Toneelschrijvers van CTS producties

Toneelschrijver :Peter van den Bijllaardt
Toneelschrijver :Patricia van den Blink
Toneelschrijver :Hermien Bosman
Toneelschrijver :Yolanda Christianen-Verberk
Toneelschrijver :Collectief Anonymus
Toneelschrijver :Peter Damen
Toneelschrijver :Marjon Dobbe
Toneelschrijver :Ellen Dros
Toneelschrijver :Sheila Erturk -de Pauw
Toneelschrijver :Kees en Nelleke Folmer
Toneelschrijver :Marjoleine Glerum
Toneelschrijver :Ron Jansen
Toneelschrijver :David de Kam
Toneelschrijver :Victoria Mathilde Kerkvliet
Toneelschrijver :Remco Klop
Toneelschrijver :Nils Koster
Toneelschrijver :Lisette Leenders
Toneelschrijver :Howard Frank Kramer
Toneelschrijver :Rob Maayen
Toneelschrijver :Bettina J. Mulder
Toneelschrijver :Alex Otten en Peter Krabbenbos
Toneelschrijver :Daniel Quintens
Toneelschrijver :Felicia van Rij
Toneelschrijver :Marcel van Rijn
Toneelschrijver :Evert Roest
Toneelschrijver :Evert Scheffer
Toneelschrijver :Marja van Staalduinen
Toneelschrijver :Maarten Stevens
Toneelschrijver :Johan Volkers
Toneelschrijver :Loek de Waal
Toneelschrijver :Marian Woestenburg
Toneelschrijver :Wendy Wuyts

Peter van den Bijllaardt

Op mijn 22e ben ik de toneelwereld ingerold. Begonnen met rollen op toneel. Pas later ben ik toneelstukken gaan schrijven. Waarvan er nu 71 zijn uitgegeven. Op deze site staan een paar eenakters van mij, die 30 minuten duren. En een musical van ca. 1:30 uur, die ik speciaal voor de jeugd heb geschreven. Al mijn korte toneelstukjes duren 15 minuten. Het zijn er intussen 31. En allemaal zijn ze bijzonder vrolijk, met een vreselijke leuke clou aan het eind! Dus keuze genoeg. Ook heb ik 2 monologen geschreven van 15 minuten. Beiden kunnen zowel door een vrouw als man worden gespeeld.


Patricia van den Blink

Ik ben Patricia. Op mijn 12de schreef ik mijn eerste verhaal. Schrijven heeft mij altijd getrokken. Vooral mijn fantasie wisten mijn verhalen erg te kleuren. Met de komst van de computer ging er een wereld voor mij open, en daarmee ook de mogelijkheid om lezers te bereiken. Ik startte zo�n 5 jaar geleden mijn Pat kinderverhalensite. Daarop kon ik mijn gang gaan. Mijn fantasie omzetten in echte verhalen voor kinderen van 4-12 jaar. Uiteindelijk kwamen er 2 kinderboeken van mij uit. De Jessica - en - David reeks, waarin de hoofdpersonen de gekste avonturen beleven met een mysterieuze geest en een kijkje in het verleden. En dit alles tussen mijn werk door als freelance correspondent bij een krant. Mijn volgende project: het schrijven van een toneelstuk met Jessica en David in de hoofdrollen. Echt een uitdaging. Mijn hoofdpersonen komen hiermee tot leven. Mijn grootste wens is om ooit zelf aanwezig te mogen zijn bij een toneelstuk dat ik zelf heb geschreven.


Hermien Bosman

Ik ben Hermien Bosman en ik woon in Hengelo (Overijssel).
Door de jaren heen heb ik verschillende dingen geschreven: in een regionaal dagblad columns over kindermishandeling en situaties die daartoe kunnen leiden, interviews voor een Twents tijdschrift dat "gewone" mensen aan het woord liet over een bepaald thema, en een toneelstuk met liedjes "van toen" voor in een bejaardentehuis. De laatste tijd schrijf ik af en toe een artikel voor een historisch tijdschrift in Meppel. Daarvoor moet ik het archief daar raadplegen. Heel leuk en interessant werk.
Maar ik heb vooral veel geschreven voor kinderen: in de schoolkrant van mijn kinderen, korte verhalen, poppenkaststukken (die ik met een paar anderen speelde in scholen, in buurthuizen, bij feesten en in wereldwinkels), toneelstukken voor en door kinderen; ook twee musicals, met muziek van Marjon Dobbe. Die laatste stukken voor kinderen, en ook het stuk voor bejaarden is te vinden op deze website.


Yolanda Christianen-Verberk

Het is moeilijk jezelf in een paar regeltjes voor te stellen, maar ik zal een poging doen.
Ik ben moeder van 3 kleine kinderen, heb een part-time baan als administratief medewerkster en run een zelfstandig bedrijfje waarin ik als ballonnenpipo animatie op kinderfeestjes en evenementen verzorg, en daarnaast cursussen ballonmodelleren geef aan volwassenen.
Je zou bijna denken dat ik daar alle uurtjes van de dag wel mee gevuld krijg. Waarschijnlijk is dat ook zo, maar buiten al deze bezigheden ben ik ook nog actief op de school van mijn kinderen, waar ik o.a. de playbackshow organiseer en presenteer. Verder verzorg ik samen met nog iemand de ontspanning binnen een vrouwenvereniging. Het is in deze vereniging dat ik ontdekte dat ik eigenlijk diep van binnen best een podiumbeest ben; presenteren en toneelspelen is echt mijn ding. Hoe gekker, hoe beter.
Met kerst werd er door ons altijd een toneel gespeeld, maar de scripts waren naar mijn idee vaak te oubollig. Door de ziekte van een van de hoofdrolspeelsters ontstond de noodzaak het toneelspel een keer door te schuiven naar april. Hier zag ik mijn kans schoon: dit keer geen kerstbomen, engelen en herders op het podium, maar een thema van nu, een modern stuk waarin alle vrouwen zich zouden herkennen. Zo ontstond mijn eerste werk als toneelschrijfster: Moeder Staakt. Ik moet zeggen dat het een enorme kick is wanneer je publiek zo enthousiast reageert op een werk wat je zelf hebt geschreven. Wanneer ik tussen het ballonmodelleren, het zorgen voor de kinderen en mijn administratieve werk weer een beetje tijd vind, zullen er vast nog meer scripts volgen!


Collectief Anonymus

Is een Vlaams collectief van schrijvers, acteurs, muzikanten, beeldende kunstenaars en componisten, ontstaan in de schoot van een al bestaand Vlaams schrijverscollectief, vzw de Scriptomanen.
Dit samenwerkingsverband is al meer dan tien jaar professioneel actief als productiehuis van theater en multimedia projecten, voor scholen, verenigingen, bibliotheken, professioneel en amateur theater. Op www.scriptomanen.be vindt u alle mogelijke info over de Scriptomanen.


Peter Damen

'Stel je even voor', vroeg Maarten Stevens.
Nou dat doe ik dan even, dacht ik.
Maar het is toch moeilijker dan ik dacht. Mijn naam is Peter Damen. Ik werk in een huis voor dak- en thuislozen.
Ik schrijf sinds ongeveer 1993 toneelstukken. Na veel geploeter kreeg ik mijn eerste eenakter uitgegeven. Nu, jaren en vele toneelspelen later, gaat het schrijven me een stuk makkelijker af.
Sinds een paar jaar heb ik ook een eigen website: www.jeco.nl waar alle tot nu toe geschreven toneelspelen op staan.
In eerste instantie bracht ik mijn geschreven toneelspelen bij een uitgever uit. Door de jaren heen schreef ik voor een viertal uitgevers, waaronder nu dus ook CTS-producties. Ook zijn verscheidene toneelspelen in het Duits en het Fries vertaald en worden deze regelmatig ook daar opgevoerd. Net als bij onze zuiderburen.
Zoals u op de site kunt zien schrijf ik voornamelijk kluchten en blijspelen. Dit in verschillende genres: van dames- tot seniorentoneel. Van eenakters tot avondvullend. Voor ieder wat wils dus. Schrijven is voor mij pure ontspanning. Helemaal mooi is 't als het product dan ook nog eens op de markt komt en prachtig is het dat veel mensen er plezier aan beleven. Op de eerste plaats de spelers en natuurlijk het publiek.
Mocht u een stuk uitkiezen dat door mij is geschreven, dan wens ik u er net zoveel plezier mee als ik had toen ik het schreef. Peter Damen.


Marjon Dobbe

Ik ben Marjon Dobbe.
Al jarenlang actief in het onderwijs en in de muziek.
Die twee rode draden heb ik uiteindelijk weten te combineren. Nu geef ik muziekles op een basisschool en schrijf kinderliedjes en kindermusicals. Door mijn brede muzikale belangstelling durf ik te pretenderen dat mijn muziek niet doorsnee is, hoewel ik wel nastreef dat zij niet te moeilijk in het gehoor ligt. De begeleidingsmuziek maak ik met behulp van digitale techniek. De liedjes laat ik inzingen door kinderen van mijn school. Geen goed gepolijst kinderkoor dus. Ik kies daar bewust voor, omdat scholen of verenigingen die mijn liedjes gaan zingen meestal ook geen perfect koor tot hun beschikking hebben.
Mijn musicals zijn tot nu toe volledig van mijn hand, maar aangezien ik het liefst alleen met liedteksten en muziek bezig ben, sta ik open voor samenwerking met tekstschrijvers.
Vriendelijke groeten, Marjon Dobbe.


Ellen Dros

Wie is Ellen Dros? Nou, dat is niet zomaar in een paar zinnetjes te vertellen, maar ik ga het proberen. Om te beginnen kan ik me herinneren dat ik als kind al veel verhaaltjes en gedichten schreef. Ook deed ik toen al graag mee met toneelstukjes. Na mijn schooltijd had ik eigenlijk het vak in moeten rollen, maar dat is niet gebeurd. Ik heb vele banen gehad die niets met toneel te maken hadden, maar in mijn vrije tijd bleef ik altijd toneelspelen en schrijven. Toen ik trouwde en kinderen kreeg kwam de ommekeer in mijn leven. Ik sloot mij aan bij de plaatselijke toneelvereniging en voelde mij als een vis in het water. Toen de regisseur er na een paar jaar mee stopte, keek iedereen naar mij en heb ik nog vele jaren de regie voor mijn rekening genomen. Omdat de toneelstukken die we speelden vaak niet pasten, veranderde ik soms het een en ander en schreef ook wel scenes bij (overigens wel met toestemming van de auteur en de uitgever). Ondertussen schreef ik columns voor diverse bladen en ook de scenario's voor de intocht van Sinterklaas en de presentatie daarvan in mijn woonplaats, verzorgde ik jarenlang met plezier. Ondertussen werd ik door de school van mijn kinderen benaderd, of ik mee wilde helpen met de eindejaarsmusicals. Want ja.. zo'n moeder is altijd handig. Natuurlijk zei ik geen nee. Maar mijn kinderen werden groot en verlieten de basisschool. Via de Stichting Wisselwerk heb ik nog een paar jaar op diverse scholen gewerkt als theaterdocent en vanaf dat moment schreef ik mijn eigen toneelstukken. Mijn passie is De Commedia Dell Arte. Ooit is het allemaal begonnen in Italie. Toneelspelen met maskers (en dan alleen nog voor mannen) Gelukkig is het theater nu voor iedereen!


Sheila Erturk -de Pauw

Mijn naam is Sheila Erturk-de Pauw. Ik ben 32 jaar, getrouwd en moeder van 2 dochtertjes, (Linsey, 6 jaar en Yasmin, 4 jaar). Ik werk in een optiekzaak en volg de opleiding SPW3.
Toen Linsey 4 jaar werd, heeft ze een poppenkast gekregen. Ik heb zelf poppenkastverhaaltjes geschreven en deze voor haar en haar vriendinnetjes gespeeld. Dit was altijd een groot succes. Linsey heeft dit op school verteld en sinds die tijd ben ik voor de kleuters poppenkast gaan spelen. Later werd ik door de school benaderd om in een toneelstuk te spelen. Het script was een verhaal dat leek op "A Christmas Carol" van Charles Dickens. Ik vond dit een te zwaar verhaal voor de kleuters. Ik heb toen voorgesteld om zelf een toneelstuk te schrijven. Dit werd het kersttoneelstuk "Op zoek naar Rudolph". Dat toneelstuk was zo'n succes dat ik nu in een jaar tijd 5 toneelstukken voor deze school heb geschreven. Ik heb zelf ook meegespeeld in een paar toneelstukken, maar het liefst houd ik me bezig met het werk achter de schermen, zoals schrijven en regisseren. Schrijven is echt een passie. Van deze school krijg ik altijd heel kort van te voren door (2 weken) dat er een toneelstuk geschreven moet worden en het lukt me altijd om iets leuks te schrijven. Mijn grootste wens is om musicals te schrijven en projecten te maken voor kinderen van basisscholen over bijvoorbeeld pesten.


Kees en Nelleke Folmer

Kees en Nelleke Folmer wonen in Delft. Kees werkt als wetenschappelijk medewerker op het Centraal Planbureau in Den Haag, Nelleke is parttime lerares scheikunde. We hebben vijf kinderen, waarvan er nog drie thuis wonen. Sinds een jaar of tien schrijven we toneelstukken. Ook treden we jaarlijks op, eerst in opdracht van een Oranjevereniging, toen op een kunstfestival in Rotterdam en de laatste jaren op campings. We hebben dus alle stukken zelf uitgeprobeerd. De teksten zijn geschikt voor een algemeen publiek vanaf een jaar of acht. Qua genre zitten de stukken tussen een traditionele klucht en cabaret in. De humor zit niet alleen in typetjes en situaties, maar vooral in het taalgebruik. De boodschap is eigenlijk: goed, wij zijn gek, maar kijk nou eens naar jezelf? In het begin gebruikten we veel rollen om zoveel mogelijk mensen te laten meedoen. De laatste jaren leggen we ons in dat opzicht wat meer beperkingen op. Om de kwaliteit te bewaken roepen we af en toe professionele hulp in. In het begin hebben we een aantal stukken laten uitgeven bij de Toneelcentrale, nu proberen we ook alles directer aan de man te brengen. Nog even geduld dus. We vinden het leuk om dingen op verzoek te schrijven, ook voor het aanpassen van een stuk aan een andere bezetting of een gewijzigde situatie zijn we altijd in. Daarnaast schrijven we toespraken voor iedereen en overal. Zegt het voort!


Marjoleine Glerum

Op onze (dorps-)school bestaat al lang de traditie om jaarlijks met elke combinatiegroep een musical op te voeren. Op het grote toneel van ons Dorpshuis staan ze daar dan allemaal; alle leerlingen, van 4 tot 12 jaar. En elk jaar is het weer een feest voor alle betrokkenen. Het hele dorp loopt uit als het weer de tijd van de Toneelavonden is. De vele fotos, videos en stukjes in de plaatselijke kranten zijn steeds weer het bewijs van al die uren van oefenen, leren en durven.
Elk jaar is het echter weer een zoektocht naar leuke en bruikbare musicals of toneelstukken. Vooral voor de onder- en middenbouw is het soms erg lastig iets nieuws te vinden. We kunnen natuurlijk niet te vaak iets opduiken uit de kist met toneelstukken van lang geleden. Soms spelen kinderen rollen die hun ouders nog van vroeger kennen.
Al lang speelde bij mij de gedachte om zelf eens iets te schrijven, maar er waren zoveel drempels; tijd, belangrijkere zaken, onzekerheid. Maar nu kwam het er eindelijk van. Ineens was daar een bruikbaar idee en toen was het stuk zo geschreven. In de weken dat we met het oefenen bezig waren, werden het stuk en de tekst nog wat aangepast. De beloning voor mijn tijd en energie kwam al snel. De kinderen lieten al gauw merken dat ze het toneelstuk leuk vonden (grappig en niet zo kinderachtig) en de kritiek van ouders, vooral na de opvoering, was minstens zo fijn. De drempel om er voor te gaan zitten en een leuk toneelstuk te schrijven is dus weg. Ik wil zeker nog meer verhalen gaan schrijven. Het geeft mij de mogelijkheid om op een creatieve manier bezig te zijn met taal, toneel, mijn groep leerlingen, samen iets presenteren, andere contacten met ouders. Het maakt mijn beroep als leerkracht nog leuker en ik zou het geweldig vinden als anderen ook nog plezier kunnen beleven aan mijn toneelstukken.


Ron Jansen

Ron Jansen is onderwijzer. Zoals veel collega's zocht hij vaak tevergeefs naar geschikte, korte toneelstukjes die te gebruiken zijn bij vieringen, zoals bij Sint of kerst of bij de afsluiting van een project. Dan maar zelf schrijven. Zijn ervaringen als acteur bij een onderwijzerstoneelvereniging komen daarbij goed van pas.
Ron houdt van korte, bondige dialogen met veel humor. Teksten die door hun taligheid ook zeer onderhoudend zijn voor een ouder publiek. De stukken zijn zo geschreven dat ze relatief weinig voorbereiding vragen. Geen grootse decors of ingewikkelde changementen. Maar wel mogelijkheden om eenvoudig nog een eigen bijdrage aan de stukken te leveren.

Naast toneelstukken schrijft Ron columns, blog en reisverslagen en heeft hij ook de ambitie om kinderboeken te schrijven. Eind november 2011 heeft zijn eersteling "Mijn vriend Titus" het daglicht gezien.
Het is verschenen bij uitgeverij Nieuwe Druk en is zowel als paperback of als hardcover te bestellen bij de (internet)boekhandel.


David de Kam

Mijn naam is David de Kam en ik ben negentien jaar oud. Ik begin binnenkort met de studie Literatuurwetenschap te Utrecht. Wat betreft het schrijven van toneelspelen ben ik nog niet erg ervaren. Nadat ik dit jaar een keer een scene geprobeerd had heb ik me daarna aan een kort toneelstuk gewaagd wat ik na drie drukke dagen voltooide, en welke gelijk tot mijn verassing werd geaccepteerd door CTS producties. Ik hoop mijn schrijfstijl en mijn werk nog aanzienlijk te verbeteren en hoop met hetzelfde plezier als wat ik had tijdens het schrijven van mijn eerste toneelspel nog vele toneelspelen te schrijven.


Victoria Mathilde Kerkvliet

Op 5 mei 1945, de bevrijdingsdag van Nederland, werd ik geboren. Ik kreeg een toepasselijke naam: 'Victoria'.
Studeren, lezen en schrijven zijn mijn hobby's. Het is dan ook niet vreemd dat ik een letterenstudie (geschiedenis) volgde. Ik specialiseerde mij in het fenomeen hekserij.
Twee jaar geleden kreeg ik wat vrije tijd. Eindelijk kon ik een cursus schrijven volgen. Vooral dialogen hebben mijn voorkeur. Dat is de reden dat ik mij uiteindelijk concentreerde in het schrijven van een toneelstuk. Een combinatie maken van mijn specialisatie en hobby was snel gemaakt. Ik rondde in 2006 mijn eerste toneelstuk "Brechtje. Een heksenproces" af. De moraal van het verhaal heeft een link naar de huidige tijd.
Ik beschouw de tekst van een toneelstuk als een halffabrikaat. De acteurs en regisseur doen het grote werk. Ik hoop dus dat het toneelstuk opgevoerd gaat worden. Indien dit het geval is, kom ik graag kijken en luisteren. Ik breng vast heel wat geinteresseerden mee!


Remco Klop

Mijn naam is Remco Klop, geboren in Den Haag, 1962. In 1981 ben ik naar Groningen verhuisd om daar te studeren. Na diverse studies geprobeerd te hebben, werd het uiteindelijk de kunstacademie Minerva (leraren opleiding tekenen en schilderen) die ik in vijf jaar doorliep. Naast het tekenen en schilderen, wat beide grote passies van mij zijn, ontdekte ik een derde passie: toneelspelen. Na enige jaren gespeeld te hebben, kwam de mogelijkheid om een regisseursopleiding te volgen bij het Centrum Voor Amateurkunst.
Deze opleiding rondde ik ook met succes af, en vanaf dat moment werd regisseren mijn voornaamste bezigheid (naast het schilderen!). In 1999 verhuisde ik en mijn gezin naar Friesland (Dokkum), waar ik, nadat ik wat vertrouwd was geraakt met de Friese taal, ook weer begon te regisseren. Toen mijn kinderen naar de basisschool gingen en bekend werd wat ik zoal voor werk deed, werd ik gevraagd om op de school de dramalessen te gaan verzorgen. Dit doe ik nu vier jaar en de reacties van de kinderen, leraren en ouders zijn zeer positief. Per jaar verzorg ik drie tot vier keer een toneelpresentatie van drie/vier korte toneelstukjes/sketches. Een aantal van de sketches heb ik thans bewerkt voor CTS producties.


Nils Koster

Nils Koster is folk muzikant, muziek docent, schrijver en componist. Tegenwoordig woonachtig op Vlieland.
Hij begon op 7-jarige leeftijd met viool spelen, en heeft zichzelf vanaf zijn 14e bekwaamd op gitaar en piano. Sinds 1997 is hij zich gaan specialiseren in traditionele volksmuziek uit met name Ierland en Nederland. Nils speelt in de groepen Irish Stew, Drijfhout en Caa a Dram. Sinds die tijd is Nils zich ook gaan bekwamen op mandoline, banjo, accordeon, mondharmonica, didgeridoo en basgitaar.
Nils studeerde voor muziek docent aan het conservatorium van Utrecht. Tijdens zijn studie hield hij zich al bezig met het schrijven van musicals. Hierbij staan goed in het gehoor liggende melodie lijnen en een vrolijke, sfeervolle begeleiding met echte instrumenten voorop. Nils is hij dirigent van verschillende koren en geeft hij masterclassen en bandcoaching op het gebied van folk, Ierse muziek en shanties.


Lisette Leenders

Hallo! Ik ben Lisette, zelf speler en eeuwige liefhebber van toneel. Werkzaam in het basisonderwijs en creatief van geest.
Eind 2007 schreef ik mijn eerste eenakter voor de toneelvereniging waar ik zelf lid van ben. Dit werd enthousiast ontvangen en ik kreeg de smaak te pakken.
Na de eerste volgde een tweede eenakter Grimms probleem. Daarna begon ik ook met het schrijven van avondvullende stukken.
Het belangrijkste voor me is het plezier wat ik ervaar tijdens het bedenken van toneel en mijn werk is pas af als ik er zelf helemaal tevreden mee ben.
Mocht je een stuk van me uitkiezen om te gaan spelen, dan vind ik het heel leuk om het te gaan zien.
Wil je nog meer weten over mij? Kijk dan op leenderstoneel.nl.
Houdoe! ( ik kom dus uit Brabant)


Howard Frank Kramer

Howard Frank Kramer is de auteur van de kindermusical: "Op zoek naar het kristallen Kristal". Als kind deed hij aan klassiek ballet en speelde veel theater. Hij volgde een opleiding als kostuumontwerper.
Sinds twee jaar leidt hij de theatergroep Ali Baba en de 7 Tuinkabouters. Dit is een theatergroep voor allochtone kinderen in een achterstandswijk in Amsterdam. Voor deze theatergroep is de kindermusical "Op zoek naar het kristallen Kristal" geschreven en zij hebben het ook al met succes opgevoerd.
Dankzij een kleine subsidie van de gemeente, donaties en de opbrengst van dit theaterstuk kunnen de kinderen zich gratis ontwikkelen op het gebied van de kleinkunst. Uw aankoop draagt o.a. bij aan het maken van nieuwe kostuums, pruiken en decors.


Rob Maayen

Mijn naam is Rob Maayen. Sinds 1976 ben ik werkzaam in het basisonderwijs. Vanaf mijn studietijd heb ik belangstelling gehad voor schrijven. Aanvankelijk wist ik niet waar mijn voorkeur lag: gedichten, korte verhalen of toneel. Na een cursus creatief schrijven bij het L.O.I. ben ik me toe gaan leggen op het schrijven van toneelwerk. In het begin waren het vooral sketches en toneelstukken voor projecten op de scholen waar ik werkte.
Als leerkracht van groep 8 kan ik me niet zo goed vinden in de standaardmusicals die elk jaar op de markt verschijnen. Daarom schrijf ik de laatste jaren voornamelijk afscheidstoneelstukken.
Aan het instuderen van een toneelstuk beleef ik altijd veel plezier. Het is een heel dynamisch gebeuren en erg inspirerend.Vaak komen kinderen namelijk met heel creatieve vondsten of bloopers, die ik direct weer in het originele script verwerk. Op deze wijze zijn alle producties in de praktijk uitgeprobeerd. Humor, woordspelingen en magie zijn ingredienten die ik graag gebruik.
Een toneelstuk schrijven is voor mij ook een totaalproductie. Ik bedoel daarmee dat ik me, naast tekst en regie, ook graag bezighoud met het ontwerpen van decorstukken en rekwisieten.
Om de gebruikers behulpzaam te zijn, verwerk ik uitgebreide tips voor decor, rekwisieten, licht en geluid in mijn scripts. Sinds kort richt ik me ook op stukken voor kleinere gezelschappen. Inmiddels zijn al verschillende stukken gepubliceerd bij een toneeluitgeverij in het zuiden van het land. Het stuk De vloek van kapitein Black Jack is de eerst productie bij CTS. Ik hoop dat er nog meerdere volgen en hiermee een nog breder publiek te bereiken.
Heel veel speelplezier en toi-toi-toi!


Bettina J. Mulder

Bettina J. Mulder is freelance (historisch) onderzoeker en tekstschrijver. Haar onderzoeken en teksten zijn zeer uiteenlopend en varieren van het Griekse dagelijks leven, via milieu en multiculturele televisie, tot Alexander de Grote en hedendaagse Haagse wijkgeschiedenissen. Haar grote hobby is het amateurtoneel, maar door tijdgebrek speelt zij sinds enige tijd niet meer. Door het schrijven over en recenseren van amateur-voorstellingen, blijft de band echter in stand.


Alex Otten en Peter Krabbenbos

Alex en Peter schrijven samen schoolmusicals onder de naam Alpekrot. Alex Otten is werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs. Altijd zelf spelend en spel- en musicalbegeleidend bezig. Begenadigd kindertheateracteur. Conferences, afscheidsmusicals en liedjes schrijvend. Voorkeur voor cabaret, humor, zingen, voetbal en spelen.
Peter Krabbenbos was werkzaam als leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs. Is nog vakleerkracht muziek en drama op aanvraag. Momenteel muzikant, componist, acteur, theatertechnicus, webmaster en vormgever van vormloosheid. Voorkeur voor tennis, techniek, osx, humor, onderling verband en blues.
ALPEKROT is ontstaan na wat jongleren met de beginletters van hun namen. Daarna zijn ze ook maar samen schoolmusicals en liedjes in elkaar gaan goochelen...


Daniel Quintens

Mijn naam is Daniel Quintens en ik woon in Snaaskerke.
Dat is een deelgemeente van Stad Gistel in West-Vlaanderen (Belgi�). Wij als West-Vlamingen worden vaak als een stug en koppig volkje gezien. Niets is minder waar, want wij zijn echte levensgenieters. Zowel op culinair vlak of als het gaat om lol te trappen.
Mijzelf voorstellen is voor mij heel moeilijk. Ik weet wie ik ben en anderen moeten het ontdekken, maar ik wil het toch in een paar zinnetjes even proberen. Al op zeer jeugdige leeftijd kwam ik in aanraking met toneel. Bij de jeugdbeweging waar ik bij aangesloten was, werd elk jaar een kindertoneel opgevoerd waar ik een rolletje mocht meespelen. Een sage of een legende uitvinden is niet zo evident, laat staan om vele mensen ervan te overtuigen dat wat ik schreef werkelijk echt gebeurd is. Daar ben ik tot mij grote verbazing wonderwel in geslaagd. Zelfs de leden van een heemkundige kring zijn er ingelopen en dat was voor mij een triomf. Van het een kwam het ander en zo werd ik mij ervan bewust dat een toneelstuk schrijven in mijn mogelijkheden lag.
Ondertussen zijn het er al een aantal geworden. Ik weet dat iedere toneelvereniging altijd op zoek is naar goede komedies die gespeeld kunnen worden voor jonge en oudere mensen.
Maar mijn leus is: "je voelt je maar zo oud als je zelf wilt". Ik heb ook van die rare gewoonten, als er een toneelstuk van mij opgevoerd wordt dan wil ik het, als het enigszins kan, ook altijd zien en dat kost mij meer dan dat het opbrengt. Maar voor het geld doe ik het niet.
Zo, ik hoop dat jullie nu een beetje zicht hebben op wie ik ben.


Felicia van Rij

Ik ben Felicia van Rij en ik ben eenendertig jaar. Ik ben werkzaam als sociaal pedagogisch hulpverlener in een woonvorm voor volwassenen met een verstandelijke beperking.
Sinds mijn zestiende ben ik lid van de amateur toneelvereniging Steeds Hoger in Malden. Hier heb ik met veel plezier verschillende toneelstukken gespeeld. Vijf jaar geleden werd ik gevraagd of ik de jeugdgroep wilde regisseren. Dit leek me zeer leuk. De eerste paar keer heb ik veel moeite moeten doen om geschikte toneelstukken te vinden voor kinderen in de leeftijd van acht tot dertien en voor een grote groep kinderen. Hier was weinig keus in, die bij mij in de smaak viel. Zodoende ben ik begonnen met toneelstukken te bewerken. Dit viel bij de kinderen en het publiek behoorlijk in de smaak. Het schrijven begon steeds leuker te worden en zo ben ik begonnen met zelf een toneelstuk te schrijven. Eens was er... is het eerste toneelstuk wat ik helemaal van begin tot eind zelf geschreven heb en wat met veel succes ten tonele is gebracht. Op dit moment ben ik bezig met het regisseren van mijn tweede toneelstuk De toverkist van Merlijn.


Marcel van Rijn

Marcel is mijn echte naam. Ook wel meester Marcel want ik ben leerkracht op een basisschool in Scheveningen. Daarnaast ben ik muziektherapeut op een ZMOK school en een Tyltylschool.
Ik geef djembe, drum en gitaarlessen aan kinderen en begeleid kinderbandjes. Muziek is mijn leven en ik nodig iedereen uit om ervan mee te genieten.
Marcel schrijft zogenaamde "Mazzelmusicals". Bij een Mazzelmusicals heeft ieder kind de hoofdrol. Elke rol is min of meer gelijkwaardig en ieder kind zingt wel een couplet solo.
Een Mazzelmusical laat ieder kind stralen op het podium. Er is een ruime keuze met uiteenlopende onderwerpen en veel spannende, swingende of emotionele liedjes. Er zijn musicals voor onder, midden en bovenbouw. Veel Mazzelmusicals zijn ook erg geschikt voor speciaal onderwijs.


Evert Roest

Tsja, als je dan inmiddels een handvol stukken bij CTS producties in de etalage hebt staan, mag je je ook wel even voorstellen, vind ik. Bij deze dus. Mijn naam is Evert Roest, ik ben van het prachtige bouwjaar 1962 en ik ben min of meer per ongeluk een beetje aan het schrijven geslagen. Het toneelgezelschap waar ik bij speel, heeft elk jaar een Sinterklaas-productie, maar kreeg steeds meer moeite aan leuke stukken te komen. Zodoende heb ik er eens een toneelstuk geschreven en dat sloeg aan. Het jaar daarop schreef ik er nog een toneelstuk, weer iedereen enthousiast, dus daar ben ik maar mee doorgegaan. Heel erg productief ben ik (nog) niet, maar als ik eens een idee heb, ga ik er wel meteen mee aan de slag. Wie weet waar dat nog eens toe leidt... Noem mij voorlopig maar een hobbyist in dit gezelschap van schrijvers.

Voorlopig staan er dus een paar Zwarte Pieten stukken bij CTS producties, plus een soort van jeugdzonde, ik noem het maar een dubbele monoloog, die ik ooit eens schreef en weer eens tegenkwam. Die heb ik een beetje aangepast en bewerkt en in die vorm staat dat stuk nu dus bij CTS producties. Ik zal in de toekomst zeker nog meer stukken schrijven over de problemen waar met name Zwarte Pieten nogal eens tegenaan lopen, wellicht ga ik ook wat meer 'gewone' toneelstukken schrijven. Dat is wel een andere tak van sport, maar misschien krijg ik eens een goed idee en dan zal ik toch een poging wagen.

Ik hoop dat, als u een toneelstuk van mij speelt, u veel plezier hebt, zowel tijdens de repetitie-periode als bij de uitvoering. Dat laatste geldt natuurlijk ook zeker voor het publiek.


Evert Scheffer

Nu er toneelstukken uit mijn pen op de website van CTS-producties verschijnen, hoort een introductie van mezelf op diezelfde website daar ook bij. Geen gemakkelijke taak want ik schrijf voornamelijk over en voor en ander en niet over mezelf. De reden om een eerste toneelstuk te schrijven was niet zozeer dat toneelstukken die in omloop zijn me niet bevielen, maar meer dat die toneelstukken net niet waren wat de toneelclub -waar ik het een en ander aan regie doe- zocht.
Ik begeef me al jaren in de mediawereld en heb me daarnaast drie slagen in de rondte geschreven als notulist bij verenigingen enz. Een toneelstuk schrijven bleek een nieuwe uitdaging en lukte wonderwel bijzonder goed. Voordat ik in 2026 de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt (ehh 65 jaar) wil ik toch zeker nog een groot aantal stukken op mijn naam hebben staan en minstens als schrijver gevraagd zijn voor het nationale boekenbal. Meermaals heb ik gehoord dat ik het allemaal moest opschrijven omdat ik de pen goed kan vasthouden. Dat wordt voor de komende jaren dus mijn missie. Ach ja, de een babbelt goed, de ander schrijft makkelijk. Ik hoop dat de toneelverenigingen die een toneelstuk van mij gaan opvoeren, veel plezier beleven tijdens de repetities en er een succesvolle avond mee beleven. Wie weet wat het Betuwse landschap mij nog allemaal aan inspiratie biedt en wat er daardoor uit mijn altijd gevulde pen voort gaat komen!


Marja van Staalduinen

Hallo, Mijn naam is Marja van Staalduinen. Sinds een paar jaar schrijf ik de kerst-spelen voor de spel-groep van onze kerkgemeenschap. Onderwerpen hiervoor haal ik uit het �hier en nu� en probeer daarmee een verband te leggen met het thema rond advent en kerst.
Het is niet alleen de bedoeling dat de toeschouwers met een prettig gevoel na de voorstelling naar huis gaan, maar ook dat mensen een boodschap meekrijgen. Deze boodschap zit verpakt in een humorrijk toneelstuk, dat echter niet mag verzanden in klucht. Maar er mag gelachen worden (moet zelfs vind ik). Lachen is gezond!
Onze toneelgroep trekt volle zalen met de kerstspelen.
Mijn interesse voor het schrijven gaat al ver terug. Ik heb het altijd al leuk gevonden met taal te spelen en schrijf dan ook poezie. Eind 2006 heb ik een bundeltje uitgegeven.
Gaat u met mijn toneelstukken aan de slag, wens ik u veel inspiratie en speelplezier toe.


Maarten Stevens

Mijn naam is Maarten Stevens. Op mijn twaalfde schreef ik mijn eerste toneelstuk. Het ging over een ernstig zieke jongen die dood ging. Niet bepaald een leuk onderwerp, maar het gaf wel aan dat ik bezig was met drama. Op mijn vijftiende zette ik een toneelgroep op en speelde ik in een toneelstuk. Het spelen beviel mij goed, maar de toneelstukken minder. Ik besloot het jaar daarop zelf een toneelstuk te schrijven: "De geheime logees". De uitvoering was een succes en ik begon ook steeds meer dramastukken te schrijven. In mijn studententijd schreef ik nog een paar bijspelen en begon ik voor basisscholen kindertoneel te schrijven. Toneelstukken speciaal voor Sinterklaas en Kerst en voor afscheid van groep acht. Het toneelstuk Schoolreis in de middeleeuwen was een groot succes en samen met Marjon Dobbe is het bewerkt tot een afscheidsmusical. Af en toe vroeg iemand om een toneelstuk van mij te spelen en ik dacht: waarom ga ik ze niet via het Internet verkopen? Zo gezegd, zo gedaan. CTS producties werd opgezet en er voegden zich meer toneelschrijvers bij CTS producties. Peter van den Bijllaardt bracht een aantal korte sketches mee, Peter Damen een blijspel, Sheila Erturk-de Pauw kindertoneel, Alpekrot afscheidsmusicals en Johan Volkers kluchten. Dat het daar niet bij is gebleven heeft u kunnen zien. CTS producties blijft groeien en ik blijf toneel schrijven!


Johan Volkers

Mijn naam is Johan Volkers, 44 jaar oud en ben sinds 5 jaar actief als docent Duits in de omgeving van Leiden.
Sinds een jaar ben ik zeer intensief betrokken bij het muziek- en toneelgedeelte van het Leidse Rembrandtfestival. Dit feest vindt ieder jaar plaats rond 15 juli en duurt 3 dagen.
Omdat Leiden niet zoveel kunst van Rembrandt heeft hangen, zetten wij in op het vertonen van diverse 17e-eeuwse kluchten, het rondtrekken van 17e-eeuwse muzikanten en figuranten.
Ook worden er diverse kinderactiviteiten georganiseerd (o.a. het inkleuren van De Nachtwacht).
Omdat op toneelgebied relatief weinig aandacht is voor onze Gouden Eeuw, ben ik gedwongen veel werken uit die dagen zelf te bewerken en te vertalen. In die tijd leek de Nederlandse taal nog meer op de Duitse, dus dat was voor mij als docent een leuke insteek. Verder vind ik het heel belangrijk dat Nederlanders hun eigen geschiedenis/cultuur niet verwaarlozen. De pret die we allen hebben tijdens de voorbereiding (met name de toneelrepetities) is onbetaalbaar!


Loek de Waal

Mijn naam is Loek de Waal. In het dagelijks leven ben ik hoogleraar in de morosofie. Ook bekleed ik een bestuursfunctie bij de ADD. Mijn grote passie is toneel. Ik volg al jaren toneel en heb ook geprobeerd om zelf toneel te spelen. Maar er is een verschil tussen passie en capaciteit... Op het toneel staan is niet voor mij weggelegd. Ik ben begonnen een toneelstuk te schrijven en vroeg de plaatselijke toneelvereniging of ze het wilden spelen. Na het gelezen te hebben waren ze enthousiast en hebben zij het toneelstuk uitgevoerd. Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar een toneeluitgeverij om het toneelstuk uit te geven. Van andere toneelschrijvers hoorde ik nogal eens het verhaal dat hun stuk werd uitgegeven via een toneeluitgeverij maar dat het nooit verkocht werd. Het leek alsof het verdween in een archief. Toen kwam ik CTS producties tegen en vroeg of zij mijn toneelstuk wilden aanbieden. Binnen een maand was mijn toneelstuk al een keer verkocht. Ik heb ook een kort toneelstuk geschreven en ben bezig met een nieuw blijspel. Ik hoop ooit nog eens een afscheidsmusical voor groep acht te schrijven


Marian Woestenburg

Al zolang ik mij kan herinneren ben ik, op wat voor manier dan ook met toneel bezig. Meespelen, souffleren, regisseren, en sinds een jaar of tien ook schrijven. Wonend op Vlieland is het culturele aanbod heel beperkt, maar ook heel speciaal. De beperktheid maakt dat we heel veel dingen zelf moeten doen. Als toneelschrijver wordt er vaak een beroep op mij gedaan. Een sketch, een musical, een mooie songtekst, alles vind ik geweldig. Men vraagt, ik lever op maat.
De musical: Piraten zingend over zee, is een spannende musical met veel leuke liedjes. Gespeeld door volwassenen voor de bovenbouw van de basisschool en het VMBO.


Wendy Wuyts

Hallo, ik ben Wendy Wuyts. Over mij is niets speciaals te vertellen. Ik wou dat ik kon schrijven dat ik de eerste vrouw op de maan was, bevriend ben met de president van Frankrijk of dat ik binnenkort zal schitteren in de nieuwste Hollywoodfilm. Maar helaas kan ik dat niet schrijven.
Naast veel boeken lezen speel ik ook toneel in het Vaarttheater in Schoten. Alle amateurs voor toneel kunnen meespelen in een van de drie toneelstukken die per jaar gespeeld wordt. De laatste rol die ik vertolkt heb, is die van een kwaadaardige Arabische prinses Fatima. Niet dat ik kwaadaardig of Arabisch ben.
Omdat ik zelf in aanvaring ben gekomen met enkele toneelscripten is bij mij ook het verlangen opgeweld om toneelstukken te schrijven. Ik heb al een toneelstuk geschreven, namelijk "Koene prinsessen en knappe ridders".
Momenteel ben ik nog andere toneelstukken aan het schrijven. Wat in een toneelstuk niet mag ontbreken is humor en fantasie. Dat vind je in mijn toneelstuk en in mijn verhalen terug. In mijn vrije tijd schrijf ik ook verhalen over fantasyfiguren.
Ik ga nu afsluiten, want anders moet de webmaster van CTS een extra pagina voor mij maken.
Voor diegene die een van mijn toneelstukken zou spelen, veel speelplezier en wens de acteurs het volgende toe: "Break a leg!"