Kluchten

Hier vindt u kluchten die in de zestiende- en zeventiende eeuw zijn geschreven en zijn zeer recent bewerkt door Johan Volkers. De kluchten bevatten veel eindrijm en de situaties van toen zijn nog steeds actueel. De kluchten zijn kort maar met drie kluchten bij elkaar kunt u een leuke avondvullende uitvoering maken.
Onder elke samenvatting staat een link naar de zichtversie van het script. Als u wilt kunt u het script direct bestellen. Dit kan door via IDeal te betalen. Ook kunt u via overboeking betalen.

Mocht u gerichter willen zoeken, bijvoorbeeld op aantal rollen of tijdsduur dan kunt u dat doen via de pagina zoeken.

Bedrogen Dronkaard

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 5 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Floris, de man van Kniertje, is een enorme drinkeboer, die van geen ophouden weet. Zijn vrouw lijdt hier enorm onder, maar gelukkig verzint de omgeving een list om hem weer in het gareel te krijgen. Ze weten hem ervan te overtuigen dat hij doodziek is. Hij is klaar voor de dood: Wordt het de hemel of de hel? Dit stuk werd door de schrijver zelf omschreven als een 'onwaardige dronkemanshel, waarin men zoveel verwerpelijke zaken aantreft, dat hij nauwelijks met goedgezindheid aanschouwd kan worden..." Al is de drank in de man De wijsheid is niet snel uit de kan!


De boere-klucht

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 6 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

In sommige kluchten wordt de boer neergezet als de sul die makkelijk te bedriegen is. In dit stuk lijkt dit ook te zijn, maar schijn bedriegt. Op zekere dag brengt hij mevrouw de jonker een lading hout. Zij wil meer dan dat en hij vindt dat ook prima. Alleen zij houdt zijn paarden achter als beloning. De boer weet niet hoe hij dit z'n vrouw moet uitleggen. Eerst wint hij advies in bij z'n advocaat, die echter alleen maar aan hem wil verdienen. Als zwijggeld krijgt deze van de boer een zak met 'geld'. De boer wacht de jonker (terugkomend van de jacht) op en zegt dat zijn vrouw z'n paarden heeft achtergehouden omdat hij kromhout geleverd zou hebben. De jonker vindt zo'n straf te gek en bezorgt hem z'n paarden terug. Uiteindelijk heeft alleen de boer plezier van z'n avontuurtje gehad...


De minnestrijd

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 3 mannen, 1 vrouw
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Een man wordt door zijn vrouw bedrogen en mishandeld. Hij beklaagt zich daarover tegen zijn buurman maar gelukkig weet die raad. De man moet gewoon doen alsof hij gek geworden is! Zijn vrouw is hierdoor zo wanhopig dat ze eerst de buurman en vervolgens de priester om raad vraagt. Door haar man lekker eten en drinken te geven zou hij weer moeten genezen… De vrouw doet dit alles maar komt er dan achter dat dit alles een 'foefje' is van haar man. Hoe dat afloopt…! En wat "Toe maar" hier mee te maken heeft…!?


Doortrapte Melis

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 2 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Doortrapte Melis is een 17e eeuwse klucht met het motto: Als de man is gaan varen, zal de buurman z'n vrouw wel bewaren. De buurman ziet een avontuurtje met z'n buurvrouw wel zitten. Om z'n eigen vrouw zand in de ogen strooien, doet hij 's nachts of hij aan de diarree is. Hij kan dan mooi z'n slag slaan. Helaas, bij terugkomst staat z'n vrouw op hem te wachten en ziet dat hij een ander kledingstuk bij zich heeft. Zij haalt verhaal bij hem, maar weet dat de buurvrouw ook fout is. Beiden krijgen er dus flink van langs.


Een koninklijk probleem

Auteur : Kees en Nelleke Folmer
Spelers: : 5 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een Koninklijk Probleem is vooral een vrolijk stuk, dat al geschikt is voor de leeftijdsgroep vanaf 8 jaar. Op speelse wijze komt het probleem van de partnerkeuze voor het voetlicht. Stel je bent Koning. Kun je dan je zoon zomaar met de eerste de beste vrouw laten trouwen? Recente verwikkelingen in het koningshuis suggereren dat hier toch meer bij komt kijken. Aan de andere kant, welke moeder wil nu niet dat haar dochter trouwt met een kroonprins? En dat is precies het thema van het stuk: iedereen wil trouwen met een prins. Leef daarom mee met de listen en lagen van prinses Maria en huiver bij de schurkenstreken van de koninklijke secretaris van Schaep tot Wolff. Gelukkig lopen er ook nog een niet al te snuggere tuinman en een opblaasbare chemicus rond om de zaak te redden. Nou ja, rédden...


Het loterijspel

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 7 mannen, 1 vrouw
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dit stuk werd in 1600 geschreven door Jan van Hout en beschrijft de ellende van de bevolking. Er is sprake van overstromingen en van armoede. Een ieder probeert op een makkelijke manier aan rijkdom te komen, totdat een wijs iemand een ieder erop wijst, dat er nog armere mensen zijn. Een stichtelijk slot, maar nog steeds actueel.


Karelis

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Karelis is een klucht geschreven door Johan Volkers in 16e/17e eeuws stijl. Karelis is een zgn. uitvreter, die gratis aanschuift bij begrafenissen en partijen. De omgeving stoort zich hier aan en bedenkt een list: Hoe zorgen we ervoor dat Karelis niet meer gratis kan meeëten en drinken? Het plannetje lijkt waterdicht, toch trekt Karelis aan het langste end...


Klucht van de jacht

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 3 mannen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Deze 17e eeuwse klucht van Focquenbroch gaat over een jager en zijn knecht. Alles draait natuurlijk om de jacht op de vrouwtjes. Aanvankelijk wordt de jager neergezet als een wellusteling die het louter om de pleziertjes gaat. Zijn knecht verhaalt hier smakelijk over. Maar in de loop van het verhaal blijkt dat de jager aan al die avontuurtjes een kind heeft overgehouden... Op slag is de man veranderd in een echte vader. Hij kan er echter voorlopig niet voor zorgen en besteed de zorg aan de vrouw van de schoolmeester uit.


Kwakzalver

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 3 mannen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dit 17e eeuwse stuk heeft de goedgelovigheid van de mens als thema. Hans de kwakzalver en Jan de landloper proberen elkaar te overtroeven in het bedotten van hun medemens. Hans (met Duits accent) kijkt aanvankelijk neer op de landloper, maar geleidelijk aan slaat dit om in respekt. Dit keer is de boer niet de bedrieger, maar het slachtoffer. Tewis, de turfboer, laat zich door beiden in het ootje nemen.


Leentjebuur

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 3 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Leentjebuur is een klucht geschreven door Johan Volkers in de sfeer van de 16e/17e eeuw. Het motto: Boter bij de vis zoals het hoort, anders kan de visser overboord! Visser Leendert beklaagt zich over z'n vrouw, die alleen maar geld uitgeeft. Zijn vrienden stellen hem voor zgn. te verdrinken en als ander persoon terug te komen. Zo kan hij mooi zijn vrouw volgen. Zijn vrouw blijkt haar man helemaal niet te missen, dit tot grote ergernis van Leendert. Zijn vrienden blijken opeens minder trouw te zijn, uiteindelijk blijft Leendert met lege handen achter...


Lichte Claertje

Auteur : Johan Volkers
Spelers: : 5 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dit stuk was in de 17e eeuw zeer populair. Een sullige man laat zich door zijn vrouw bedriegen. Zijn knecht wijst hem op de ontrouw van zijn vrouw. Zij nemen dan polshoogte in een herberg, alwaar de vrouw met haar minnaar heerlijk aan het brassen (eten, drinken, zoenen) is. De bedrogen man durft hier niets van te zeggen en haalt er de politie (schout) bij. Uiteraard is de vrouw dan allang weer naar huis terug. De schout en de man zien haar thuis zitten. De vrouw draait de rollen om en zegt tegen de schout dat ze haar overspelige man niet meer wil. De man begint nu aan zichzelf te twijfelen en gaat zelfs op de knieën om vergeving te vragen...


Huize Weltevree

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 2 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

Toneelstuk met ‘liedjes van toen’ voor bejaarden, bijvoorbeeld bewoners van verzorgingshuizen. Alleen de gesproken tekst wordt aangeleverd, en de titels van de liedjes. Muziek en tekst van de liedjes wordt niet aangeleverd.

Hoewel Marie en Henk al negenenveertig jaar getrouwd zijn gaat het niet altijd even gemakkelijk tussen hen. Marie is van ‘het glas is half vol’, bij Henk is het juist half leeg. Er worden herinneringen opgehaald, het wonen in een verzorgingshuis komt aan de orde, het contact met de kinderen, de veranderingen op tv, er wordt een oude koe uit de sloot gehaald.
En daartussendoor dus de liedjes ‘van toen’.


De schat in de akker

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 1 meisje, 2 mannen, 1 vrouw, 2 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Harm is een rijke, maar ook ontzettend gierige boer. Dit tot groot verdriet van zijn sympathieke vrouw Jans. Op zoek naar eten klopt op een dag de dakloze/werkeloze Willem aan. Hij wordt zonder pardon weggejaagd. Gelukkig ontmoet hij daarna de reizende koopman Freek. Ze besluiten de gierige boer een lesje leren door hem een flinke som geld afhandig te maken. Ze bedenken een plan waarin een historicus, een vervalste landkaart, een verzonnen streekverhaal een belangrijke rol spelen.
De boer betaalt het tipgeld en gaat enthousiast op schattenjacht. Tot zijn grote vreugde vindt hij inderdaad een loodzware kist op de aangegeven plek. Begerig sleept hij de kist mee naar huis om hem in alle rust te kunnen openen.
Alles lijkt goed te gaan. Freek en Willem staan op het punt de buit te verdelen. Op het laatste moment dreigt de simpele boerenknecht Hannes toch nog alles in de war te sturen.
Een grappig kort toneelstuk (20-30 min) dat met een bezetting van vijf spelers en heel eenvoudige decors is te realiseren.


Tante Jannie van de UVV

Auteur : Evert Scheffer
Spelers: : 5 mannen, 4 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Het geld is op bij kliniek Groot Rozendaal. En dat merkt patiënte mevrouw Hennie van Rooij. Ze heeft de papieren voor de verkoop van haar woning meegenomen maar die raken ongewild zoek. Dokter Klootwijk heeft geen geld voor goede verpleegkundigen en heeft Zuster Tessa –die geen diploma’s heeft, lui is en haar uiterlijk meer dan belangrijk vindt- aangenomen. De heer en mevrouw Habsburg die langs de kliniek rijden, vinden het een prachtig pand en willen de kliniek kopen. Tante Jannie van de UVV is ondertussen druk de kliniek toch weer gezellig te maken. Meneer Habsburg wil een marktonderzoek naar de haalbaarheid van de kliniek en gaat undercover.
Drankorgel Joost van den Bel, die verderop in de daklozenopvang thuishoort is ‘vaste klant’ in de kliniek . Medicijnen zijn er niet meer, maar een door zuster Tessa toevallig gevonden rood drankje blijkt wonderen te doen...


Een toontje lager...

Auteur : Pieter Stouwie
Spelers: : 2 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Joep en Eva van der Berg zijn een gelukkig paar dat veel leuke dingen doet. Ze fietsen en ze wandelen. Elk jaar gaan ze naar een concert van Guus Meeuwis en elke zaterdagmiddag volgen ze de verrichtingen van hun oudste zoon Gijs, eerste keeper bij de plaatselijke voetbalclub. Ondanks al deze leuke dingen, ergeren Joep en Eva zich mateloos aan de wekelijkse bezoekjes van de arrogante Jaap de Haan. Hoewel ze hem duidelijk maken dat hij niet welkom is, blijft Jaap komen. Met zijn gedrag en opmerkingen drijft de praatjesmaker hen tot razernij. Zo zijn Joep en Eva zeer ontstemd over wat Jaap tijdens zijn laatste bezoek zei. Zonder pardon kraakte hij het elektronisch orgel en het spel van Michiel, hun jongste zoon, af. Ook deze zaterdagmiddag komt Jaap weer langs. Opnieuw dreigt er een uur vol spanning, ingehouden woede en irritatie. Of..?
Het slot zal het publiek doen bulderen. Maar niet alleen aan het einde, ook tijdens andere scenes zal het publiek regelmatig een lach niet kunnen onderdrukken. Men zal de acteurs belonen met een daverend applaus. Met andere woorden: ‘Een toontje lager’ is een echte aanrader!


Praatjes vullen geen gaatjes

Auteur : Kees en Nelleke Folmer
Spelers: : 3 meisjes, 5 mannen, 7 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Eduard heeft kiespijn! Dat is vervelend omdat hij bang is voor de tandarts. Bovendien staan hij en zijn maat Victor op het punt hun grote slag te slaan. Ze zijn namelijk experts in het vervalsen en omruilen van schilderijen.
Lex is boos! Hij ziet een belangrijke ministerspost aan zijn neus voorbijgaan en samen met Pandora, een bevriende journaliste verzint hij een geniaal plan om de kersverse minister Hubertus Oliekuif ten val te brengen.
Ook Anna, de vrouw van Lex, heeft haar probleempjes. Ze heeft Lex wijs gemaakt dat ze afstamt van tsaar Peter de Grote... maar haar vader ruilde schilderijen om. Wanneer Victor en Eduard haar proberen over te halen om nog één keer mee te helpen aan een schilderijenroof, verzint ze een briljant plan om haar geheim veilig te stellen. Zoals vaker gebeurt in een huwelijk, raken de twee geniale plannen hopeloos verward. Alles draait tenslotte om de vraag: wat zit er in de kies van de minister?

Bijzonderheden: 4 liedjes; bladmuziek wordt bijgeleverd.
Liedjes zijn extra, ze onderstrepen de tekst, maar je kunt ze desgewenst schrappen.


Vergane Glorie (2M 1V)

Auteur : Pieter Stouwie
Spelers: : 2 mannen, 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Tina Vermeer, voormalig jeugd hockeytrainster, geniet met volle teugen van haar vrijheid. Als zij tijdens een fietstocht even uit rust bij een groot meer, ontmoet Tina de joggende Evelien en Leo.
De kinderen van Leo en Evelien hebben training van Tina gehad. De ouders waren zeer tevreden over de speelse aanpak van Tina. Uit het gesprek dat volgt, blijkt echter dat Tina nog met veel woede en verdriet zit. Waarom? In haar beleving werd ze door de ouders van haar team gedwongen om te stoppen.
Tegenover dit vele oud zeer staat gelukkig de opluchting. Tina geniet volop van haar ontspannen leventje en van de natuur. Helaas kunnen de drie niet al te lang van hun samenzijn genieten. Hun hulp wordt gevraagd. Een overmoedige waterskiester verliest namelijk de controle en komt met een enorme klap in het water terecht. De drie schieten de drenkelinge onmiddellijk te hulp…
Het slot is verrassend en zal het publiek doen bulderen. Maar niet alleen aan het einde, ook tijdens andere scènes zal het publiek regelmatig een lach niet kunnen onderdrukken. Men zal de actrices en de acteur belonen met een daverend applaus. Met andere woorden: ‘Vergane glorie’ is een echte aanrader!


Tijl Uilenspiegel en liefde

Auteur : Louis Contryn
Spelers: : 3 mannen, 1 vrouw
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

“Tijl Uilenspiegel en liefde” is zeer vrij gebaseerd van een oude vertelling uit de reeks over de zestiende eeuwse schavuit. Het wordt weergegeven in de vorm van een eenakter. Het vertelt hoe Tijl de gierige boer kan overtuigen om zijn dochter als bruid af te staan aan de hoeveknecht op wie ze verliefd is.


De Papegaai

Auteur : Pieter Stouwie
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen
Prijs : €35,00
Tijdsduur : 15 minuten

Het is feest is huize Bakker. Bram, een sportieve en actieve man, viert zijn zevenenveertigste verjaardag. Omdat Bram aan het hardlopen is, neemt zijn vrouw Emma de telefoontjes aan en ontvangt zij alvast de visite. Daaronder twee vriendinnen van Emma; Iris en Vera. Terwijl Bram zijn dagelijks rondje van vijf kilometer afwerkt, kletsen de drie vriendinnen gezellig bij. Middelpunt van het gesprek is Pedro de papegaai. Geruime tijd wist Bram niet wat voor geschenk hij voor zijn verjaardag moest vragen. Hij had alles wat zijn hartje begeerde. Een lieve vrouw, twee gezonde kinderen, een mooi huis. Op de valreep kwam Bram toch nog met een speciale wens op de proppen: Een nette en beschaafde papegaai! Het kostte Emma de nodige moeite, maar uiteindelijk kon ze Bram zijn wens toch in vervulling laten gaan. Dat Pedro uit seksclub Body Heat komt lijkt geen probleem te zijn. Pedro gedraagt zich voorbeeldig. Hij vloekt en scheldt niet en gebruikt geen obscene taal. Het lijkt een leuke verjaardag te worden. Of zit er ergens toch een addertje onder het gras, volgt er iets wat niemand verwacht, iets waar niemand rekening mee heeft gehouden? Het slot is verrassend en zal het publiek doen bulderen. Maar niet alleen aan het einde, ook tijdens andere scènes zal het publiek regelmatig een lach niet kunnen onderdrukken. Men zal de actrices belonen met een daverend applaus. Met andere woorden: ‘De Papegaai’ is een echte aanrader!


De valse heks

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dit is een kort toneelstukje van ca. 30 minuten dat uitstekend geschikt is om buiten te worden gespeeld zoals op Braderieën.

Het gaat om de beroemde HEKSENWEEGSCHAAL. Wanneer men vroeger van hekserij werd beticht moest men op een weegschaal gaan staan. Als er dan op de andere schaal zware gewichten werden gezet en de vrouw, die van hekserij werd verdacht niet omhoog ging dan was zij een échte heks!

In het stuk wordt Miralda als een verdachte heks berecht. Haar familie en vrienden nemen het voor haar op. Een vrouw uit het volk heeft een grote hekel aan Miralda. Dit, omdat zij óók van de geliefde van Miralda houdt. Ze zorgt voor veel valse stemming tijdens de terechtstelling. Want ze wil dat Miralda als heks wordt bestraft.
Aan het eind valt deze vrouw door de mand, omdat de HEKSENWEEGSCHAAL niet doet wat van hem verwacht wordt. Deze haaibaai moet dan van de Schout bij Nacht op de schaal plaatsnemen en dan blijkt dat zij een heks is en niet Miralda.

Het is de bedoeling dat men het publiek verbaal mee laat doen. Er worden bordjes met korte krachtige teksten opgestoken, die het publiek mag roepen. Je krijgt hierdoor een hele leuke wisselwerking. Aan het eind wordt de valse vrouw berecht en mag het publiek kiezen welke straf ze krijgt.

Het stuk is geschreven voor een groep die dit spel (in de zomer van 2014) 8 keer op braderieën heeft gespeeld en daarmee enorm succes heeft gehad. Vooral omdat het publiek mocht meedoen.