Eenakters

Op deze pagina vindt u eenakters. Onder elke samenvatting staat een link naar de zichtversie van het script. Als u wilt kunt u het script direct bestellen. Dit kan door via IDeal te betalen. Ook kunt u via overboeking betalen.

Mocht u gerichter willen zoeken, bijvoorbeeld op aantal rollen of tijdsduur dan kunt u dat doen via de pagina zoeken.

De kolenmijn

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 3 mannen, 1 vrouw, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Drie Werkeloze jongens uit een grote stad gaan in Limburg solliciteren. Ze worden ontvangen door een secretaresse en een personeelschef van een kolenmijn. Doldwaze toestanden. Temeer daar de jongens lekker plat praten en al helemaal geen verstand van het werken in mijnen hebben, maar wel doen alsof... Het eind heeft een geweldig goeie clou!


De paardenvijg

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 man, 2 vrouwen, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Een zwerver vertelt een andere zwerver dat hij op het platteland iedere dag heel goed te eten krijgt. En dat komt allemaal door een 'Paardenvijg'. De andere zwerver neemt zijn idee over en krijgt eerst met een hele achterdochtige boerin te maken en daarna met de norse boer zelf. Met een vreselijk leuke clou!


Help, mijn PC doet vervelend

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 man, 2 vrouwen, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Molly, een dom blondje heeft problemen met haar pc. (die ze consequent pjoeter noemt…) Ze belt de helpdesk en krijgt Frank aan de lijn. Er ontstaat een dolkomische dialoog tussen Molly en Frank, die voor de helpdesk werkt en buitengewoon veel geduld met haar heeft. Aan het eind van de sketch is Molly nog even zelf HELPDESK-HULP en heeft enkele korte gesprekken met hele domme mensen, die niets van een pc snappen. Frank en die andere stemmen zijn alleen maar microfoonstemmen!


Het reclamespotje

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Beverly, een vreselijk dom grietje moet een klein rolletje in een reclame spotje spelen. Ze doet alles fout en ratelt er maar op los. De regisseur wordt stapeldol van haar. Haar tegenspeler is het daarentegen helemaal met haar eens en de cameraman waait met alle winden mee. Het eindigt op een onverwachte manier..!


Superkip

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 man, 1 vrouw, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Een man rijdt met een gangetje van 90 km per uur over de snelweg en… wordt door een… kíp ingehaald…? Het beest gaat steeds harder lopen en hij volgt de rennende kip met een vaartje van 150 km. per uur. Bij de kippenfarm slaat de kip rechtsaf en hij dus ook. (dit wordt allemaal door de boer en boerin verteld, die het allemaal zien gebeuren. Dus er hoeft niet echt een auto op het toneel 150 km. te rijden…) Bij de kippenfarm aangekomen kan hij niet meer op tijd remmen en rijdt een hek aan diggelen. Die de boerin net de dag ervoor heeft geschilderd. Nog een beetje duf, gescheurde kleren en met het stuur in zijn hand strompelt hij, onder het stro zittend de schuur binnen. Daar krijgt hij gelijk een enorme ruzie met de felle boerin. Hij is bereid het hek te vergoeden áls... ze hem maar vertellen waarom hun kippen zo hard kunnen rennen... Dat wordt hem verteld en dat is tevens…de fantastisch leuke clou...!


Tussen Kunst en Kitsch

Auteur : Loek de Waal
Spelers: : 4 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 30 minuten

In het televisieprogramma tussen kunst en kitsch kunnen mensen voorwerpen mee nemen die door een deskundige getaxeerd worden. Ook in deze aflevering zij er weer gasten die stiekem hopen dat ze iets kostbaars in hun bezit hebben. De deskundige laten hun licht schijnen over de objecten maar doen dat op nogal vreemde wijze. Zo blijkt een oud beeldje ineens niet zo oud meer en eindigt een Chinese vaas van 300.000 euro in scherven. De presentator probeert dit alles in goede banen te leiden maar slaagt hier maar matig in. Een herkenbaar toneelstuk met veel humor.


Grimms Probleem

Auteur : Lisette Leenders
Spelers: : 4 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Het stuk is geschreven als wagenspel maar kan ook makkelijk als eenakter op een podium uitgevoerd worden. Spelers kunnen dan zowel vanuit de zaal als vanuit de coulissen opkomen. De spelers zijn allen sprookjesfiguren die ouder zijn geworden. Hun fantasierijk bestaan heeft plaats gemaakt voor jaloezie, nijd en problemen van alledag. Het stuk begint bij Jacob Grimm die zijn sprookjesfiguren heeft uitgenodigd om iets belangrijks met hen te bespreken. Iets wat ze niet zo leuk zullen vinden… En zo verschijnen Hans en Greet, Sneeuwwitje, Roodkapje, Wolf, Geest, Heks en Astenpoetser nietsvermoedend bij Grimms huis. Ze zien een reünie wel zitten maar na de toespraak van Grimm wordt duidelijk dat hij een andere reden heeft om hen te laten komen. Er is namelijk een groot probleem en de sprookjesfiguren moeten aan de slag met een concurrentiestrijd als gevolg. Krijgt dit sprookje uiteindelijk toch een goed einde of loopt het slecht af? Enne… is dit eigenlijk wel een sprookje?


Ik ben Onschuldig

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 1 man
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Komt uit de gevangenis en vindt thuis een verwaarloosde huiskamer. Ziet er ouder uit of dat hij in werkelijk is. Hij werd door verschillende personen bedrogen en niet het minst door zijn vrouw. Terwijl hij schuldig of onschuldig in de gevangenis terecht gekomen, is zij ervan door gegaan met haar kinderen. Als hij in dat lege, koele huiskamer binnenkomt, begint hij zijn verhaal aan het publiek te vertellen. Laat ons zeggen, zijn levensverhaal. Soms brutaal, soms kalm en soms emotioneel. Veelal dramatisch maar ook eventjes komisch. Hij laat het publiek lang wachten op het verhaal waarom hij eigenlijk in de gevangenis terecht gekomen is. Het publiek moet maar zelf uitmaken of hij werkelijk zo onschuldig was of is. Komt het nog goed met Kamiel. Komt het nog goed tussen Kamiel en zijn kinderen. Vragen die in de loop van zijn verhaal opgelost worden.


Thuis

Auteur : Kamiel van der Laan
Spelers: : 3 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Thuis is een feel good stuk over gewone mensen. Neem een vader, een moeder, een zoon van zes en een dochter die morgen acht wordt. Plaats ze in een woonkamer. Laat ten slotte opa op verjaardagsvisite komen en je bent thuis.
Wat herken jij van thuis? Een stuk van en voor alle leeftijden.


Anneke op safari

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Anneke heeft met een slagzin een safarireis in Afrika gewonnen en vertelt hoe ze er toe is gekomen om die slagzin te maken en in te sturen.
Ze vertelt over de reis in het vliegtuig (bisinis-klasse…) naar Afrika en laat het publiek weten hoe haar gedachten over dierenprogramma’s op televisie zijn. De monoloog zit vol zelfspot en grappen. Hele pittige en (soms) cynische opmerkingen hoe zij over de manier denkt, waarop mensen op aarde met de dieren omgaan. De ontmoeting met haar vrouwelijke gids en hoe ze daar mee om is gegaan.
De monoloog eindigt met een vrolijke opmerking van Anneke, waardoor de gids volledig uit het veld is geslagen…


Pieter op safari

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 man
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Pieter heeft met een slagzin een safarireis in Afrika gewonnen en vertelt hoe hij er toe is gekomen om die slagzin te maken en in te sturen. Hij vertelt over de reis in het vliegtuig (bizzenis-klasse…) naar Afrika en laat het publiek weten hoe zijn gedachten over dierenprogramma’s op televisie zijn.
De monoloog zit vol zelfspot en grappen. Hele pittige en (soms) cynische opmerkingen hoe hij over de manier denkt, waarop mensen op aarde met de dieren omgaan. De ontmoeting met zijn vrouwelijke gids en hoe hij daar mee om is gegaan. De monoloog eindigt met een vrolijke opmerking van Pieter, waardoor de gids volledig uit het veld is geslagen…


Vrouwen van nu

Auteur : Yolanda Verberk
Spelers: : 4 mannen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Vier mannen, die uit compleet verschillend hout gesneden zijn, zitten aan de bar en bespreken met elkaar de vrouwen van nu...
Een eigentijds toneelstuk over de vrouwen van nu: over hun hobby's, werk, carričre, gezin, sport enz. Alle ingrediënten van de moderne vrouw passeren, uiteraard met een komische noot, de revue.


Living next door to Alice

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 1 man, 1 vrouw
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Dit is een kort toneelstuk dat eigenlijk bestaat uit 2 afwisselende monologen. De beide personages komen elkaar maar heel even tegen... Of is dat eigenlijk wel zo? Zij droomt van haar prins, een rockster, een revolutionair of een topvoetballer. Hij denkt alleen maar aan haar. Hij besluit met bonzend hart de stoute schoenen aan te trekken. Zal zij dan voor hem van haar roze wolk af komen?


Tearoom Fantasy

Auteur : Maja Reinderman
Spelers: : 2 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Drie middelbare dames komen elke dinsdagmiddag bijeen in Tearoom Fantasy om de afgelopen week te bespreken. Truus praat over haar kleinkind, Annie over het boek dat ze aan het schrijven is en Sara over haar werk als cabaretičre. Adrie zit die middag net een kop koffie te drinken en hoort de verhalen met verbazing aan. Wil, de eigenaar van de tearoom, hoort de verhalen iedere week aan en hij weet hoe de vork echt in de steel zit. Tenminste, dat denkt hij…


Maar er hangt hier...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 man
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Adriaan komt zijn appartement binnen en is behoorlijk aangeschoten. Hij vertelt wat hij die avond heeft meegemaakt. Dan ineens ziet hij dat er een man aan het balkon, dat aan de zijne grenst hangt. Deze man is voor het publiek niet te zien.
Hij belooft de man te helpen door de politie te bellen. En daarna de brandweer. Maar iedereen die hij belt wil precies weten hoe hij zijn naam spelt. Adriaan wordt er helemaal gek van, maar spelt toch steeds zijn naam. Tussendoor, als hij op het telefoontje van de brandweer wacht belt zijn vader. Dan wordt hij helemaal gek, want die wil hem ook nog een mop gaan vertellen. Het eindigt met een pracht van een clou!


Maar er hangt hier een man aan zijn balkon

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Adriana komt haar appartement binnen en is behoorlijk aangeschoten. Ze vertelt wat ze die avond heeft meegemaakt. Dan ineens ziet ze dat er een man aan het balkon, dat aan de hare grenst hangt. Deze man is voor het publiek niet te zien.
Ze belooft de man te helpen door de politie te bellen. En daarna de brandweer. Maar iedereen die ze belt wil precies weten hoe ze haar naam spelt. Adriana wordt er helemaal gek van, maar spelt toch steeds haar naam. Tussendoor, als ze op het telefoontje van de brandweer wacht belt haar vader. Dan wordt ze helemaal gek, want die wil haar ook nog een mop gaan vertellen. Het eindigt met een pracht van een clou!


Op blote voeten

Auteur : Els Goes
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Regelmatig worden er voorvallen gemeld van geweld tegen vrouwen. Zij worden ook geregeld slachtoffer van partnergeweld.
Zeker als er kinderen bij betrokken zijn komt het vaak tot erg vervelende situaties waaruit het heel moeilijk is om te ontkomen. Machteloosheid, verloren dromen, angst en schaamte zijn dan dagelijkse kost. Onbegrip en kritiek van hen die “er buiten” staan maken alles er niet gemakkelijker op.

En dan! Eens de stap naar een ander leven gezet wordt, volgt er nog het verwerkingsproces, herbeginnen van onderaan. Met als kers op de taart, de strijd voor alles en nog wat.
Elk begin is moeilijk, dat het de moeite waard is vertelt dit verhaal van twee overlevenden.


Op drift

Auteur : Raymond Goovaerts
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

In 1998 vlucht een zwangere Kosovaarse vrouw samen met haar dochter van 3 jaar voor het Servische geweld naar Albanië. Haar man blijft achter om voor de bezittingen te zorgen.

Vier maand later. Na de geboorte van haar zoon probeert ze vruchteloos contact te leggen met haar man. In Albanië kan ze niet langer blijven. Naar huis gaan kan ook niet want dat is er niet meer. Zou ze in Italië kunnen gaan werken?
Zonder dat ze het beseft raakt ze op drift. Al snel veranderd ze van mens naar een dossier, een stuk wrakhout, dat eindeloos tegen de golfbrekers van de administratie wordt aangebeukt. Zal zij haar kinderen een toekomst kunnen bieden?


Terug van vakantie

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 man
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De eenvoudige en naďeve Thijs de Rijke komt terug van vakantie. Terwijl hij zijn spulletjes opruimt vertelt hij wat hij tijdens die vakantie heeft meegemaakt. Hij neemt de post door en komt er zodoende achter dat zijn bank een brief gestuurd heeft.
Met veel moeite neemt hij contact op en komt er al snel achter dat de service-verlening van die bank niet hoog in hun vaandel staat. Op het eind van het gesprek heeft hij een verrassend bericht voor de bank.


Weer terug van vakantie

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De eenvoudige en naďeve Jose de Rijke komt terug van vakantie. Terwijl ze haar spulletjes wat opruimt vertelt ze wat ze tijdens die vakantie heeft meegemaakt. Ze neemt de post door en komt er zodoende achter dat haar bank een brief gestuurd heeft.
Met veel moeite neemt ze contact op en komt er al snel achter dat de service-verlening van die bank niet hoog in hun vaandel staat. Op het eind van het gesprek heeft ze een verrassend bericht voor de bank.


Clubliefde

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 1 man
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 15 minuten

Een oudere voetbalsupporter mijmert over hoe hij als klein jochie met zijn vader naar het voetballen ging, de gloriejaren van de club en het geleidelijke afglijden naar een bedenkelijk niveau, zowel sportief als financieel. Zijn liefde voor de club en het onbegrip van 'de buitenwereld' lopen als een rode draad door deze monoloog heen.


Een gouden horloge

Auteur : Pieter Stouwie
Spelers: : 3 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Dirk werkt sinds vier dagen bij een Accountantskantoor. Z’n collega Leo waarschuwt hem voor meneer Vos. Deze man die de kamer deelt met de aantrekkelijke Linda, is, in de beleving van Leo, een wolf in schaapskleren. “Hij maakt het leven en het werken van iedere nieuweling tot een ware hel. Met al zijn grappen, geintjes, moppen en raadseltjes heeft hij mij tot op het bot vernederd”, vertelt de zachtaardige Leo aan de zelfbewuste nieuweling.
Dirk neemt de waarschuwing van z’n collega niet serieus. Hij is er van overtuigd, dat hij meneer Vos wel af kan troeven. Als hem dit lukt, denkt Dirk dat hij zijn ontgroening met succes heeft doorstaan. Alle tips en adviezen van Leo kunnen wat hem betreft de prullenmand in. Dirk wordt overmoedig. Hij laat zich verleiden tot het oplossen van een pittig raadseltje. Geen moment beseft Dirk met wat voor sluwe vos hij te maken heeft. Hij heeft geen idee in wat voor spel hij is terecht gekomen.
Het slot zal het publiek doen bulderen. Maar niet alleen aan het einde, ook tijdens andere scenes zal het publiek regelmatig een lach niet kunnen onderdrukken.
Met andere woorden: “Een gouden horloge” is een echte aanrader!


Een toontje lager...

Auteur : Pieter Stouwie
Spelers: : 2 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Joep en Eva van der Berg zijn een gelukkig paar dat veel leuke dingen doet. Ze fietsen en ze wandelen. Elk jaar gaan ze naar een concert van Guus Meeuwis en elke zaterdagmiddag volgen ze de verrichtingen van hun oudste zoon Gijs, eerste keeper bij de plaatselijke voetbalclub. Ondanks al deze leuke dingen, ergeren Joep en Eva zich mateloos aan de wekelijkse bezoekjes van de arrogante Jaap de Haan. Hoewel ze hem duidelijk maken dat hij niet welkom is, blijft Jaap komen. Met zijn gedrag en opmerkingen drijft de praatjesmaker hen tot razernij. Zo zijn Joep en Eva zeer ontstemd over wat Jaap tijdens zijn laatste bezoek zei. Zonder pardon kraakte hij het elektronisch orgel en het spel van Michiel, hun jongste zoon, af. Ook deze zaterdagmiddag komt Jaap weer langs. Opnieuw dreigt er een uur vol spanning, ingehouden woede en irritatie. Of..?
Het slot zal het publiek doen bulderen. Maar niet alleen aan het einde, ook tijdens andere scenes zal het publiek regelmatig een lach niet kunnen onderdrukken. Men zal de acteurs belonen met een daverend applaus. Met andere woorden: ‘Een toontje lager’ is een echte aanrader!


Vergane Glorie (2V 1 M)

Auteur : Pieter Stouwie
Spelers: : 1 man, 2 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Tina Vermeer, voormalig jeugd hockeytrainster, geniet met volle teugen van haar vrijheid. Als zij tijdens een fietstocht even uit rust bij een groot meer, ontmoet Tina de joggende Evelien en Leo. De kinderen van Leo en Evelien hebben training van Tina gehad. De ouders waren zeer tevreden over de speelse aanpak van Tina.
Uit het gesprek dat volgt, blijkt echter dat Tina nog met veel woede en verdriet zit. Waarom? In haar beleving werd ze door de ouders van haar team gedwongen om te stoppen. Tegenover dit vele oud zeer staat gelukkig de opluchting. Tina geniet volop van haar ontspannen leventje en van de natuur.
Helaas kunnen de drie niet al te lang van hun samenzijn genieten. Hun hulp wordt gevraagd. Een overmoedige waterskiester verliest namelijk de controle en komt met een enorme klap in het water terecht. De drie schieten de drenkelinge onmiddellijk te hulp…
Het slot is verrassend en zal het publiek doen bulderen. Maar niet alleen aan het einde, ook tijdens andere scčnes zal het publiek regelmatig een lach niet kunnen onderdrukken. Men zal de actrices en de acteur belonen met een daverend applaus. Met andere woorden: ‘Vergane glorie’ is een echte aanrader!


Even uit de dagelijkse sleur...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 4 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

5 vrouwen en 4 mannen proberen steeds opnieuw hun vroegere leventje op te pakken. Een vrolijke eenakter, waarin veel hilariteit. Zeker omdat Nico nog steeds vals geld drukt en Marlies, Astrid en Berend altijd maar weer willen kaarten. Het jongere broertje van Marlies, Karel komt nog langs. Samen met zijn chagrijnige vrouw, die het leven van haar man probeert te vergallen.
En de moeder van Astrid, die al 92 is, maar haar schoonzoon Nico nog steeds niet mag. Aan het eind verschijnen de verplegers van het tehuis, waaruit ze weer eens zijn ontvlucht.


Kerstmis vier je niet alleen...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 2 mannen, 1 vrouw
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

Een amusant kerstspel, dat het publiek rond deze dagen een goed gevoel geeft. Bert verovert de handtas, die een junk van Sofie heeft afgenomen. Hij krijgt daarbij wel een stomp op zijn oog. Sofie heeft zoveel waardering voor deze hulp dat ze een koelkast voor hem koopt. Als ze hem de aankoopbon brengt leren ze elkaar wat beter kennen. Bert nodigt haar uit om 1e kerstdag bij hem te komen vieren.
Die kerstdag samen is het tweede gedeelte van de eenakter. Ze groeien dichter naar elkaar toe en ontdekken dat er een verliefdheidvonk is overgesprongen. In dit kerstspel zit vrolijkheid, maar ook drama. En enkele ontroerende scčnes.


Vriendschap moet je verdienen...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 2 mannen, 1 vrouw
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

Bert verovert de handtas, die een junk van Sofie heeft afgenomen. Hij krijgt daarbij wel een stomp op zijn oog. Sofie heeft zoveel waardering voor deze hulp dat ze een koelkast voor hem koopt. Als ze hem de aankoopbon brengt leren ze elkaar wat beter kennen. Bert nodigt haar uit om 1e paasdag bij hem te komen vieren.
Die paasdag samen is het tweede gedeelte van de eenakter. Ze groeien dichter naar elkaar toe en ontdekken dat er een verliefdheidvonk is overgesprongen. Een toneelspel, waarin vrolijkheid zit, maar ook drama en enkele ontroerende scčnes.


Wanneer dromen uit gaan komen...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

2 mannen besluiten samen een etage te huren. Vera, die de etage verhuurt valt op Bert, omdat ze heeft ontdekt dat hij een man is met een invoelend vermogen en een goed gevoel voor humor heeft.
Vera en Bert besluiten zelfs te trouwen en gaan voor een korte huwelijksreis naar Parijs, waar ze nog dichter naar elkaar toegroeien.


De nacht in het museum

Auteur : John Wilcke
Spelers: : 14 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het wassenbeeldenmuseum is een bijzonder museum. Wanneer de klok slaat komen de beelden tot leven. De bewaker, Sjors, is nieuw en weet dan ook niet wat hem te wachten staat. De klok slaat en Sjors en twee bezoekers die zich hebben laten opsluiten in het museum, staan versteld van datgene wat er gebeurt in het museum.

Sjors ziet zijn kans schoon en wil nu echt wel eens weten wat de kerstgedachte is. Maar om zo ver te komen moet er heel wat gebeuren. Dan nog de directeur en zijn handlanger die op de loer liggen om ook de kerstgedachte te pakken in de vorm van de Steen der wijzen en wel voor hun eigen gebruik. Hoe zal het Sjors en de twee bezoekers, Tom en Tiny, vergaan? Achterhalen ze de kerstgedachte met behulp van de Farao, het publiek en Maria en Jozef en kunnen ze de directeur en zijn handlanger tegenhouden de Steen der wijzen te ontfutselen?

Een fantastisch spel, een mooi decor en de kans om de kerstgedachte (terug) te vinden. De gedachte die we allemaal graag willen weten en vasthouden.


Tijl Uilenspiegel en liefde

Auteur : Louis Contryn
Spelers: : 3 mannen, 1 vrouw
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

“Tijl Uilenspiegel en liefde” is zeer vrij gebaseerd van een oude vertelling uit de reeks over de zestiende eeuwse schavuit. Het wordt weergegeven in de vorm van een eenakter. Het vertelt hoe Tijl de gierige boer kan overtuigen om zijn dochter als bruid af te staan aan de hoeveknecht op wie ze verliefd is.


De valse heks

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dit is een kort toneelstukje van ca. 30 minuten dat uitstekend geschikt is om buiten te worden gespeeld zoals op Braderieën.

Het gaat om de beroemde HEKSENWEEGSCHAAL. Wanneer men vroeger van hekserij werd beticht moest men op een weegschaal gaan staan. Als er dan op de andere schaal zware gewichten werden gezet en de vrouw, die van hekserij werd verdacht niet omhoog ging dan was zij een échte heks!

In het stuk wordt Miralda als een verdachte heks berecht. Haar familie en vrienden nemen het voor haar op. Een vrouw uit het volk heeft een grote hekel aan Miralda. Dit, omdat zij óók van de geliefde van Miralda houdt. Ze zorgt voor veel valse stemming tijdens de terechtstelling. Want ze wil dat Miralda als heks wordt bestraft.
Aan het eind valt deze vrouw door de mand, omdat de HEKSENWEEGSCHAAL niet doet wat van hem verwacht wordt. Deze haaibaai moet dan van de Schout bij Nacht op de schaal plaatsnemen en dan blijkt dat zij een heks is en niet Miralda.

Het is de bedoeling dat men het publiek verbaal mee laat doen. Er worden bordjes met korte krachtige teksten opgestoken, die het publiek mag roepen. Je krijgt hierdoor een hele leuke wisselwerking. Aan het eind wordt de valse vrouw berecht en mag het publiek kiezen welke straf ze krijgt.

Het stuk is geschreven voor een groep die dit spel (in de zomer van 2014) 8 keer op braderieën heeft gespeeld en daarmee enorm succes heeft gehad. Vooral omdat het publiek mocht meedoen.


Een date met mister Gently

Auteur : Karin Zweers
Spelers: : 1 man, 6 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Drie vriendinnen verrassen een vierde vriendin op haar verjaardag met een wel heel origineel verjaardagscadeau, namelijk: een internetdate!
Margot, de jarige job, denkt dat ze wordt uitgenodigd voor een etentje met haar vriendinnen, maar in werkelijkheid hebben ze voor haar een date geregeld via een datingsite. Omdat Margot niet zo handig is met computers en wel toe is aan een nieuwe relatie, hebben haar vriendinnen besloten haar een handje te helpen.
Annelies is er heel druk mee geweest om een profiel aan te maken uit naam van Margot. En hoewel ze zelf getrouwd is, vond ze het wel erg leuk om te mailen en te chatten met Mister Gently, de meest ideale match die er op de hele site te vinden was.
Het loopt echter totaal anders dan verwacht. Margot krijgt een date, dat wel, maar niet met Mister Gently!

Kortom, een leuke eenakter voor 7 personen waarin minimaal 1 tot max 3 mannen een rol spelen.


Een date met mister Gently 6 personen

Auteur : Karin Zweers
Spelers: : 1 man, 5 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Drie vriendinnen verrassen een vierde vriendin op haar verjaardag met een wel heel origineel verjaardagscadeau, namelijk: een internetdate!
Margot, de jarige job, denkt dat ze wordt uitgenodigd voor een etentje met haar vriendinnen, maar in werkelijkheid hebben ze voor haar een date geregeld via een datingsite. Omdat Margot niet zo handig is met computers en wel toe is aan een nieuwe relatie, hebben haar vriendinnen besloten haar een handje te helpen.
Annelies is er heel druk mee geweest om een profiel aan te maken uit naam van Margot. En hoewel ze zelf getrouwd is, vond ze het wel erg leuk om te mailen en te chatten met Mister Gently, de meest ideale match die er op de hele site te vinden was.
Het loopt echter totaal anders dan verwacht. Margot krijgt een date, dat wel, maar niet met Mister Gently!

Kortom, een leuke eenakter voor 6 personen waarin minimaal 1 tot max 3 mannen een rol spelen.

Er staan twee versies van dit stuk op onze site, als eenakter voor 7 personen en als eenakter voor 6 personen.


Een nieuw leven

Auteur : Karin Zweers
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Ben je zwanger en wil je toch lekker toneelspelen? Zoek dan niet verder. In deze komische eenakter zit een rol die je op het lijf geschreven is!

Een vader en een dochter, die elkaar door een grote ruzie al twee jaar niet meer gezien hebben, spreken af voor een kop koffie in een cafe. De vader is erg teleurgesteld in zijn dochter Iris, die al richting de 30 gaat en nog niets bereikt heeft in haar leven. Wat dat betreft heeft hij meer bewondering voor de serveerster in het cafe, Lena, met wie hij toevallig aan de praat is geraakt. Zij studeert nog en heeft daarnaast een bijbaan. En ze heeft ook nog zicht op een echte baan zodra ze haar studie heeft afgerond.

Als Iris komt opdagen, te laat natuurlijk, krijgt vader een grote schok te verwerken. Iris is zwanger en haar relatie is uit. Nou is dat alleen maar goed, want haar vriend was niet direct de ideale schoonzoon, maar wie gaat Iris nu onderhouden? En haar kind? Het is ondenkbaar dat ze zelf gaat werken, zij heeft liever dat er voor haar gewerkt wordt. Gelukkig heeft Iris alweer een nieuwe liefde aan de haak geslagen, die ze graag aan haar vader wil voorstellen.

Of vader blij wordt van deze nieuwe liefde? Dat zal nog moeten blijken. Toch is vader niet de enige die deze middag enkele schokken te verwerken krijgt. De verrassing die hij voor Iris in petto heeft, zal haar nog lang heugen!