Blijspelen

Hieronder vindt u onze blijspelen. Onder elke samenvatting staat een link naar de zichtversie van het script. Als u wilt kunt u het script direct bestellen. Dit kan door via IDeal te betalen. Ook kunt u via overboeking betalen.

Mocht u gerichter willen zoeken, bijvoorbeeld op aantal rollen of tijdsduur dan kunt u dat doen via de pagina zoeken.

Advocaatje leef je nog

Auteur : Loek de Waal
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Harold en Egbert zijn beide advocaat op een advocatenkantoor. Harold is door zijn vader in het vak gerold maar bakt er eigenlijk weinig van. Als per ongeluk Harold en Egbert allebei een zaak aannemen waarbij ze elkaars tegenstander zijn loopt de spanning op. Allebei willen ze winnen om zo een goede indruk te maken op Harold's vader die het kantoor wil verkopen. Als bekend wordt wie de rechter is ziet Harold het niet meer zitten. De rechter is een oud studiegenoot waar hij altijd mee overhoop heeft gelegen. Els, de secretaresse, die de beide advocaten eigenlijk zou moeten ontlasten door werk uit handen te nemen, is echter eerder een extra last. Ze heeft geen verstand van computers en lakt liever haar nagels dan dat ze typt. Meneer en mevrouw Bosma hebben een geschil met hun buurvrouw mevrouw Kloo omdat zij hun boom heeft gesnoeid die daarna omgevallen is en schade veroorzaakt heeft. Wie moet dat nu gaan betalen? Dat moeten Egbert en Harold zien uit te vechten voor de rechter. De rechter is nogal streng en niet een van de gemakkelijkste. Uiteindelijk vindt de rechtszaak plaats en proberen Egbert en Harold de zaak voor hun cliënten te winnen. Dat Els een belangrijke rol speelt in de ontknoping had niemand verwacht.


Brechtje, Een heksenproces

Auteur : Victoria Mathilde Kerkvliet
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Martina leest in de krant dat opleidingen voor heks fiscaal aftrekbaar zijn. Ze vraagt zich af hoe heksen in het verleden vervolgd werden en gaat op zoek op het Internet. Ze stuit op heksen processen in de 15e eeuw. In 1485 reist dominicaan Institor naar de paus en vraagt hem of hij een protocol mag schrijven voor het uitroeien van hekserij. Als dit protocol van kracht wordt zien we Brechtje die verdacht wordt van hekserij en gevangen wordt genomen. Martina volgt het verhaal met verbazing. Brechtje wordt ondervraagd en hoewel ze ontkend wordt ze uiteindelijk ter dood veroordeeld. Martina vraagt zich af of het nu veel anders is dan toen.


Datingbureau Harten Twee

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 2 mannen, 4 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Datingbureau Harten Twee is geen normaal dating bureau. Waar andere bureaus werken via de computer zoekt Harten Twee het meer in het fysieke contact. Daarom nodigt Maxwell, de "gladde" eigenaar van Harten Twee, zijn cliënten uit ook bij hem thuis uit. Hij weet niet wat hij zich op zijn hals haalt, maar weten zijn cliënten wel wat hen te wachten staat? U en zij weten het op het eind van dit leuke spel.


De ijzerendame ontdooit

Auteur : Yolanda Verberk
Spelers: : 6 vrouwen, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Sinds haar dementerende man is opgenomen in een verzorgingstehuis woont Rosa alleen. Haar oude buurvrouw is overleden en een nieuwe bewoonster neemt vlak voor de kerstdagen haar intrek in het huis. Rosa hoopt dat er een leuke vriendschap tussen hen kan ontstaan. Helaas heeft Sophie, de nieuwe buurvrouw, hier hele andere ideeën over en haar bitse uitspraken geven haar standpunt meer dan duidelijk weer. Er van overtuigd dat iedereen vrienden nodig heeft, laten Rosa, haar dochters en haar huishoudelijke hulp Janneke de nieuwe buurvrouw nog niet meteen links liggen. Nadat Sophie ernstige gezondheidsproblemen krijgt, begint ze langzaam aan hulp te accepteren en vrienden toe te laten in haar leven.

Een toneelstuk dat in oorsprong geschreven is voor kerst en het sluit zeer goed aan bij de kerstgedachte. Natuurlijk ook buiten kerst goed te spelen.


De jager

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Een jager wil olifanten gaan vangen. Een douanier vertelt hem dat hij Tanzania niet inkomt als hij hem niet vertelt hóe hij die olifanten 'vangt'… Tijdens een komisch gesprek tussen de twee haalt de douanier hem over toch te vertellen hoe hij nu precies olifanten vangt. Het eind van het stuk is zeer verassend.


De overval in het verse broodje

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 5 mannen, 8 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Het beloofd een normale maar drukke dag te worden in lunchroom: 'HET VERSE BROODJE" annex bankfiliaal. Een monteur komt langs om een geavanceerd alarmsysteem aan te leggen. Maar tot het zover is de, bange slaperige, bewaker Anton actief. Nou ja actief?? Directeur Hogenboezem ontvangt een belangrijke klant en baliemedewerkster Sylvia is druk doende achter én voor de balie. In de lunchroom treft met de voorbereiding voor de komende lunch. Cindy, hulp in de lunchroom, wordt achter haar vodden gezeten door de eigenaresse Andrea. Schoonmaakster Riek is druk doende om alles schoon en netjes te houden. Dan komen er een paar klanten binnen en de eerste perikelen dienen zich al aan. Maar slaat het noodlot pas echt toe in de vorm van twee overvallers. Dat deze het onderling niet eens zijn en niet goed weten wat te doen als er onderhandelingen volgen met een politieagent draagt alleen maar bij tot nog meer hilarische taferelen in deze leuke klucht.


De stille aanbidder

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 5 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Vader verwacht een zakenrelatie die bij hun komt logeren maar heeft zelf geen tijd om hem te ontvangen. Als er aangebeld wordt ontvangt moeder Geert de Vries, maar deze zegt dat hij niet de zakenrelatie is die vader bedoelt. Moeder denkt dat dit een van zijn grapjes is en laat hem niet gaan. Dochter Janneke heeft al van jongs af aan een vriend, Henk-Paul. Vooral moeder ziet Henk-Paul als schoonzoon zitten en pusht Janneke om met Henk-Paul om te blijven gaan. Janneke voelt echter niet meer zo veel voor hem en daagt hem uit om meer romantisch te worden. Als Janneke dan een gedicht en een bos rozen krijgt is ze helemaal blij met Henk-Paul. Als blijkt dat dit niet van Henk-Paul afkomstig is en gaat iedereen op zoek naar de stille aanbidder. Is het Koos, de student die bij het gezin in de kost zit? Is het Geert de Vries, de "zakenrelatie" van vader. Of is het toch Gijs, de collega van Janneke's zuster Hanneke…!? Als de stille aanbidder aangeeft dat hij zich bekend gaat maken loopt de spanning op. Iedereen verzamelt zich stiekem in de woonkamer om niks te missen van de ontmoeting tussen hem Janneke. Dan komt hij binnen… en de stille aanbidder is…


De verkeerde Lijfwacht

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 man, 4 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Marie-Louise is een druk bezet politica, alleen het werk telt voor haar. Op een dag krijgt ze het bericht dat ook zij bedreigd wordt en ze krijgt een lijfwacht toegewezen. Oma Jose bestiert al jaren het huishouden voor Marie-Louise, zij waakt over haar kleindochter als een havik. Daarom durft Liedeke ook niet te vertellen dat ze een vriendje heeft. De verwikkelingen beginnen met een onschuldig lijkend telefoontje maar volgen elkaar in hoogtempo op met als hoogtepunt het arriveren van de vermeende lijfwacht. Maar… Wie is dan dat degelijke meisje dat opeens in huis verschijnt…? Alles valt op zijn plaats aan het eind van deze vrolijke klucht!


De Vlokkies

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 2 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Bij de, min of meer, aso familie Vlokkie staat de financiële nood hun bijna aan de lippen. Uit bittere noodzaak is pa Vlokkie, in de kelder, een hennepkwekerij begonnen. Maar dat is nog niet genoeg. Op aanraden van zijn vriend Koos heeft hij een "sexlijn" opgezet die maar niet van de grond wil komen. Op de eerste plaats moet hij zijn vrouw en dochter Maureen nog zien te overtuigen om de gesprekken te voeren (hij probeert dit op een ludieke manier op te lossen) en op de tweede plaats wordt er niet gebeld! Het wordt nog erger als zijn schoonmoeder een paar dagen komt logeren. Oma is een echte kletsmajoor en mag daarom niet weten wat er in de kelder gebeurd en wat de telefoon gesprekken inhoudt. Uiteraard leidt dit tot hilarische taferelen. Het wordt nog erger voor pa Vlokkie als Tobias opduikt die agent blijkt te zijn. De rampen zijn niet meer te overzien als Tobias en Maureen verliefd worden. En dan komt Tobias met een bericht dat inslaat als een bom! De schrijver wil benadrukken dat enige gelijkenis met bestaande personen dan wel gebeurtenissen berusten op toeval.


Een koninklijk probleem

Auteur : Kees en Nelleke Folmer
Spelers: : 5 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een Koninklijk Probleem is vooral een vrolijk stuk, dat al geschikt is voor de leeftijdsgroep vanaf 8 jaar. Op speelse wijze komt het probleem van de partnerkeuze voor het voetlicht. Stel je bent Koning. Kun je dan je zoon zomaar met de eerste de beste vrouw laten trouwen? Recente verwikkelingen in het koningshuis suggereren dat hier toch meer bij komt kijken. Aan de andere kant, welke moeder wil nu niet dat haar dochter trouwt met een kroonprins? En dat is precies het thema van het stuk: iedereen wil trouwen met een prins. Leef daarom mee met de listen en lagen van prinses Maria en huiver bij de schurkenstreken van de koninklijke secretaris van Schaep tot Wolff. Gelukkig lopen er ook nog een niet al te snuggere tuinman en een opblaasbare chemicus rond om de zaak te redden. Nou ja, rédden...


Geheime logee's

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 4 mannen, 4 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

De tweeling Marcus en Ronald komen bij hun opa en oma logeren. Hoewel ze een tweeling zijn lijken ze totaal niet op elkaar. Ronald is een stoer type dat graag indruk op meisjes maakt terwijl Marcus liever in zijn schoolboeken duikt en postzegels verzamelt. Als ze bij hun opa en oma zijn komt opa tot de ontdekking dat oma bijna jarig is en ze bedenken een verrassing voor oma: ze nodigen Marieke, het lievelingskleinkind van oma uit. Als die de volgende dag al op de stoep staat met haar vriendin Johanneke zijn ze veel te vroeg. Er zit niks anders op dan ze te laten logeren in het huis, zonder dat oma er achter komt. Marcus en Ronald worden allebei verliefd op Johanneke. Marcus krijgt van Ronald tips om stoerder te worden en zo meer indruk op Johanneke te maken. Oma vermoedt ondertussen dat opa en de tweeling iets in hun schild voeren en vraagt aan de buren of die misschien af en toe eens willen proberen om opa en de tweeling af te luisteren. Er worden dus twee meisjes verborgen gehouden in huis en de buren komen op de raarste momenten binnen vallen, dat levert een heleboel onverwachte situaties op. Eindelijk is daar dan de verjaardag van oma maar dat loopt totaal niet zoals het gepland was…


Koene prinsessen en knappe ridders

Auteur : Wendy Wuyts
Spelers: : 8 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Twee monniken vertellen het verhaal van koning Hal, van zijn avontuurlijke dochter Sheena en van zijn brave zoon Henry. Wanneer de vrouw van koning Hal sterft, neemt hij een toverdrank in die hij van zijn kwaadaardige zus -prinses Madelief- gekregen heeft. Hij dacht dat hij zijn verdriet omwille van de dood van Appelsientje zou vergeten, maar in de plaats daarvan geraakt hij in een diepe slaap. Zijn kwaadaardige zus Madelief maakt iedereen wijs dat de koning ziek is. Tot zijn genezing zal ze over het land Héél Héél Dichtbij regeren. Prinses Sheena stuurt ze op een avontuurlijke reis in de hoop dat de prinses zal verongelukken. De prins zet ze voor de keuze om met een buitenlandse prinses te trouwen en naar diens land mee te reizen of anders de gevangenis in. Omdat de buitenlandse prinsessen niet zo ideale bruidskandidaten zijn, kiest hij voor de laatste optie. Jaren gaan voorbij. Héél Héél Dichtbij gaat gebukt onder de tirannie van Madelief. De dorpelingen klagen en smeken haar om haar plunderingen in het dorp te stoppen. Het tij keert, wanneer een oude man Sheena naar het kasteel terugbrengt. Ze is echter door een betovering haar geheugen kwijt. Omdat het uitspreken van het mooiste woord de betovering kan verbreken, vindt de hofdichter verschillende woorden uit. Uiteindelijk slaagt hij erin de betovering te verbreken. Prins Henry wordt bevrijdt. Sheena en Henry willen samen met de hulp van de hofdichter en een schildknaap Madelief en haar twee lijfwachten wegjagen, maar Madelief is te sterk... totdat koning Hal wakker wordt. Hij verbant zijn zus en haar twee lijfwachten naar een akelig, ver land. Het sprookje eindigt met de twee monniken die zeggen dat ze nog lang en gelukkig verderleefden, prins Henry een ideale bruidskandidaat vond en dat Sheena succesvol andere avonturen voltooide.


Moeder staakt

Auteur : Yolanda Verberk
Spelers: : 4 vrouwen, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Moeders zullen een grote herkenning vinden in dit toneelstuk. Moeder Christa heeft de zorg voor haar twee tienerdochters en, hoewel hij uiteraard al volwassen is, ook voor haar man Jan. Christa heeft het gevoel dat geen van de gezinsleden haar werk in huis waardeert. Bovendien is respect ver te zoeken. Dit zorgt ervoor dat ze de rollen in het huishouden eens drastisch wil omdraaien. Ze besluit te gaan staken en wordt hierin gesteund door haar moeder. Als er niemand de boterhammen smeert, de boodschappen doet, de rommel opruimt en de was blijft rondslingeren, beseffen haar man en de kinderen dat dit zo niet langer kan. De rest van het gezin ziet het als een uitdaging haar op andere gedachten te brengen. Als ze in de gaten hebben dat hun plannetje niet lukt, zorgt dat voor kritieke, maar ook grappige momenten.


Mooi geflest

Auteur : Kees en Nelleke Folmer
Spelers: : 4 mannen, 7 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Hoopt u ooit nog eens mooi en beroemd te worden? Heeft u ook zo'n geweldige drang om steeds maar te scoren en uzelf te profileren? Dan moet u dit stuk gewoon zien! En dat kan, want het is geschikt voor iedereen tussen 8 en 108 jaar. "Mooi Geflest" gaat over mensen die jong, snel en mooi willen blijven. In onze wereld is dat lastig, want een mens wordt vanzelf oud, langzaam en rimpelig. Maar stel nu eens dat er een middel bestond waardoor je in één keer veertig jaar jonger werd. Zou je daar dan niet álles voor over hebben? Iedereen wil er toch goed uitzien en dus meetellen? En als je zo'n middel zelf zou kunnen maken. Wat zou je dan een macht hebben over anderen, en wat zou je rijk kunnen worden...


Ons Erf

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 8 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

In het toneelstuk Ons Erf wordt een boerenfamilie zestig jaar lang gevolgd. In verschillende scènes spelen allerlei gebeurtenissen in het gezin zich af met op de achtergrond opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld. Als belangrijke gebeurtenissen passeren onder andere de landing op de maan, de Cubacrisis, de watersnoodramp, Pim Fortuyn en Bill Clinten de revue. Het toneelstuk begint in 1945 na de bevrijding van Nederland als Jozien ontdekt dat ze zwanger is. Ze is ongetrouwde en ziet haar toekomstplannen ineens in duigen vallen. Klaas, een jonge alleenstaande boer ontfermt zich over haar. In de tweede scène zijn Klaas en Jozien getrouwd en is het kind, Vera geboren. In de rest van het toneelstuk worden Jozien en Klaas en hun boerderij gevolgd terwijl ze zich in het leven staande proberen te houden. Ze krijgen, naast blije momenten, met moeilijke keuzes en dilemma's te maken. Als ze kinderen krijgen en er nagedacht moet worden over wie de boerderij overneemt. De ontkerkelijking van de maatschappij speelt ook in het gezin en de pastoor doet zijn best om iedereen bij de kerk te houden. Als later Klaas en Jozien opa en oma zijn geworden blijven ze betrokken bij de boerderij. Het wordt telkens moeilijker om als boer staande te blijven met alle regels en beperkingen. Na de varkenspest 1997 zijn is de boerderij op sterven na dood. Onder de kleinkinderen begint een strijd om de boerderij en geld. Als niemand meer weet hoe het verder moet bied Klaas uiteindelijke de oplossing. Dit toneelstuk is aangrijpend en ontroerend maar er is ook ruimte voor humor. Aan het eind van dit toneelstuk krijgt u antwoorden op alle vragen. Wie is de vader van Vera? Wie neemt de boerderij over? Komt er een kampeerboerderij?


Schoonfamilie...

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Rob komt voor het eerst bij de ouders van zijn vriendin Jantiene thuis. De vader van Jantiene is kolonel in het leger geweest en is een barse en stipte man. Rob probeert natuurlijk een goede indruk te maken maar dat gaat al vanaf het begin mis. Jantiene gaat op de bos bloemen zitten die voor haar moeder waren. Als Rob dan ook nog per ongeluk een dure vaas omstoot waar Jantiene's moeder heel erg aan gehecht was komt hij in de problemen. Hein, het broertje van Jantiene, heeft het als enige gezien en die wil wel zijn mond houden. Daar moet echter wel wat tegenover staan. Rob wordt gechanteerd door Hein en Marlies, het zusje van Jantiene, maakt het hem ondertussen ook niet gemakkelijk. De kolonel en zijn vrouw zijn ondertussen nog steeds aan het uitzoeken waar de vaas is gebleven en Rob weet zogenaamd van niets. Als dit het enige zou zijn wat mis ging dan viel het nog mee maar Rob krijgt de ene ramp na de andere te verwerken. Rob blijft krampachtig proberen een goede indruk te maken maar dat mislukt keer op keer totdat de bom barst… Of het daarna nog goed komt tussen Rob en zijn "schoonfamilie…"


Morgen wordt het beter

Auteur : Kees en Nelleke Folmer
Spelers: : 5 mannen, 4 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Morgen wordt het beter, of de kansarme grijpt zijn kans...


Grimms Probleem

Auteur : Lisette Leenders
Spelers: : 4 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Het stuk is geschreven als wagenspel maar kan ook makkelijk als eenakter op een podium uitgevoerd worden. Spelers kunnen dan zowel vanuit de zaal als vanuit de coulissen opkomen. De spelers zijn allen sprookjesfiguren die ouder zijn geworden. Hun fantasierijk bestaan heeft plaats gemaakt voor jaloezie, nijd en problemen van alledag. Het stuk begint bij Jacob Grimm die zijn sprookjesfiguren heeft uitgenodigd om iets belangrijks met hen te bespreken. Iets wat ze niet zo leuk zullen vinden… En zo verschijnen Hans en Greet, Sneeuwwitje, Roodkapje, Wolf, Geest, Heks en Astenpoetser nietsvermoedend bij Grimms huis. Ze zien een reünie wel zitten maar na de toespraak van Grimm wordt duidelijk dat hij een andere reden heeft om hen te laten komen. Er is namelijk een groot probleem en de sprookjesfiguren moeten aan de slag met een concurrentiestrijd als gevolg. Krijgt dit sprookje uiteindelijk toch een goed einde of loopt het slecht af? Enne… is dit eigenlijk wel een sprookje?


Gezocht

Auteur : Tina Boven
Spelers: : 5 mannen, 3 vrouwen, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Dries woont al enkele maanden alleen op zijn appartement. Hij is single. Zijn ouders willen dat hij in het kort een goede vrouw vindt. Zelf besteed hij daar niet veel tijd aan. Hoewel hij klaagt over de dagelijkse sleur van het leven laat hij alles maar zijn beloop gaan. Elke morgen staat hij op, beantwoord hij het overbezorgde telefoontje van zijn moeder, kleed zich aan en wacht totdat zijn collega aanklopt om te carpoolen naar het werk. Wanneer de doorsnee dag weer zijn doorsnee start neemt gebeurt er plots een ongewone wending in het patroon van Dries. In plaats van zijn collega staat plots een gemaskerd figuur achter de deur die hem bedreigt als hij hem geen schuilplaats aanbiedt. Dries heeft niet echt de keuze en stemt toe. De crimineel denkt tijdelijk gerust te zitten…totdat er net op die dag verschillende mensen bij Dries binnenvallen. Ze lossen het telkens op, op hun eigen inventieve manier. En dan klaagt Dries van een saai leven? Maar wat zoekt men uiteindelijk echt?


Thuis

Auteur : Kamiel van der Laan
Spelers: : 3 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Thuis is een feel good stuk over gewone mensen. Neem een vader, een moeder, een zoon van zes en een dochter die morgen acht wordt. Plaats ze in een woonkamer. Laat ten slotte opa op verjaardagsvisite komen en je bent thuis.
Wat herken jij van thuis? Een stuk van en voor alle leeftijden.


De geheime passie van mevrouw Klepel

Auteur : Ellen Dros
Spelers: : 13 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Mevrouw Klepel is een rijke, oude en adellijke dame die door omstandigheden niet langer meer op zich zelf kan wonen. Haar neef Constant heeft samen met haar het beste verzorgingstehuis uitgezocht in de omgeving en dat is: “ “Residentie de Warande” geworden. Dan komt de dag van de verhuizing en mevrouw Klepel meldt zich samen met haar neef in “ Woon/Zorgcentrum de Warande”. Natuurlijk is dit geen Residentie maar wel een heel goed en gezellig huis voor oudere mensen. Daar heeft mevrouw Klepel echter geen boodschap aan en zij besluit dat haar verblijf maar van korte duur kan zijn. Ondertussen heeft neef Constant het landgoed van zijn tante verkocht en daarom moet zij net als de andere bewoners, die overigens erg aardig zijn, zich aanpassen en er het beste van maken. In het begin houdt zij zich erg afzijdig en wil met niemand iets te maken hebben, maar dan komt de dag dat de andere bewoners erachter komen dat mevrouw Klepel een wel zeer bijzondere hobby heeft en wordt het toch nog gezellig voor iedereen.

Dit stuk is speciaal geschreven voor kinderen en/of senioren maar kan uiteraard door iedereen worden gespeeld.


De verkeerde bankroof

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 6 mannen, 7 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het politiebureau wordt verbouwd en daarom is dit, tijdelijk, verhuisd naar het naastgelegen leegstaande bankgebouw. Dit vergt de nodige aanpassingen van het politiepersoneel.
Als een gewone werkdag als alle andere lijkt te beginnen komt het personeel geleidelijk binnen druppelen en al snel komen de eerste klanten opdagen.
Dat dit geen dag zoals alle andere wordt is goed voor te stellen als twee klunzige bankrovers per ongeluk het politiebureau overvallen...


Vrouwen van nu

Auteur : Yolanda Verberk
Spelers: : 4 mannen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Vier mannen, die uit compleet verschillend hout gesneden zijn, zitten aan de bar en bespreken met elkaar de vrouwen van nu...
Een eigentijds toneelstuk over de vrouwen van nu: over hun hobby's, werk, carrière, gezin, sport enz. Alle ingrediënten van de moderne vrouw passeren, uiteraard met een komische noot, de revue.


Living next door to Alice

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 1 man, 1 vrouw
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Dit is een kort toneelstuk dat eigenlijk bestaat uit 2 afwisselende monologen. De beide personages komen elkaar maar heel even tegen... Of is dat eigenlijk wel zo? Zij droomt van haar prins, een rockster, een revolutionair of een topvoetballer. Hij denkt alleen maar aan haar. Hij besluit met bonzend hart de stoute schoenen aan te trekken. Zal zij dan voor hem van haar roze wolk af komen?


Tearoom Fantasy

Auteur : Maja Reinderman
Spelers: : 2 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Drie middelbare dames komen elke dinsdagmiddag bijeen in Tearoom Fantasy om de afgelopen week te bespreken. Truus praat over haar kleinkind, Annie over het boek dat ze aan het schrijven is en Sara over haar werk als cabaretière. Adrie zit die middag net een kop koffie te drinken en hoort de verhalen met verbazing aan. Wil, de eigenaar van de tearoom, hoort de verhalen iedere week aan en hij weet hoe de vork echt in de steel zit. Tenminste, dat denkt hij…


Een lijk in de kast

Auteur : Evert Scheffer
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Mevrouw Perdux –simpel van karakter- runt een pension in het dorp. Ze is een babbelgrage dame die niet erg goed overweg kan met de elite. Rosalie woont bij mevrouw Perdux in het pension op kamers, om alvast te wennen aan buiten de deur wonen als ze eenmaal is getrouwd. Ze zal op stand moeten trouwen, want dat eist haar schatrijke moeder, die de deur bij Rosalie platloopt.
Lodewijk van Ketelaar, een beetje een poehafiguur die in goud en edelstenen handelt, betrekt ook een kamer in het pension, evenals Bertus Du Bois, de staalverkoper die met autopech is gestrand.
Rosalie heeft aan Iwan een hele goede kennis –en misschien meer dan dat- wat jaloezie opwekt bij Lodewijk. Het loopt helemaal mis en per ongeluk vermoord Lodewijk zijn concurrent Iwan.
Ondertussen speelt de tweede verhaallijn: Mevrouw Perdux is haar broer sinds haar jeugd al, uit het oog verloren, Lodewijk is zonder vader opgevoed en weduwe Deu Piece Le Person lijkt toch niet zo ijskoud als ze overkomt.

Let op: Zichtversie is niet compleet!


Als koningen gaan vissen

Auteur : Annemarieke van der Voort
Spelers: : 7 mannen, 6 vrouwen, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Nadat het koninkrijk Valstonije voor de negende keer als laatste eindigt in het alternatieve songfestival, is de boot aan voor koning Maximiliaan. Vooral als hij eraan herinnert wordt dat verlies voor de tiende keer zal betekenen dat hij zijn koninkrijk kwijt zal raken aan koning Horatio van Nachtegalia. De twee koningen hebben ooit tijdens het vissen (waar nogal wat jenever bij kwam kijken) een weddenschap afgesloten. Koning Max had zo’n vertrouwen in de grote ster van Valstonije, Arcmo Barsoto, (een talentloze blaaskaak die elk jaar het land vertegenwoordigt) dat hij durfde te wedden dat er een dag kwam dat Valstonije niet als laatste zou eindigen. Mochten ze toch 10 jaar lang de laatste zijn, dan zou Max zijn koninkrijk aan Horatio overdragen.
Na een ruzie met de zijn vrouw, die over de weddenschap heeft gehoord, geeft Max zijn kroon aan de koningin, op wiens schouders daardoor de oplossing van het probleem terecht komt. Hoe krijgt ze het voor elkaar om Valstonije tijdens het volgende festival NIET te laten verliezen?

NB: In dit toneelstuk zijn liedjes verwerkt waarvoor karaokeversies van verschillende bestaande liedjes gebruikt worden. Indien men de liedjes wil gebruiken in de voorstelling is het verstandig zelf de karaokeversies te downloaden vanaf diverse sites op het internet. Dit stuk is niet bedoeld als musical.


De huilende spiegel

Auteur : Annemarieke van der Voort
Spelers: : 3 vrouwen, 6 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het is een jaar na de bruiloft van Sneeuwwitje en de prins. De boze koningin leeft nog maar woont als kluizenaar in haar kasteel samen met een troep raven. Niemand komt er op bezoek. Er wordt niet opgeruimd of schoon gemaakt. De koningin is een slecht-gehumeurd persoon die geen gezelligheid of vrolijkheid tolereert.
De Spiegel ligt nog steeds in scherven op de grond waar de koningin hem kapot heeft gegooid in haar woede om de opmerkingen van de Spiegel dat niet zij, maar Sneeuwwitje de mooiste is in het land.
Ondertussen is Sneeuwwitje in verwachting. Ze is zo blij dat ze om iets aardigs te doen een troep schoonmakers en de hofnar naar het kasteel van de koningin stuurt om haar op te vrolijken en de boel op te knappen.
De koningin vrezend, blijft de nar uit haar buurt en lijmt om toch iets te doen te hebben de spiegel weer in elkaar, waarna blijkt dat de spiegel nog steeds kan praten. Zodra ze het bezoek ontdekt, jaagt de woedende koningin de bezoekers weg. Op het ontdekken van de Spiegel, realiseerd de koningin zich dat Sneeuwwitje niet meer de mooiste kan zijn, met dikke buik en andere zwangerschaps bijkomstigheden, dus vraagt ze de Spiegel wie de mooiste is...


Een roddeltante in huize Boraf

Auteur : Evert Scheffer
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Otto en Mathilde hebben met hun zoon en de butler net een nieuwe, chique woning betrokken. De overbuurvrouw is maar wat nieuwsgierig en zit er zo binnen. Ze ontmoet eerst Mathilde en treft er later Otto, die ze nog heel goed van vroeger blijkt te kennen. Mathilde wist dat niet en samen met overbuurvrouw Suze neemt ze wraak op haar man die niet eerlijk is geweest over vroeger. Otto denkt slim te zijn maar het web sluit zich steeds verder…..


Huize Weltevree

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 2 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

Toneelstuk met ‘liedjes van toen’ voor bejaarden, bijvoorbeeld bewoners van verzorgingshuizen. Alleen de gesproken tekst wordt aangeleverd, en de titels van de liedjes. Muziek en tekst van de liedjes wordt niet aangeleverd.

Hoewel Marie en Henk al negenenveertig jaar getrouwd zijn gaat het niet altijd even gemakkelijk tussen hen. Marie is van ‘het glas is half vol’, bij Henk is het juist half leeg. Er worden herinneringen opgehaald, het wonen in een verzorgingshuis komt aan de orde, het contact met de kinderen, de veranderingen op tv, er wordt een oude koe uit de sloot gehaald.
En daartussendoor dus de liedjes ‘van toen’.


Ruis op de zender

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 17 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Bij de televisiezender TV8 is iedereen gespannen, want Joep ‘t Einde, de grote producent, komt langs. Hij denkt erover om TV8 wat extra geld te geven voor nog betere programma’s en meer zendtijd. Op het laatste moment kan hij zelf niet komen maar stuurt zijn zoon John.
In de studio van TV8 hebben de technici het zo druk, dat ze extra hulp nodig hebben van iemand van het uitzendbureau. En die komt ook die dag.
Je snapt het al, er vindt een klassieke persoonsverwisseling plaats, die uiteraard aan het eind toch weer goed komt en voor iedereen zelfs nog beter uitpakt. Dit alles wordt doorspekt met verschillende televisieprogramma’s die allen een parodie zijn op echte t.v.-programma’s.
Het verhaal speelt zich af in de studio van TV8, waarbij de toneelwisselingen bij het stuk horen.

Het stuk is goed bruikbaar als afscheidstoneelstuk voor de basisschool, maar is ook zeer geschikt voor volwassenen en door volwassenen. Het kent 27 rollen, maar is speelbaar met minimaal 17 personen (met dubbelrollen), het maximum aantal is in principe onbeperkt.

Bijbehorende geluidsfragmenten worden meegeleverd m.u.v. de soundmixversie van I will survive. Hier rusten rechten op.


Jonge helden in de oorlog

Auteur : Ada Bruil
Spelers: : 2 mannen, 8 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Oma Mina zit op een bankje. Joëlle, haar kleinkind, komt bij haar met een probleem. Ze is verliefd op een buitenlandse jongen en weet niet wat ze moet doen. Ze wil haar ouders wel vertrouwen, maar dat durft ze niet goed.
Oma verteld over haar verleden, ook zij werd in de oorlog verliefd op een jongen met een andere cultuur, een joodse onderduiker, die zij in de kelder verstopte. In de oorlog was het moeilijk om mensen te vertrouwen, wie kon je wel vertrouwen en wie niet. Er was echter nog een probleem, haar moeder mocht niet weten dat Mina deze Joodse onderduiker, David, verstopte in de kelder. Haar moeder was eerder in de oorlog in haar been geschoten tijdens een overval en durft het niet meer aan om een onderduiker te herbergen. Uiteindelijk wordt David toch ontdekt en verraden, maar wie heeft dit op zijn geweten en kan David op tijd vluchten?
Het wordt gespeeld met flashbacks.


Een hoofdstuk Cluedo

Auteur : Tina Boven
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Walter Celis heeft een nieuwe vriendin. Dochterlief, Leen Celis, heeft een nieuwe vriend. Wanneer ze beiden hun nieuwe pronkstuk willen showen duikt er plots een positieve zwangerschapstest op. Aangezien het beperkt aantal vrouwen in het leven van de Celissen moet de test van iemand van hen zijn. Maar van wie?
Het lijkt alsof het leven bij de familie Celis aan een nieuw hoofdstuk begint. Welk, dat valt nog af te wachten. Doordat plots aan ieders geaardheid getwijfeld wordt, wordt dat hoofdstuk des te ingewikkelder. De butler, Marc, is de enige die zich met de hele zaak niet bezig houdt. Hij denkt alleen maar aan opslag.
Wanneer blijkt dat het dienstmeisje Kristel toch meer weet van de zaak worden alle onwennigheden op tafel gegooid, letterlijk...


De schat in de akker

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 1 meisje, 2 mannen, 1 vrouw, 2 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Harm is een rijke, maar ook ontzettend gierige boer. Dit tot groot verdriet van zijn sympathieke vrouw Jans. Op zoek naar eten klopt op een dag de dakloze/werkeloze Willem aan. Hij wordt zonder pardon weggejaagd. Gelukkig ontmoet hij daarna de reizende koopman Freek. Ze besluiten de gierige boer een lesje leren door hem een flinke som geld afhandig te maken. Ze bedenken een plan waarin een historicus, een vervalste landkaart, een verzonnen streekverhaal een belangrijke rol spelen.
De boer betaalt het tipgeld en gaat enthousiast op schattenjacht. Tot zijn grote vreugde vindt hij inderdaad een loodzware kist op de aangegeven plek. Begerig sleept hij de kist mee naar huis om hem in alle rust te kunnen openen.
Alles lijkt goed te gaan. Freek en Willem staan op het punt de buit te verdelen. Op het laatste moment dreigt de simpele boerenknecht Hannes toch nog alles in de war te sturen.
Een grappig kort toneelstuk (20-30 min) dat met een bezetting van vijf spelers en heel eenvoudige decors is te realiseren.


Ik wou dat ik jou was

Auteur : Ellen Dros
Spelers: : 3 jongens, 2 meisjes, 2 mannen, 2 vrouwen, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het stuk speelt zich af op een camping en een visser verteld het verhaal:
De familie Kraak heeft een grote bungalowtent waar ze met het hele gezin altijd iedere vakantie een paar weken verblijven. In de loop der jaren is er ook nog een klein tentje bijgekomen. (want kleintjes worden groot)
Tegenover de bungalowtent staat een grote luxe stacaravan die door de eigenaar wordt verhuurd. Op een dag zien de kinderen van Kraak een jongetje uit de caravan komen. De caravan is dus weer eens verhuurd. “Leuk vriendje misschien” denken ze. Het jongetje heeft alles wat zijn hartje begeert, maar krijgt niet veel aandacht van zijn werkende ouders. Dat is in het gezin van Kraak heel anders. Op een dag komen ze op het idee om te ruilen van leven en dan…


Tante Jannie van de UVV

Auteur : Evert Scheffer
Spelers: : 5 mannen, 4 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Het geld is op bij kliniek Groot Rozendaal. En dat merkt patiënte mevrouw Hennie van Rooij. Ze heeft de papieren voor de verkoop van haar woning meegenomen maar die raken ongewild zoek. Dokter Klootwijk heeft geen geld voor goede verpleegkundigen en heeft Zuster Tessa –die geen diploma’s heeft, lui is en haar uiterlijk meer dan belangrijk vindt- aangenomen. De heer en mevrouw Habsburg die langs de kliniek rijden, vinden het een prachtig pand en willen de kliniek kopen. Tante Jannie van de UVV is ondertussen druk de kliniek toch weer gezellig te maken. Meneer Habsburg wil een marktonderzoek naar de haalbaarheid van de kliniek en gaat undercover.
Drankorgel Joost van den Bel, die verderop in de daklozenopvang thuishoort is ‘vaste klant’ in de kliniek . Medicijnen zijn er niet meer, maar een door zuster Tessa toevallig gevonden rood drankje blijkt wonderen te doen...


Praatjes vullen geen gaatjes

Auteur : Kees en Nelleke Folmer
Spelers: : 3 meisjes, 5 mannen, 7 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Eduard heeft kiespijn! Dat is vervelend omdat hij bang is voor de tandarts. Bovendien staan hij en zijn maat Victor op het punt hun grote slag te slaan. Ze zijn namelijk experts in het vervalsen en omruilen van schilderijen.
Lex is boos! Hij ziet een belangrijke ministerspost aan zijn neus voorbijgaan en samen met Pandora, een bevriende journaliste verzint hij een geniaal plan om de kersverse minister Hubertus Oliekuif ten val te brengen.
Ook Anna, de vrouw van Lex, heeft haar probleempjes. Ze heeft Lex wijs gemaakt dat ze afstamt van tsaar Peter de Grote... maar haar vader ruilde schilderijen om. Wanneer Victor en Eduard haar proberen over te halen om nog één keer mee te helpen aan een schilderijenroof, verzint ze een briljant plan om haar geheim veilig te stellen. Zoals vaker gebeurt in een huwelijk, raken de twee geniale plannen hopeloos verward. Alles draait tenslotte om de vraag: wat zit er in de kies van de minister?

Bijzonderheden: 4 liedjes; bladmuziek wordt bijgeleverd.
Liedjes zijn extra, ze onderstrepen de tekst, maar je kunt ze desgewenst schrappen.


Floep!

Auteur : Ilona Engelsma
Spelers: : 3 mannen, 2 vrouwen, 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

In een drollig verhaal, staat de jongen Thijs centraal. Hij doet iets doms en maakt iets stuk, hij besluit het zelf op te lossen, hierbij zijn wens om uitvinder te worden, niet uit te stellen tot hij van school komt.
In de wereld van Thijs (en al zijn andere tijdgenoten) is er 1 ding dat echt niet mag. Iets, dus wat dan ook, stuk maken...!
Thijs komt thuis en sluipt een naar binnen. Hij voelt zicht schuldig omdat hij iets heeft stukgemaakt. Hij is namelijk in een hondenfloep gestapt, die vervolgens helemaal geplet werd onder zijn rechterschoen...

Hoe dit verder afloopt...!?


De nacht in het museum

Auteur : John Wilcke
Spelers: : 14 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het wassenbeeldenmuseum is een bijzonder museum. Wanneer de klok slaat komen de beelden tot leven. De bewaker, Sjors, is nieuw en weet dan ook niet wat hem te wachten staat. De klok slaat en Sjors en twee bezoekers die zich hebben laten opsluiten in het museum, staan versteld van datgene wat er gebeurt in het museum.

Sjors ziet zijn kans schoon en wil nu echt wel eens weten wat de kerstgedachte is. Maar om zo ver te komen moet er heel wat gebeuren. Dan nog de directeur en zijn handlanger die op de loer liggen om ook de kerstgedachte te pakken in de vorm van de Steen der wijzen en wel voor hun eigen gebruik. Hoe zal het Sjors en de twee bezoekers, Tom en Tiny, vergaan? Achterhalen ze de kerstgedachte met behulp van de Farao, het publiek en Maria en Jozef en kunnen ze de directeur en zijn handlanger tegenhouden de Steen der wijzen te ontfutselen?

Een fantastisch spel, een mooi decor en de kans om de kerstgedachte (terug) te vinden. De gedachte die we allemaal graag willen weten en vasthouden.


2 Horizontaal

Auteur : Toos van Riet
Spelers: : 4 mannen, 1 vrouw
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Broer en zus, Kaatje en Kees wonen samen in hun ouderlijk huis. Kees heeft geen behoefte aan een vrouw, Kaatje zorgt tenslotte goed voor hem. Kees is te lui om te werken en droomt van genieten op een subtropisch eiland of een bruisend leven in de stad.
Kaatje is lief, aardig en intelligent maar niemand wil met haar uit. Kees probeert op allerlei manieren aan geld te komen en maakt om die reden Kaatje onderdeel van een van zijn weddenschappen. Dit tot groot ongenoegen van Kaatje Als blijkt dat zij met het oplossen van een raadsel in de krant een grote geldprijs wint worden de kaarten anders geschud.


Het zal in de genen zitten

Auteur : Tina Boven
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

De broers Lars en Bas wonen samen in een huis. Lars is geheim agent en gebruikt daarom voortdurend de identiteit van zijn broer. Zelfs wanneer hij een vrouw leert kennen. Maar ook Bas is niet zo zuiver op de graat wanneer hij een geheime liefde heeft. Wanneer Laurens, de zoon van Bas, de twee vrouwen nog eens verwisseld is de verwarring compleet.
In dit verhaal lijkt bijna niemand de waarheid te vertellen. Niets is wat het lijkt. Zijn de vrouwen echt wel wie ze zeggen dat ze zijn? Zal Lars ooit zijn vriendin de waarheid vertellen? Is Bas echt wel een eerlijke hardwerkende mens?


De ultieme vraag

Auteur : Tina Boven
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Kris wil eindelijk de ultieme vraag stellen aan zijn vriendin Ann en gaat ten rade bij zijn vriend Pieter. Kris werkt Ann tijdelijk uit huis terwijl Pieter een heerlijke maaltijd zal koken voor het koppel. Wanneer de voorbereidingen van start gaan loopt het al snel fout wanneer een inbreker dit huis kiest om zijn gestolen goed te verstoppen en wanneer Ann terugkeert met Manou die compleet overstuur is. Het loopt helemaal verkeerd wanneer de inbreker zijn geldkoffer niet meer kan vinden en er alles voor doet om deze terug te vinden zonder betrapt te worden. Ondertussen verdenkt Ann Kris ervan haar te bedriegen en dat terwijl Kris zich heemaal van geen kwaad bewust is.


Van je familie moet je het hebben

Auteur : Toos van Riet
Spelers: : 4 mannen, 5 vrouwen, 1 open
Prijs : €150,00
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Bij de gegoede familie Borgers staat de zaak op zijn kop. Moeder is na een kort ziekbed overleden en het geld moet verdeeld. De familie komt, vlak voor de begrafenis, bij elkaar. Niet iedereen is even verdrietig om het overlijden van moeder. Er staan dollartekens in sommige ogen. Wie waar recht op heeft daar valt over te twisten. En dat is wat de familie doet… Mevrouw Borger zelf is uiteindelijk diegene die het recht doet zegevieren en zorgt voor een verrassend eind. Ja, ja, van je familie moet je het hebben!


De Papegaai

Auteur : Pieter Stouwie
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen
Prijs : €35,00
Tijdsduur : 15 minuten

Het is feest is huize Bakker. Bram, een sportieve en actieve man, viert zijn zevenenveertigste verjaardag. Omdat Bram aan het hardlopen is, neemt zijn vrouw Emma de telefoontjes aan en ontvangt zij alvast de visite. Daaronder twee vriendinnen van Emma; Iris en Vera. Terwijl Bram zijn dagelijks rondje van vijf kilometer afwerkt, kletsen de drie vriendinnen gezellig bij. Middelpunt van het gesprek is Pedro de papegaai. Geruime tijd wist Bram niet wat voor geschenk hij voor zijn verjaardag moest vragen. Hij had alles wat zijn hartje begeerde. Een lieve vrouw, twee gezonde kinderen, een mooi huis. Op de valreep kwam Bram toch nog met een speciale wens op de proppen: Een nette en beschaafde papegaai! Het kostte Emma de nodige moeite, maar uiteindelijk kon ze Bram zijn wens toch in vervulling laten gaan. Dat Pedro uit seksclub Body Heat komt lijkt geen probleem te zijn. Pedro gedraagt zich voorbeeldig. Hij vloekt en scheldt niet en gebruikt geen obscene taal. Het lijkt een leuke verjaardag te worden. Of zit er ergens toch een addertje onder het gras, volgt er iets wat niemand verwacht, iets waar niemand rekening mee heeft gehouden? Het slot is verrassend en zal het publiek doen bulderen. Maar niet alleen aan het einde, ook tijdens andere scènes zal het publiek regelmatig een lach niet kunnen onderdrukken. Men zal de actrices belonen met een daverend applaus. Met andere woorden: ‘De Papegaai’ is een echte aanrader!


Oma's aan de macht

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 3 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €63,60
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Meestal zijn oma’s lief en zijn ze dol op hun kleinkinderen. Maar deze oma’s wil je liever niet tegenkomen: Pandora Helleveeg, Secretia Eigenheimer en Kenau Naarling. Ze zijn intens gemeen, ze haten de hele wereld en hebben een hartgrondige hekel aan (klein)kinderen.

Het drietal wil een landelijke (misschien wel wereldwijde) opstand van oma’s organiseren om de macht over te nemen. Om aan het benodigde geld te komen bedenken ze een sluw plan. Ze willen Pandora’s kleinzoon Junior Duimkruid ontvoeren. Zijn ouders zijn erg rijk en hebben eigenlijk nooit veel tijd voor hun zoon. Junior is dus een gemakkelijke prooi en kan een flink losgeld opleveren.
De ontvoering slaagt helemaal volgens plan. Even dreigt de plotselinge komst van de pasbenoemde kinderjuffrouw Dora Dartel roet in het eten te strooien. Hoewel het door de ontvoerders nadrukkelijk is verboden, roepen mijnheer en mevrouw Duimkruid toch de hulp in van inspecteur Van Balen.
Zal deze wat excentrieke speurder erin slagen het boosaardige drietal te ontmaskeren? Kan hij de oma-opstand nog tijdig een halt toe te roepen? Komt Junior weer veilig terug? En welke verrassende rol speelt de kinderjuffrouw Dora Dartel?

“Oma’s aan de macht?” is een stuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd met veel actie. Er kan flink gegriezeld, maar ook veel gelachen worden!
Het is met een bezetting van minimaal 8 spelers en in een eenvoudig huiskamerdecor te realiseren.


De vliegende Hollander

Auteur : Koen van Loocke
Spelers: : 8 mannen, 8 vrouwen
Prijs : €45,00
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

De vliegende Hollander is een tragikomedie. Het stuk gaat over hoe ver iemand bereid is te gaan om te bereiken wat hij wil, in positieve of negatieve zin.

Er zijn vier verhaallijnen in het stuk:

De vliegende Hollander wil rond de Kaap varen en is daarvoor bereid alle stormen te trotseren. En deinst er niet voor terug om daarbij zichzelf en zijn hele bemanning mee te nemen in een eindeloze verdoemenis om dat te verwezenlijken.
Het zeilmeisje Laura Dekker wil ook iets, ze wil solo rond de wereld varen als het jongste meisje ooit. Ondanks alle stormen van de media en de politiek slaagt ze er ook in om dat te doen.
Dan is er de televisie show 'De vliegende Hollander' waarin diegene die het verst durft te gaan, die 'over lijken durft te gaan' de finale zal halen.
Ook zijn er nog de spelers achter de scene. Waar een pestkop met zijn groepje vrienden, compleet zinloos, beetje bij beetje de sfeer weet te verzuren. Daarmee één van de jongeren tot wanhoop drijvend.


Koningskoeien

Auteur : Toos van Riet
Spelers: : 3 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €150,00
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Er wonen twee zussen (Kaatje en Katrien) en een broer (Karel) op een boerderij. Ze zijn alle drie ongetrouwd. Karel wil graag van het vrouwelijk schoon genieten maar trouwen staat niet in zijn woordenboek. De zedelijke Katrien vindt dat maar niets.
De zussen kunnen Karel niet missen want hij doet al het zware werk op de boerderij. Ze zitten ook niet te wachten op nog een vrouw erbij. Katrien droomt van een carrière als actrice en loopt er op de boerderij de kantjes van af. Kaatje droomt heimelijk van een zangcarrière en zingt regelmatig voor de koeien. Karel vindt het zo wel allemaal prima

Op een dag leert Karel een meisje kennen in de grote stad waar hij helemaal hoteldebotel van is. Zijn "scharrel" Sofie laat zich niet zomaar aan de kant zetten.
De nieuwe mensen in het dorp moeten nog een beetje wennen aan het boerenleven. Aagje de buurvrouw houdt alles nauwlettend in de gaten.

Het stuk komt goed tot z'n recht in het dialect. Krokodillentranen is van dezelfde auteur is een vervolg op dit stuk, Koningskoeien. Beide stukken kunnen los van elkaar gespeeld worden.


Krokodillentranen

Auteur : Toos van Riet
Spelers: : 4 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €150,00
Tijdsduur : 60 minuten

Gerrit Grijpstra heeft een boerderij overgenomen. Hij is daar een camping begonnen. De eerste gasten kunnen komen en ter ere van de opening is er een feestje voor alle mensen uit het dorp en de gasten van de camping.

De camping is echter een dekmantel voor andere praktijken van Gerrit Grijpstra. Hij is een draaideurcrimineel die graag op een gemakkelijke manier geld wil verdienen. De politie houdt hem al maanden in de gaten en is er op gebrand hem te vangen.

Peter Rockhuizen, een mislukte zakenman, verblijft met zijn secretaresse een paar nachten op de camping. Beide hebben ze nog nooit een tent van binnen gezien. Hetty de Haas, zijn secretaresse, wil graag een relatie met haar baas, maar als hij te veel oog heeft voor ander vrouwelijk schoon zoekt ze liever een andere liefde. Suzanne, de dochter van Peter is weggelopen van huis met haar nieuwe vriend Achmed Yilmaz. Blijkt ze op camping "Nieuwe Levenskracht” ineens oog in oog te staan met haar overspelige vader. Leontien le Nez is met een speciale opdracht op de camping. Wat dat is houdt ze liever zo lang mogelijk geheim.

Enkele spelaanwijzingen en tekst vervallen als “Krokodillentranen” apart gespeeld wordt. Krokodillentranen is van dezelfde auteur is een vervolg op het stuk Koningskoeien. Beide stukken kunnen los van elkaar gespeeld worden.

Het stuk kan, in plaats van met 2 dames en 4 heren, ook gespeeld worden door 3 dames en 3 heren.


Kleren maken de moeder

Auteur : Karin Zweers
Spelers: : 2 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Sharon is smoorverliefd op een leuke jongen, Charles. Hij is knap, serieus en komt ook nog eens van goeden huize. Hij is ook verliefd op haar, dus niets lijkt de liefde in de weg te staan.

Alleen Sharon's moeder Anja is een lastig punt. Zij gedraagt en kleedt zich niet zoals je zou verwachten van een vrouw van haar leeftijd. Nu maakt dat Sharon meestal niet zo veel uit, maar ze zou wel graag willen dat haar moeder een goede indruk maakt op de moeder van Charles, die barones is. Zij heeft nog steeds veel invloed op Charles en stelt hoge eisen aan de mensen waar hij mee omgaat.

Als er dan een afspraak gepland is voor een kennismaking tussen de beide moeders bij Anja thuis, loopt alles niet zoals Sharon graag zou willen.
Anja lijkt op de afgesproken middag ten eerste nog op bed te liggen en ten tweede is ze zelfs de hele afspraak vergeten! Sharon raakt behoorlijk in de stress.
Charles en zijn moeder kunnen binnen tien minuten op de stoep staan?!


Nooit versleten

Auteur : Toos van Riet
Spelers: : 5 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €150,00
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Binnen de afdeling Koepel 3 van het bejaardenhuis wonen 7 bejaarden.
De afdeling wordt met harde hand geregeerd door Zuster Toos. Zij is het plezier in werken duidelijk verloren en dat gaat ten koste van de bewoners. Gelukkig brengt de huishoudelijke hulp Wilma Wouters nog wat liefde en plezier binnen de groep.

Joost, de zoon van een van de bewoners, komt regelmatig langs. Wilma en hij hebben een oogje op elkaar.

De bewoners van Koepel 3 zijn strijdbaar. Dat zij zich niet zo maar zonder slag of stoot overgeven aan de ouderdom en de tiranniek van zuster Toos ziet u in "Nooit Versleten"

Het stuk kan ook worden gespeeld met 7 dames en 4 heren.


Tango dAmore

Auteur : Toos van Riet
Spelers: : 4 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €150,00
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Drie vriendinnen gaan ‘n weekje naar ‘n vakantiebungalow. Zij hebben allemaal hun eigen probleempjes.Katrien staat op scheiden, Susanne is op zoek naar haar 7de man Noor is nog nooit getrouwd geweest maar verlangt heftig naar een man in haar leven.. Frits de man van Katrien zit stiekem in de bungalow naast hen, met Babbet ‘n aantrekkelijke vrouw. Ze lijken erg intiem samen.

Als de vriendinnen daar achter komen willen ze dat graag geheim houden voor Katrien. Natuurlijk kost dat wel wat moeite. Francien, de zus van Frits, weet dat Frits met een vreemde vrouw in de bungalow er naast zit. Maar ze neemt dat Frits niet kwalijk. Paulien, werkzaam als poetsdame op ’t park, heeft vingervlugge handjes en weet ‘t verschil niet zo goed tussen mijn en dijn. Haar man Piet (manusje van alles, op het park) vindt dat verschrikkelijk. Maar wat kan hij eraan doen? Theodore, ook wel bekend als Chanel 7, vindt die vingervlugge handjes juist perfect. Bert de broer van Babbet wil graag vakantie vieren met zijn zus maar dat loopt een beetje anders.

Iedereen loopt door elkaar heen in bungalow 558. Als dat maar goed komt!


Fijn op een eiland?

Auteur : Marjoleine Glerum
Spelers: : 2 jongens, 4 meisjes, 9 vrouwen, 15 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Een gezin van deze tijd; druk, ouders veel aan het werk, mondige kinderen die ook véél bezigheden hebben. De vakantie is dan ook erg belangrijk en er wordt een dure cruise gemaakt.
Vader vindt het allemaal maar niets. Hij wordt door de rest van het gezin rondgecommandeerd en mist natuur en avontuur. Als het schip langs een onbewoond eiland vaart, neemt hij een snelle beslissing. Hij gaat naar het eiland en zal daar de rest van de vakantie genieten van welverdiende rust en stilte.
Maar gaat dat ook echt zo? Is zo’n eiland nou echt zo fijn? Vader gaat het meemaken…

Een grappig toneelstuk (voor ongeveer 20 kinderen uit groep 3/4/5/6), met veel humor, een happy end en bijzondere liedjes.

De liedjes zijn speciaal geschreven voor dit stuk. Na de bestelling van het script, sturen wij de CD met de muziek op naar het opgegeven adres.


Dokter Pancreas en de Elfenschat

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 12 mannen, 4 vrouwen, 3 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

De bevolking van een middeleeuwse stadje gaat gebukt onder de tirannie van de schout en zijn valse handlangers.
Op een dag verschijnt de zonderlinge heelmeester Pancreas met zijn helpers Manus en Kobus. Door enkele wonderbaarlijke genezingen weten zij het vertrouwen van het volk te winnen. De stadsbewoners roepen hun hulp in om de schout en zijn handlangers te verdrijven. Pancreas en zijn helpers worden echter vroegtijdig gearresteerd en in een schijnproces ter dood veroordeeld.

De heelmeester weet de hebzuchtige schout echter op andere gedachten te brengen door hem te vertellen over een geheimzinnige elfenschat. Hij bezit een oude kaart die naar deze schat leidt. Zij krijgen toestemming om te gaan zoeken, maar Kobus moet als gijzelaar achterblijven. Hij zal worden onthoofd als zijn vrienden niet op tijd terug zijn met de schat.
Na een lange reis komen ze aan in het Elfenwoud. Daar redden Pancreas en Manus het leven van de elfenprinses Iris. Als dank mogen zij van elfenprins Vadomir proberen de schat in hun bezit te krijgen. Daarvoor moeten ze echter verschillende raadsels oplossen. Tenslotte ontdekken ze het geheim van de Elfenschat: het is een kistje met magische krachten.

Zullen zij nog op tijd terug zijn om met behulp van magische kistje Kobus te redden? En kunnen ze de schout en zijn handlangers een lesje te leren?

Dokter Pancreas en de Elfenschat is een stuk vol avontuur en humor. Het is geschikt voor grotere gezelschappen van volwassenen of bovenbouwgroepen van de basisschool. Het stuk leent zich ook prima voor een samenspel van volwassenen én kinderen. Het biedt tevens volop mogelijkheden voor eigen inbreng en/of uitbreiding van het aantal rollen.


Bas is er ook bij

Auteur : Karin Zweers
Spelers: : 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Absurd toneelstukje over drie heel verschillende vrouwen die op hun beurt zitten te wachten voor een sollicitatiegesprek.
Het is een tweede gespreksronde, dus er hangt veel vanaf en alle drie willen ze de baan graag hebben. Eentje gaat zelfs zo ver, dat ze een calamiteit verzint om de andere twee weg te jagen. Of is die calamiteit toch niet verzonnen?
En wie is Bas eigenlijk?

Dit is ook een zeer geschikt stuk om op te voeren voor jongeren/jeugdtoneel.


Er was geen hond

Auteur : Patty van Amsterdam
Spelers: : 1 man, 6 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Mieke en Kim zijn een tweeling. Zij zijn bijna jarig en willen het allerliefste een hond voor hun verjaardag hebben. Echter zorgt de nieuwe vriendin van hun vader er voor dat dit niet gebeurt.
Mieke en Kim doen er alles aan om hun zin te krijgen en hun stiefmoeder weg te krijgen. Ze gaan zelf op zoek naar een nieuwe vriendin voor hun vader die wel leuk is en van honden houdt.

De tweeling kan ook gespeeld worden door 2 meisjes ipv 2 vrouwen.


Spokenspektakel

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 2 mannen, 1 vrouw, 6 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Het Schotse kasteel Duntulm wordt al eeuwen bewoond door 3 geesten van de clan MacDonald. We maken kennis met de kasteelheer en oorlogsheld Fergus, zijn mooie enigszins zwoele vrouw Morgana en hun zachtaardige zoon Duncan.

Het kasteel verkeert in verre staat van verval. Daarom wil de familie het verkopen. De louche projectontwikkelaar Van Zwendel wil het graag voor een zacht prijs in zijn bezit krijgen. Hij is van plan grote stukken van het kasteel te laten slopen en er peperdure appartementen te bouwen.
Samen met de onbetrouwbare familieadvocaat Hamersteen gooit hij het op een akkoordje en wordt hij de nieuwe eigenaar. Het slopersduo Pieter Plof en Kees Kraak krijgen de opdracht om delen van het kasteel op te blazen.

De spoken komen in opstand en na een spannende strijd weten ze de slopers te verjagen. Van Zwendel zint echter op wraak en huurt deskundige spokenjagers in om de geesten uit te roeien: Karel en Arie van der Geest.
Zullen de MacDonalds ook dit gevaar af kunnen wenden?...Kan kasteel Duntulm nog worden gered ?...

Spokenspektakel is een spannend toneelstuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd met de nodige humor. Het kan door volwassenen voor kinderen worden opgevoerd of door oudere kinderen zélf worden gespeeld (bijvoorbeeld bovenbouwgroepen van het basisonderwijs). Er is een kleine bezetting nodig (7 tot 9 personen). Het biedt ook mogelijkheden voor grotere groepen door naar inzicht enkele dansacts in te passen


Een potje janken

Auteur : Patty van Amsterdam
Spelers: : 4 mannen, 7 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Professor Wielewaal heeft per ongeluk een wondermiddel uitgevonden die alle mensen op de wereld beter kan maken. Het lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Het wordt hem verboden om nog mensen te helpen.
Hoe loopt dit af?