Afscheid

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Afscheid is een toneelstuk over groep 8 die nog twee dagen naar de basisschool moet. Na de zomervakantie gaan ze naar het voortgezet onderwijs. De meester is altijd aardig geweest maar begint de laatste dagen wat raar te doen. Hij praat in zichzelf en moet heel vaak zijn neus snuiten. Niet alleen zijn gedrag is vreemd, ook zijn lessen. Als in een overhoring wordt gevraagd wat de hoofdstad van Nederland is beweert de meester dat dit Hengelo is... Alle kinderen halen steeds meer onvoldoendes voor de rare overhoringen van de meester. Werkstukken die ze inleveren raken op onverklaarbare wijze kwijt. Meester zegt dat hij ze nooit heeft gehad en geeft iedereen een onvoldoende. Door de onvoldoendes kunnen de kindern niet over gaan naar het voortgezet onderwijs! Als de kinderen de directeur willen spreken over de rare overhoringen sluit de meester ze op in de klas. Daar doen ze een bijzondere ontdekking... Is de meester betoverd!? Is de meester gewoon een nare meester!? Of kan hij niet zo goed afscheid van zijn klas nemen…!


Bert, de hondenvanger

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 5 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Een beetje lachen, een beetje verdriet, een beetje kwaad worden en dan opgelucht ademhalen voor de goede afloop of toch niet, dat zijn de ingrediënten van dit stuk. Geen prinsen en prinsessen, geen koningen en koninginnen. Alleen een dorpsplein of gewoon een speelplein in een kleine gemeente waar veel kinderen wonen. Daar gebeurt er op een mooie dag iets heel eigenaardigs. Jan, is zijn beste vriend, of is het vriendin, Wieske kwijt. Zijn vrienden houden eigenlijk niet zo van Jan, want Jan is ros van haar en nogal gezet van lichaamsbouw. Veel van zijn zogenaamde vrienden pesten hem daarmee op school, maar Sofie brengt daar verandering in. Nadat Jan zijn verhaal, over Wieske, aan Sofie verteld heeft, smeed ze samen met Jan een plan om zijn vriend te vinden. Wat Jan niet vertelde, is dat Wieske eigenlijk geen echt kind is zoals hij en de andere kinderen. Want wat heeft Bert de hondenvanger hier nu mee te maken...? Samen met andere kinderen gaan ze op zoek naar de verdwenen Wieske. Zullen de kinderen Wieske vinden?


Bil de bokser

Auteur : Iwan Baas
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen, 4 open
Prijs : €89,25
Tijdsduur : 60 minuten

De vier bijzondere boksers van Cees Coach (Walgelijke Walter, Sia & Mees en Rollie Rolschaats) hebben eindelijk de top drie van de Nederlandse Kampioenschappen behaalt. Als Cheerleader Cheerie besluit deze overwinning te vieren met een feest en alcohol, schiet dat bij Cees in het verkeerde keelgat. Hij ontslaat Cheerie. Boos en verdrietig vervloekt Cheerie per ongeluk Cees. Op dat moment komt de Vloek tot leven. De Vloek laat Cheerie inzien dat Cees een slechte man is en dat hij al het geld achterhoudt wat zijn boksers voor hem verdienen. De Vloek haalt Cheerie over om de wedstrijden voorlopig ongeldig te laten verklaren. Ze stelt voor om een magische oerbokser in te zetten, zijn naam luidt: Bil de Bokser. Bil zal ervoor zorgen dat de top drie er totaal anders uit gaat zien. Cees Coach baalt dat de kampioenschappen vooralsnog ongeldig zijn verklaart. Hij probeert Bil de Bokser te vergiftigen en te laten verbranden. Maar de magische Vloek weet Bil elke keer weer te redden. Bil ziet de Vloek als zijn moeder maar ze wil niets van hem weten. Bil raakt zelfs tot over zijn oren verliefd op de tegenpartij boxer Rollie Rolschaats. Haar liefde is niet wederzijds…..maar de Vloek regelt wel iets voor hem. Na drie spectaculaire bokswedstrijden wint Bil de Bokser niet allen de Nederlandse kampioenschappen, maar ook de liefde waarop hij hoopte. En Cees Coach… tja de slechterik verliest ook in dit moderne absurdistische sprookje.


Boontje komt om haar loontje

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 1 man, 2 vrouwen, 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Tyra Boontje is een beroemd fotomodel maar niet erg aardig. Op een dag gaat zij met haar fotografe, Grietje, naar een bos voor een fotosessie. Ze vertelt Grietje dat zij het bos heeft gekocht om daar een groot nieuw huis te laten bouwen. Het bos moet dus verdwijnen en de bomen gekapt...! Wat Tyra en Grietje echter niet weten is dat zij boven op het huis van twee kabouter dwergen staan, die alles horen met alle gevolgen van dien…


Boze Boris en de dromenvanger

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 3 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Katja en haar vriendje Diego zijn verdwaald in een bos. Een gek bos, met heel veel spinnenwebben en een aap die vreemd praat, want hij heeft de dretteromlaaiziekte. In het bos is Boze Boris de baas. Die laat iedereen hard werken en doet zelf niks. Ja, dromen, van heel veel geld. Prachtige dromen, vindt Boris, en dat komt door de dromenvanger. Die zorgt er voor dat Boris alleen maar mooie dromen heeft. Voor Katja en Diego zijn die dromen helemaal niet mooi, want hoe meer Boris van geld droomt, hoe harder zij moeten werken. Ze willen dus die dromenvanger van Boris afpakken. Maar hij heeft hem verstopt op een geheime plek. Intussen krijgen Katja en Diego alleen maar beukennootjes te eten en ze komen zelfs in de gevangenis terecht. Zou dat nog wel goed komen?


Chill Bill

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 6 mannen, 5 vrouwen, 2 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Goedemiddag! Hier is Harry Havermans live, met 'Boven op het Nieuws', het nieuwsprogramma dat niets mist, wat u nog niet wist! Wij zij hier in het plaatsje Hansaplast, een ooit zo’n rustig plaatsje in het noordwesten, dat sinds enkele dagen niet meer zo rustig is... Het plaatsje is namelijk in de greep van twee boeven, criminelen, gangsters: Pee Squad en Ciska van Ee! Maar dat is nog niet alles... Een geheimzinnige Chill Bill speelt ook nog een rol in dit toneelstuk... Maar welke!?


Crisis in Bloemenland

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 1 man, 1 vrouw, 10 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Er heerst crisis in het land met de mooiste bloemen, vandaar zijn naam "Bloemenland". De familie van Koning Klaverblad regeert al duizend jaar over Bloemenland. Elk jaar op exact dezelfde dag en exact hetzelfde uur schenkt de regering een pannenkoekenfestijn aan de Koning en de Koningin. Deze traditie duurt al duizend jaar. Maar dit jaar heeft er niemand aan gedacht. Ze zijn het vergeten... De Koning is heel boos en stort zich in stilzwijgen. Hij weigert nog verder te regeren en het land stort zich in een chaos. Wie kan ze redden? De Koningin? De ministers? De hofnar of de lijfwachten van de Koning? Niemand herinnert zich de traditie van die bijzondere dag, behalve Joske en zijn vriendjes. Komen zij nog op tijd om de Koning op andere gedachten te brengen en het Land van een chaos te besparen?


De beloning van Sinterklaas

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 1 man, 1 vrouw, 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Net voor dat Sinterklaas op ronde gaat om al zijn geschenkjes aan de kinderen uit te delen gebeurt er iets ernstigs. De hoofdpiet valt constant in slaap. Wat is er aan de hand? De rode, blauwe en groene pieten weten niet wat er gebeurt en zijn nogal van streek. Sinterklaas belast de groene en blauwe piet om een onderzoek te starten en uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is. Iedereen word op de korrel genomen, de kuisvrouw, de stalknecht, de twee schoorsteenvegers en natuurlijk ook de rode piet. Allen weten ze van niets, tot de groene piet een leeg kopje waar koffie is uitgedronken en een heel raar papiertje vind. Het is blauwe piet die het raadsel oplost. Maar hoe zit het nu in elkaar? Wie heeft de hoofdpiet constant doen slapen en waarom?


De buit van Don Capsones

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 15 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

De inbrekers Angelino en Presto kraken in opdracht van hun Maffiabaas Don Capsones de kluis van de Banca D’Italia. De buit bedraagt een half miljoen euro. De politie is echter snel ter plaatse en de bendeleden kunnen op het nippertje ontsnappen. Noodgedwongen moeten ze het geld verbergen in een oud, vervallen theater in de buurt: Teatro Fiasco. Dit theater verkeert in grote financiële problemen. Directeur Antonio Grimasso wijdt dit vooral aan zijn tweederangs personeel: toneelmeester Klunzo, de Chinese acrobaten, de sterke man Hercules en het goochelaarsduo Magnus Magica en Meta Morfosa. Als op een dag het publiek boos wegloopt, is de maat vol. Alle artiesten moeten extra oefenen of krijgen hun ontslag. Tijdens het oefenen vinden Magnus en Meta het geld van de inbraak in hun goochelaarskist. Samen met de directeur besluiten ze een deel van het geld te besteden aan het opknappen van het theater en het werven van nieuwe artiesten. Tijdens de audities komen Don Capsones en zijn mannen de buit ophalen. Er ontbreekt natuurlijk geld…Om al hun geld terug te krijgen gebruiken ze grove middelen: Meta moet mee als gijzelaar! In een wanhopige poging het ontbrekende geld bij elkaar te sparen, willen de artiesten zelfs hun dierbaarste bezittingen verkopen. Magnus bezit een antieke kristallen bol. Per toeval ontdekt hij dat deze bol magisch geheim bevat: de geest Magister. Met behulp van deze geest weet Magnus niet alleen zijn vriendin te bevrijden, maar ook de bende voorgoed onschadelijk te maken en het theater uit de geldzorgen te halen. “De buit van Don Capsones” is een toneelstuk vol spanning, afwisseling en humor. Het is heel geschikt voor de bovenbouw en biedt ruime mogelijkheden voor eigen ideeën.


De Computermeisjes

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

De ouders van Tim gaan naar een conferentie samen met zijn oom en tante. Terwijl de ouders weg zijn komt Tim zijn vriend Ben op bezoek. De twee kinderen vervelen zich bijna dood tot ze op het idee komen om op de computer via Internet te spelen. Ze komen op een site waar er meisjes van hun leeftijd chatten en er komt een gesprek tot stand. Natuurlijk zijn Tim en Ben in hun nopjes, maar op een bepaald moment gebeurt er iets heel onverwacht: Beide vrienden vallen in slaap! Als ze weer wakker worden geloven ze hun ogen niet en de computermeisjes met al hun vriendjes staan opeens voor de deur van Tim. Ze laten ze natuurlijk binnen en dan is het feest – dansen, zingen en limonade drinken. Het is heel plezant tot de beide vriendjes terug in slaap vallen en dan komt vader en moeder thuis.


De directeur en de notentovenaar

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 5 mannen, 5 vrouwen, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

In een dorpsschooltje ergens op de buiten gebeurt er iets heel raars. Er komt een circus op bezoek en die heeft een heel rare tovenaar mee. Wat die allemaal doet is ongelooflijk. De directeur van de school wordt betoverd door een notentovenaar en de leerlingen zijn daar heel ongerust over, want ze weten eigenlijk niet goed wat ermee aan te vangen. Heel de schoolgemeenschap heeft er onder te lijden, zelf de leerkrachten worden tot overmaat van ramp allemaal ontslagen. Eigenlijk is de tovenaar van ondergeschikt belang, maar hij zet toch heel mooi iedereen op het verkeerde been. De directeur van de school die toch geacht wordt de slimste mens van de school te zijn laat zich mooi in het ootje nemen. Wie zal de oplossing brengen om de school te redden van die tovenarij.


De droom van Jantje en Mientje

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 4 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

Het gezin Vanbeen gaan op weekend en logeren in een weekend huisje die in een bos gelegen is. Het is een uitstekende zomerdag, de zon schijnt volop en als de avond valt is het nog altijd 25° warm. Jantje en Mientje zouden graag in een klein tentje slapen die ze niet ver van het huisje neergezet hebben. Hun ouders stemmen toe, maar als het de koud wordt moeten ze naar binnen. Voor het slapengaan vertelt Moeder Kaat nog een verhaaltje. Ze vallen in slaap en opeens begint het te donderen en te bliksem. Dan beginnen Jan en Mien te slaapwandelen en te dromen. In hun droom worden ze - na een rare ervaring met de verloren buit van twee boefjes - opgepakt door twee politieagenten die ze meenemen naar hun kantoor. Worden ze uit hun droom geholpen of vliegen ze in de gevangenis. Bestaan die twee boefjes wel? Vragen die op het einde van het stuk een verklaring krijgen na het lachen en bibberen.


De droom van Tom en Fien

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 3 mannen, 1 vrouw, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Een verhaal waar eens geen koningen die chocoladereepjes uitdeelt en geen prinsesjes die een prins wil trouwen. Neen, een stuk voor kinderen die houden van een beetje spanning en een beetje willen huiveren, kortom en stuk dat ze lang kunnen navertellen. Het gezin Vanbeen gaan op weekend en logeren in een weekend huisje die in een bos gelegen is. Het is een uitstekende zomerdag, de zon schijnt volop en als de avond valt is het nog altijd 25° warm. Tom en Fien zouden graag in een klein tentje slapen die ze niet ver van het huisje neergezet hebben. Hun ouders stemmen toe, maar als het de koud wordt moeten ze naar binnen. Voor het slapengaan vertelt Moeder Kaat nog een verhaaltje. Ze vallen in slaap en opeens begint het te donderen en te bliksem. Dan beginnen Tom en Fien te slaapwandelen en te dromen... In hun droom worden ze - na een rare ervaring met de verloren buit van twee boeven - opgepakt door twee politieagenten die ze meenemen naar hun kantoor. Worden ze uit hun droom geholpen of vliegen ze in de gevangenis? Bestaan die twee boeven wel? Vragen die op het einde van het stuk een verklaring krijgen na het lachen en bibberen.


De kanibaal en ik, een bijzonder stel

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 2 mannen, 1 vrouw, 4 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Goedemiddag. Hartelijk welkom bij het programma: hobby’s in Nederland. Vanmiddag zijn we te gast bij mevrouw Zuurtjes uit Holwerd, die jullie graag wat wil vertellen over haar wel heel bijzonder hobby, namelijk: het sparen van kannibalen. Kannibalen, zul je denken? Hoe zit dat? En hoe kom je erop? Daarvoor geef ik graag het woord aan mevrouw Zuurtjes...


De komst van koning Pirana uit Loempialand

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 9 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Piet en Bram de twee kinderen van Burgemeester Jef krijgen het op hun heupen dat er in hun dorp nooit iets gebeurd waarvan ze later nog veel over zou kunnen vertellen. Piet die niet al te slim is en Bram de slimste van de twee verzinnen een gebeurtenis. Niet wetend of hun ouders er in zullen lopen, maar het idee is wel zeer goed gevonden. Ze hebben namelijk beslist om Koning Pirana uit Loempialand te laten overkomen. Dit gaat natuurlijk gepaard met de grootste miserie voor de Burgemeester. Maar zal de burgemeester op andere gedachten komen en zijn kinderen meer buiten laten spelen? Dat zien of horen we wel op het einde van het stuk...


De Koningin en de machine van Prof. Beinstein

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Koningin Beetje Trix heeft grote geld zorgen... Gelukkig weten de superhelden Vlek en Nog Een Vlek wie de koningin kan helpen. Hoe? Dat zie je in het toneelstuk!


De rare leefwereld van Lowieke

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het toneelstuk speelt zich af op een dorpsplein van een kleine gemeente. Op dat dorpsplein staat het standbeeld van klein Lowieke. De lieveling geweest van de dorpelingen in lang vervlogen tijden. Hij is eigenlijk het symbool van een ondeugende maar brave rakker. Niemand weet hoe lang dit standbeeld daar staat. Het kan best zijn dat het er al duizend jaar staat. Op een dag gebeurt er iets heel eigenaardigs. Een groot onweer met donder en bliksem breekt over het dorpsplein los. Als het onweer gaan liggen is verschijnt er een eigenaardige man die zegt dat hij een tovenaar is. Hij bekijkt het mooie standbeeld van Lowieke. Hij is er zo door gefascineerd dat hij het besluit neemt om het om te toveren tot een jongentje van vlees en bloed. Lowieke die daar al jaren staat heeft één wens, hij wil alle volwassenen uit het dorp laten verdwijnen en wil zelf de baas spelen. Hoe zou hij dat kunnen? Dank zij de tovenaar gaat zijn wens in vervulling, maar hoe loopt dat af...? Zullen de andere kinderen dat aanvaarden? Kan hij op de kunsten van de Tovenaar blijven rekenen? Dat ziet en hoor je wel naar gelang het stuk vordert, maar eerst een beetje lachen en bibberen.


De sprookjesparade

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 8 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dit toneelstuk is een mengeling van de sprookjes: De kikkerprins en Assepoester en Roodkapje. Een prinses verliest haar gouden bal in de vijver. De kikkerprins wil de bal wel voor haar pakken, maar heeft drie wensen. Hij wil uit haar gouden bordje eten. In haar bedje slapen en een zoen. Uiteindelijk stemt de prinses toe, maar probeert er iedere keer onderuit te komen. En die zoen, daar moet ze toch echt niet aan denken. Toch is er wel iemand bereid om de kikker te zoenen. En als de betovering verbroken is dan heeft de prinses spijt. Kan ze zijn hart nog winnen?


De Toverkist van Merlijn

Auteur : Felicia van Rij
Spelers: : 5 mannen, 7 vrouwen, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een groepje schoolkinderen kampeert tijdens een schoolreisje in een oud engels bos. Kim, Sanne en Sarah zijn weggelopen van de groep en meester Joep is hun aan het zoeken. Ondertussen zijn de andere kinderen om het vuur gekropen en wachten rustig af. Wanneer de drie meisjes terug gevonden zijn, vertellen ze dat ze een grote kist in het bos hebben gezien met een groot verroest slot erop. Iedereen is nieuwsgierig geworden en ze maken een plan om ‘s morgens vroeg er tussen uit te knijpen en de kist uit het bos te halen. Als ze kist openen vinden ze een dagboek, een kaart en een toverspreukenboek van Merlijn de tovenaar. De kinderen vinden een toverspreuk om Merlijn terug te toveren, om hun te kunnen vertellen wat er nu precies gebeurt is. Maar door een domme fout van Lucas wordt ook Morgan le Fay, de grootste vijand van Merlijn mee getoverd. En zo ontstaat er een spannend avontuur waar de kinderen Merlijn helpen zijn toverstaf terug te krijgen en Morgan le Fay te verslaan.


De Toverlamp

Auteur : Kamiel van der Laan
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen, 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Omdat Daan en Floor nog helemaal niet moe zijn, besluiten ze hun bed te verlaten en in de woonkamer op ontdekkingstocht te gaan. Daar vinden ze een lamp. Waneer ze de lamp aanraken, begint alles te draaien en komen ze in het land van Duizend-en-één-nacht. Daan en Floor willen terug naar huis. Ze raken zo uitgeput dat ze in slaap vallen. Een aap vind de twee kinderen en helpt ze er weer bovenop. De twee kinderen komen bij de zee aan, ze kunnen niet goed zwemmen en de zee word steeds ruiger. Met een toverspreuk redt Aladin de kids. Hij wijst ze richting een stadje. In het stadje treffen ze de waarzegster, waar Daan zijn toekomst laat voorspellen. Omdat de twee geen geld hebben, wil de waarzegster de politie halen. Daan en Floor vluchten de stad in. In de stad komt een omroeper voorbij: Alibabba houdt een danswedstrijd. Alibabba laat voor de winnaar twee wensen in vervulling gaan. Daan en Floor besluiten mee te doen. Ze winnen de wedstrijd, maar de waarzegster gooit roet in het eten. Daan en Floor gaan naar de gevangenis. Ten einde raad wrijft Daan over de lamp, waardoor hij Aladin gewaarschuwd. Aladin schiet de twee te hulp.


De verrassing van opa Dicky Oudman

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 2 mannen, 4 vrouwen, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

We zijn aanbeland in de keuken van opa Dicky Oudman. Hij is een oude opa van 94 jaar, die vandaag zijn neef en drie nichten bij hem thuis heeft uitgenodigd voor een verrassing. Geen van de uitgenodigden, opa’s enige familie nog, weet waarom maar ze hopen dat opa, die vrij rijk is, misschien vandaag wel een gulle bui heeft en wat voor hun heeft...! Echter opa heeft hele andere plannen...


De vierde toren

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 2 mannen, 3 vrouwen, 1 open
Prijs : €96,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Dit toneelstuk vindt op twee tijdstippen plaats, namelijk nu en in de jaren vlak voor de tweede wereldoorlog. Hoofdrolspeelster Lies vertelt in etappes, in flashbacks, een stuk van de familiegeschiedenis aan haar kleinzoon Timo, een 12 á 13 jarige scholier. Het stuk begint als de vader van Lies binnen komt met een bijzondere jutterbuit. Een mooi uit hout gesneden schaakspel, waarvan helaas één toren ontbreekt en een kist met een kleine privébibliotheek. In de ogen van de jonge Lies en ook in die van knecht Jacob een zeer waardevolle buit, die zij graag zelf wilden houden. Moeder Stien en dochter Lies hebben in die tijd niet veel in de melk te brokkelen, maar samen met Jacob lukt het om delen van de buit te houden. Alles lijkt goed te gaan tot de oorlog uitbreekt en Jacob opgeroepen wordt.
Mensen zijn spelers op het schaakbord van leven en afhankelijk van de zetten van anderen. Sommige mensen worden zelfs hoeksteen/toren of lichtbaken. Naast kerst en de tegenstellingen van toen en nu wordt ook het thema van de vredesmissies in dit stuk aangehaald.
Het is een prettig en boeiend stuk om te zien en te spelen. Voor veel ouderen een bron van herkenning. De vrolijke noot is voldoende aanwezig, maar overvleugelt de serieuze ondertoon zeker niet.


De vloek van kapitein Black Jack

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 17 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Tom O'Malley is de vriendelijke eigenaar van de Ierse herberg "The piratequeen". Hij is een ver familielid van de beroemde Ierse piratenkoningin Grace O'Malley. Op een stormachtige nacht vragen Pim en Tina om onderdak. Deze twee jongelui maken een studiereis over piraterij in Ierland. Tijdens hun verblijf vinden ze in de dubbele bodem van een oude scheepskist een prachtig flessenscheepje en een raadselachtig document. Ze maken deel uit van een eeuwenoude vervloeking. De geesten van de beruchte piratenkapitein Black Jack, stuurman Baliekluiver, scheepskok Scheurbuik en scheepsmaatje Galgenaas zijn eeuwen geleden voor straf opgesloten in het flessenscheepje. Pim kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en opent stiekem de fles. De geesten ontsnappen en gaan weer op pad. Ze moeten drie wensen vervullen om zich voorgoed van de vloek te bevrijden: diamanten terugplaatsen in een beeld, bloedgeld ophalen en een eerlijk werk verrichten. Ze nemen Pim en Tina als gijzelaars mee op hun avontuurlijke tocht. Daarbij komen ze terecht in een museum en bij een talentenshow in een chique hotel. Met behulp van de kinderen weten de piraten twee opdrachten te vervullen. Inmiddels is de geest van Grace O'Malley gealarmeerd en zij volgt de piraten op de voet om over de kinderen te waken. Terug in de herberg komt het tot een confrontatie tussen Black Jack en Grace O'Malley. Dan blijkt de laatste opdracht niet vervuld: een eerlijk werk verrichten… De piraten zullen opnieuw voor eeuwen opgesloten worden in de fles. De kinderen komen echter met een verrassende oplossing, die iedereen gelukkig maakt. "De vloek van kapitein Black Jack" is een toneelstuk vol spanning en humor. Het is heel geschikt voor de bovenbouw en biedt ruime mogelijkheden voor de eigen inbreng. Grace O'Malley heeft echt bestaan. Ze werd rond 1530 geboren als dochter van een belangrijk Iers clanhoofd. In haar jeugd hield ze al van de zee en schepen. Na de dood van haar vader stond ze aan het hoofd van een vloot piratenschepen en viel daarmee Engelse schepen aan.


De warme bakker met de koude tenen

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 mannen, 2 vrouwen, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

De mensen in een klein Fries plaatsje klagen steen en been, want de enige warme bakker in de wijde omtrek, Bakse Bruin, is veel en veel te duur! Dan gebeurt er op een nacht iets vreemds in Bakse’s slaapkamer, drie spoken verschijnen, spreken Bakse streng doch rechtvaardig toe en bezorgen hem koude tenen…


De weddenschap

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 2 mannen, 4 vrouwen, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Het gaat in de weddenschap om het volgende: mevrouw A. zegt dat zij binnen tien minuten van een zwerfster een echte dame kan maken, meneer A. zegt dat dit onmogelijk is. Wie heeft er gelijk? Heeft er wel iemand gelijk? Nou ja… ach, laat ook maar!


De winkel van Sinkel

Auteur : Loek de Waal
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Gerrit is de eigenaar van de winkel van Sinkel. In zijn winkel hoef je niet te betalen met geld maar slechts met een goede daad. Een vriendelijk woord, geduld, of even iemand helpen, dat is genoeg om te betalen bij de Winkel van Sinkel. Maar niet iedereen weet hoe je aardig moet zijn. Een rijke zakenman probeerd op allerlei manier aan zijn boodschappen te komen maar aadrig doen... ho maar! Er komt zelfs een dief die iets uit de winkel steelt... En dat terwijl je alles gratis mag mee nemen... Als je maar vriendelijk bent...!


De wonderlamp van Alladin

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 30 minuten

Ali en Fatima hebben een lamp zij zich. Ze zijn door het dolle heen, want ze hebben eindelijk de lamp van Alladin weten te bemachtigen. Er is inmiddels weer honderd jaar verstreken en na iedere honderd jaar zal de lamp door erover te wrijven 3 wensen in vervulling laten gaan. Als Ali op de lamp moet passen, komt de Sultan voorbij met zijn twee dochters, Soraya en Karima. Ze zien Ali zitten met zijn lamp. De Sultan en de dochters zijn er weg van. Ze vinden de lamp schitterend en bieden er maar liefst 4 zilverstukken voor. Dat is voor de Sultan heel wat, want die is namelijk erg gierig. Ali valt als een blok voor Prinses Soraya en zonder dat hij het zelf in de gaten heeft, verkoopt hij de lamp voor 4 zilverstukken………. Als Fatima terugkomt hoort ze wat er is gebeurd. Er ontstaat grote paniek. Eén ding staat vast: Het maakt niet uit hoe, maar ze moeten de lamp weer in handen krijgen!


De wraak van de gele krokodil

Auteur : Kees en Nelleke Folmer
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 30 minuten

Hyameke is een wijs man. Koning Bola vindt dat allemaal best, zolang hij maar de belangrijkste man van de stam is en blijft! Hij ziet dan ook met lede ogen aan dat de stamraad Hyameke openlijk hulde bewijst. Samen met de vrouw van Hyameke (die maar wát graag Koningin wil worden) verzint hij een plan om zijn raadgever uit de weg te ruimen. Zal de wijsheid van de wijze het winnen van het geweld van de machtige? Eén ding is zeker: geloof niet alles wat je vrouw zegt…


De wraak van de slangenprins

Auteur : Wendy Wuyts
Spelers: : 10 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Maak kennis met het gewone leven op een vroeger, oosters marktplein en de marktkramers. Het gewone leven? Achter de rug van de sultan dwingt Salloet de kramers te laten betalen in ruil voor bescherming tegen niets in het bijzonders. Zijn neefje Sayid begrijpt niets van de zaakjes van zijn oom. Hij is een vuile, stotterende en domme jongen wiens enige vriend Salloets knappe en intelligente zoon Naveen is. Wanneer hij het op een dag toch opneemt voor het kruidenvrouwtje, verandert zijn hele leven… en met zijn leven ook de leven van de andere stadsbewoners. Hij is immers een slangenprins geworden. Dit is een toneelstuk vol wraak, koelbloedige moorden… maar ook met liefde, humor en kleurrijke personages. Maak kennis met de verbitterde moeder van de sultan, de mooie prinses die het hart van Naveen sneller doet slaan, de geest die de sultan bijstaan en met de… drie charmante slangengodinnen van slim-, schoon- en spraakvaardigheid.


De zak van Sinterklaas

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 5 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Sinterklaas is in aantocht om zijn cadeautjes aan de kinderen te geven. Hoofdpiet moet samen met 2de Hoofdpiet en Geenideepiet zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Als 2e Hoofdpiet dan per ongeluk de zak van Sinterklaas met de vuilniswagen mee geeft kan het Sinterklaasfeest niet meer doorgaan. Geenideepiet heeft geen idee hoe ze dit moeten oplossen en ook de Hoofdpiet weet het niet meer. De Zwarte Pieten proberen de kinderen met een smoesje weer naar huis te sturen maar dan komt Sinterklaas binnen… Wordt de zak van Sinterklaas weer terug gevonden!? Kan het Sinterklaasfeest toch doorgaan…!?


Debora

Auteur : Jolanda Kwakernaak
Spelers: : 8 open
Prijs : €19,95
Tijdsduur : 15 minuten

Groep 7/8 kent vaak al die verhalen allang en vinden ze saai. Anderen hebben nog nooit verhalen uit de bijbel gehoord. Een verhaal waarin ze zelf een rol spelen vergeten ze nooit meer! De verteller praat dit, met humor doorspekte verhaal aan elkaar, kinderen hebben korte teksten die jezelf kunt uitbreiden. Debora, is een verhaal uit het bijbelboek Richteren hoofdstuk 4. Debora is een wijze vrouw, een profetes. Ze houdt spreekuur onder de Debora-palm en spreekt daar wijze woorden dankzij haar computer gestuurde lijntje met Boven, de ASWL lijn-de Almachtige Snelle Wijsheid lijn. Soldaat Barak moet Sisera te pakken nemen... Bange Barak wil alleen gaan als zij meegaat want dan heeft hij meer bescherming denkt hij. Dat heeft zo zijn gevolgen; de overwinning gaat naar een vrouw!


Dromenland

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 15 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Iedereen kent Klaas Vaak. Hij is het zandmannetje dat zand in je ogen strooit als je gaat slapen, maar wat niemand weet is dat Klaas Vaak ook dromen uitdeelt. Hij kiest de dromen uit die je droomt. Klaas Vaak heeft drie kinderen en vanavond mogen ze voor de eerste keer dromen uitdelen aan een klas met kinderen. Om voor iedereen de juiste droom te vinden willen ze eerst meer over deze kinderen te weten komen. Ze gaan naar het schoolplein en verstoppen zich daar. Ze zien dat er kinderen zijn die leuk met elkaar spelen, maar ze zien ook dat er kinderen bij zijn die pesten en discrimineren. De kinderen van Klaas Vaak schrikken hier erg van. Zal het ze lukken om met de juiste dromen deze kinderen een lesje te leren?


Een bijzondere dag in het bejaardenhuis

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 jongens, 2 meisjes, 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Voor dit toneelstuk gaan we 50 jaar, een halve eeuw dus, vooruit in de tijd, naar het jaar 2057. We zijn daar aanbeland in de gemeenschapsruimte van bejaardenhuis ‘de Avondster’. In dit bejaardenhuis wonen alleen maar beroemde mensen, sterren dus! Michael Jackson bijvoorbeeld, maar ook Jennifer Lopez, en Britney Spears. Hans Kazan , de goochelaar, maar ook Neil Armstrong, de eerste Man op de maan, en niet te vergeten: Lala, van de teletubbies. De directeur van dit sterren tehuis is niemand minder dan Albert Einstein, de beroemde professor. Allen zijn oud, bejaard nu, maar ze zijn er en daar gaat het om. Geef ze een applaus hier zijn de bejaarde sterren van ‘De Avondster’!


Een draak in het paleis

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 1 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Jan Klaassen moet weer naar het paleis van de koningin toe. Hij moet daar een belangrijke brief ophalen. Als Jan Klaassen bij het paleis aankomt ziet hij een ridder. De ridder vertelt Jan Klaassen dat er een draak in het paleis zit. De ridder wil dat Jan Klaassen hem helpt bij het verslaan van de draak. Jan Klaassen moet op de poort van het paleis kloppen en als de draak naar buiten komt zal de ridder toeslaan. Jan Klaasen doet net alsof hij niet bang is maar ondertussen… Jan Klaassen klopt op de poort van het paleis. Dan gaat de deur open. Hoe dit afloopt…!?


Een koninklijk probleem

Auteur : Kees en Nelleke Folmer
Spelers: : 5 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een Koninklijk Probleem is vooral een vrolijk stuk, dat al geschikt is voor de leeftijdsgroep vanaf 8 jaar. Op speelse wijze komt het probleem van de partnerkeuze voor het voetlicht. Stel je bent Koning. Kun je dan je zoon zomaar met de eerste de beste vrouw laten trouwen? Recente verwikkelingen in het koningshuis suggereren dat hier toch meer bij komt kijken. Aan de andere kant, welke moeder wil nu niet dat haar dochter trouwt met een kroonprins? En dat is precies het thema van het stuk: iedereen wil trouwen met een prins. Leef daarom mee met de listen en lagen van prinses Maria en huiver bij de schurkenstreken van de koninklijke secretaris van Schaep tot Wolff. Gelukkig lopen er ook nog een niet al te snuggere tuinman en een opblaasbare chemicus rond om de zaak te redden. Nou ja, rédden...


Een prinses met schoonheidsproblemen

Auteur : Wendy Wuyts
Spelers: : 5 mannen, 10 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Als er een prinses wordt geboren zien de feeën direct dat het een heel mooi prinsesje is. Ze denken dat ze de mooiste prinses zal worden. Maar een van de feeën is bang dat het prinsesje door haar schoonheid heel erg ijdel zal worden. Daarom maakt ze de prinses lelijk…! Zal de lelijke prinses ooit een droomprins krijgen?


Een vuist vol met lolly's

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Dit is het ware verhaal van cowboy Licky Look, de man die sneller snoept dan zijn schaduw. Licky kan niet zonder lolly’s met aardbeiensmaak, maar nu zijn deze op en zit er voor hem niets anders op dan naar Snoepdoos city te gaan om nieuwe te halen. In Snoepdoos city zijn echter de tweelingbroers Glos en Flos Prodent de baas, dus het is maar de vraag of het Licky gaat lukken deze keer…


Eens was er...

Auteur : Felicia van Rij
Spelers: : 5 mannen, 10 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Voordat de gebroeders Grimm en Hans Christiaan Andersen alle verhalen en sprookjes hadden verzameld en opgeschreven, werden verhalen en sprookjes van de ene generatie op de ander doorverteld en aangepast. In "Eens was er…" gaat het over het doorvertellen van deze sprookjes, maar er is iets vreselijk mis. Roodkapje is verschrikkelijk jaloers op de drie prinsessen, die allemaal een prins hebben. Ze heeft de verteller gevraagd of hij voor haar het verhaal over Roodkapje wil veranderen, zodat ook zij een prins heeft. Maar nee, dat wil de verteller niet. Roodkapje wordt zo boos dat ze samen met Repelsteeltje een plan beraamd om de boeken van de verteller te stelen in de hoop dat de sprookjes door elkaar raken en zij prins Charmant kan bemachtigen. En inderdaad het lukt haar met als gevolg dat het hele sprookjesland op zijn kop staat: Doornroosje valt telkens in slaap, Prins Charmant is helemaal niet aardig en de heks van Sneeuwwitje sluit zich aan bij een kookkring van de goede feeën en klein Duimpje geeft zijn laarzen aan Assepoester. Alle sprookjesfiguren maken ruzie met elkaar en geen enkel sprookje kan meer op de juiste wijze verteld worden. Zal Roodkapjes plan slagen of komt dit ooit nog wel goed? Zal de verteller wel het sprookje eindigen met "ze leefde nog lang en gelukkig?"


Er zit een beer in de klas

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 5 mannen, 3 vrouwen, 1 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

Op een morgen, toen de klas begon, waren de kinderen in alle staten. De Juffrouw wist in eerste instantie niet wat er aan de hand was, het was er veel te rumoerig. Door lang aandringen kon zij uitmaken dat er een beer in het dorp rondloopt. Zij hechte daar geen enkele geloof aan tot er plots een heel raar geluid te horen was... De kinderen werden bang en de Juffrouw troosten hen door te zeggen dat het de wind was die huilde. De kinderen waren daar niet zo zeker van en waren, op uitzondering van twee kinderen, echt heel bang. De kinderen werden naar huis gestuurd en dan kwam de beer in de klas en maakte er een warboel van, tot grote ergernis van de juffrouw die op dat moment afwezig was. Zo kon dat, volgens de Juffrouw, niet verder en twee van haar leerlingen gingen op onderzoek uit. Ze hadden iets ontdekt dat de juffrouw over het hoofd had gezien en de andere kinderen ook natuurlijk. Toen de twee kinderen terug kwamen met, hoe kan je het raden, met de beer konden ze al vermoeden dat het geen echte beer was. Maar wie of wat was die beer en waarom verkleedde hij zich in een beer. Het einde van het stuk zal op al die vragen een antwoord geven.


Esther

Auteur : Jolanda Kwakernaak
Spelers: : 3 mannen, 2 vrouwen, 1 open
Prijs : €19,95
Tijdsduur : 15 minuten

De Joden worden onderdrukt, je kon maar beter geen Jood zijn in deze tijd. De mooie joodse Esther wordt koningin dankzij 'Israëls next topmodel' verkiezing, maar durft haar jood zijn niet aan de koning te vertellen. Mede dankzij haar oom Mordechai redt zij de koning van een aanslag. Door moedig optreden en kracht van God, redt ze ook haar eigen volk en wordt het Poerimfeest bij wet vastgesteld. Poer betekent 'het lot'. Dankzij Esther werd het lot van de Joden in positieve zin verbetert. De joden vieren dit feest tegenwoordig nog steeds en dan ook vol dans, verkleedpartijen en muziek, vergelijkbaar met ons carnavalsfeest.


Gideon

Auteur : Jolanda Kwakernaak
Spelers: : 3 mannen, 2 vrouwen, 6 open
Prijs : €19,95
Tijdsduur : 15 minuten

Verhaal over de richter (leider) Gideon, uit het bijbelboek Richteren 6. In luchtige humoristische stijl geschreven, interactief met de toeschouwers. Een verteller praat het stuk aan elkaar. Kinderen hebben korte teksten die je zelf kunt uitbreiden. Gebruik van beamer met foto's voor tussenliggende gebeurtenissen. Ook toehoorders kunnen actief mee doen. De Israëlieten vergaten God weer eens voor de zoveelste keer. De Midjanieten overheersen het volk van Israel en leven in angst en armoede. De mensen zien in dat het zo niet meer kan en roepen hun God aan. Gideon wordt door God geroepen om de Midjanieten te verslaan maar hij gelooft er niets van dat hij degene is die de vijand zal verslaan. Uiteindelijk moet hij volledig op God vertrouwen om de overwinning te behalen met het handvolle legertje dat hij overhoudt.


Grote truc!

Auteur : Loek de Waal
Spelers: : 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Een goochelaar en zijn assistente geven een optreden. De goochelaar doet erg zijn best er een mooie show van te maken maar zijn assistente werkt niet echt mee. Geen enkele truc verloopt zoals die zou moeten. Terwijl de goochelaar en zijn assistente steeds meer hun best doen er iets van te maken worden de gevolgen alleen maar rampzaliger...


Heksentoeren

Auteur : Collectief Anonymus
Spelers: : Onbeperkt aantal rollen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Wanneer een Schone Fee naar het heksendorp Beselare komt, zorgt zij daar voor de nodige opschudding. Zij wil alle heksen namelijk omtoveren en herscheppen tot haar eigen beeld en gelijkenis. Maar dit is niet naar de zin van de heksen van Beselare. Zij blijven liever lelijk! Dit verteltheater kan ook in de klas gebracht worden door bijvoorbeeld de juf. Er is geen decor nodig, de actrice maakt wel gebruik van een aantal rekwisieten.


Help, Sinterklaas is weg!

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 2 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 30 minuten

Diego woont in Peru en hij is in Nederland bij zijn vriendinnetje Katja op vakantie. Hij vindt het heel leuk, vooral omdat het sinterklaastijd is. Maar hij weet niet dat er een heks stiekem met hem meegereisd is. Het is een rare heks, die dol is op konijnenkeutels, maar ze kan ook heel goed toveren met haar toverketting. Ze tovert zomaar pepernoten om in kiezelsteentjes. En ze vindt de sinterklaastijd ook heel leuk. Zo leuk, dat ze alle cadeautjes wil hebben. Ze tovert daarom Sinterklaas om in een poppenkastpop! Hoe moet dat nou? Zwarte Piet is helemaal in paniek. Katja en Diego moeten iets verzinnen. Maar wat?


Herfst, winter, lente, zomer

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 1 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 30 minuten

Katja en haar vriendje Diego komen Jantje tegen. Maar Jantje noemt zich Boef, want hij zit op de boevenschool en Jantje is geen goede naam voor een boef. Hij heeft een strenge juf, die hem allerlei opdrachten geeft. In de herfst moet hij een herfsttekening stelen (maar dan moet je natuurlijk eerst wel weten wat er op zo'n tekening staat) en in de winter een sneeuwpop. Zo moet hij elk seizoen iets boef-achtigs doen. Het is moeilijk hoor, boef worden! Zou het hem lukken?


Het boek van Sinterklaas

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 4 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De burgemeester wacht met spanning op de komst van Sinterklaas. De burgemeester is vooral benieuwd naar wat voor cadeautje hij krijgt. Vorig jaar kreeg hij een klein cadeautje omdat hij niet aardig tegen mensen deed. Wat zal hij dit jaar krijgen? Als de hoofdpiet alvast het boek van Sinterklaas klaar legt kan de burgemeester het niet nalaten om er in te kijken. Tot zijn schrik ziet de burgemeester dat hij ook dit jaar weer een klein cadeautje zal krijgen omdat hij nog steeds niet aardig doet tegen mensen. De burgemeester besluit om wat dingetjes te veranderen in het boek van Sinterklaas. Sinterklaas is al oud en zal vast al vergeten zijn wat hij in het boek heeft geschreven. De burgemeester zet bij zijn naam neer dat hij heel aardig is geweest een nieuwe fiets krijgt van Sinterklaas. De fiets was eigenlijk voor iemand anders maar de burgemeester wisselt gewoon de cadeautjes om. Agent Barendse betrapt de burgemeester maar durft niks tegen de hoofdpiet te zeggen. De burgemeester heeft namelijk gedreigd Barendse te ontslaan als hij ook maar iets zou vertellen. Zal Sinterklaas er achter komen dat iemand ander in het boek heeft geschreven? En krijgt iedereen toch de cadeautjes die ze verdienen?


Het geheim van de Paarse Knokus

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 mannen, 1 vrouw, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

We zijn aanbeland in Italië, in de luxe villa van de beroemde filmster Michelle Favero. Behalve dat zij beroemd is , is zij ook erg rijk, en bezit ze ook nog de Paarse Knokus, een diamant die wel 300 miljoen euro waard is. Vandaag krijgt de filmster bezoek van twee meisjes, die voor de schoolkrant een stukje willen schrijven over de filmster en natuurlijk de diamant. Wat de filmster echter niet weet is dat er twee zwervers rond het huis zwerven die de diamant willen stelen...! Maar wat de zwervers niet weten is dat een detective genaamd Rienus op zijn beurt de zwervers weer volgt om te zien wat ze uit spoken. Graag jullie aandacht voor het spannende toneelstuk: Het geheim van de paarse knokus!


Het Jungelmonster

Auteur : Patricia van den Blink
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Er zijn zo van die verhalen die ontstaan spontaan, worden doorverteld aan anderen en zo ontstaat er een legende. Een van die legendes vertelt het verhaal van het Junglemonster die in de diepe oerwouden wonen van Toekandoe, een land hier ver vandaan. Waar het precies ligt en hoe je daar moet komen, zou ik je echt niet kunnen vertellen, maar het ligt ergens in Afrika over de vijf Afrikaanse zeeën en achter de hoge Birabirabergen. Niemand weet hoe het Junglemonster er nu precies uitziet, maar er wordt gezegd dat hij half mens, half aap en erg gevaarlijk is. Sindsdien durft bijna niemand meer de jungle in. En diegene die dat wel durfden, zijn nooit meer teruggekeerd. Akelige, brullende geluiden klinken ’s nachts. Vreemde dierlijk geschreeuw. Nee, al jaren had niemand meer de moed gehad om de jungle te verkennen. Tot er op een dag iets gebeurde… Jessica en David gaan met hun vader op Safari. Al maanden kijken ze naar dit avontuur uit. Met een echte jeep rijden ze rond en ze hebben heel veel wilde dieren gezien. Olifanten, neushoorns en giraffen. Na drie uur is het lunchpauze. Het is erg heet. Ze gaan onder een grote boom in de schaduw zitten. Na een tijdje valt hun vader in slaap. Jessica en David gaan een wandelingetje maken. Eigenlijk mogen ze dat niet van pappa, want het is heel gevaarlijk met al die wilde dieren. Zelf het verhaal van het verschrikkelijke Junglemonster dat hier ergens in de jungle moet wonen schrikt hun niet af. In tegendeel. Het lijkt hun heel gaaf om eens zo’n monster te zien. Met een groot mes kappen ze de vele struiken en takken weg, want een gewoon pad om te lopen, is er niet. Na een tijdje besluit het tweetal dat ze wel erg ver zijn gelopen. Maar waar zijn ze? Ze lopen een stukje terug. Maar hoe ze zoeken ze weten niet meer waar ze zijn. Het pad waar ze over liepen was weer helemaal dichtgegroeid. Ze zijn verdwaald! Ze kijken om zich heen. Daar is een open plek…


Het Nieuws van Vandaag

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 mannen, 4 vrouwen, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Minister-president Balkenende noemt zich sinds vandaag: Balkeman, De Man Die Alles Kan! Zijn motto luidt: Eerst had je Batman, toen Spiderman en toen Superman, maar nu is de tijd rijp voor Balkeman ! Marjan Koekenpan van het nieuwsprogramma 'Het Nieuws Van Vandaag' doet verslag ...


Het spook van de grot

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 5 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Er is niet één spook maar twee spoken en ze zitten nu eenmaal niet in de opera maar in een grot. De kinderen van een bepaalde schoolklas gaan een wandeling maken in een heel groot bos. In dat bos zijn er veel grotten, en grotten kunnen van alles herbergen zoals beren, leeuwen vleermuizen en ook spoken. De ouders en de leraar hebben hen verteld dat ze in een bepaalde grot nooit mogen binnengaan. Welke grot het is hebben ze jammer genoeg vergeten te zeggen... Het is namelijk een schuilplaats voor de jagers en die hebben daar elektriciteit ingelegd om wat meer licht in de grot te hebben en dat kan heel gevaarlijk zijn. Alleen Sanne en Bert weten dat ze gemakkelijk kunnen verdwalen, want ze zitten voor de tweede maal in dezelfde klas en hebben het vorige schooljaar precies hetzelfde tegengekomen. Niettegenstaande dat ze de weg goed kennen gebeurt het onvermijdelijke, ze verdwalen. Sanne en Bert komen het eerst in een grote grot terecht om te schuilen tegen de regen. Wetende dat er nog kinderen zullen komen en dat die kinderen denken dat er al duizend jaar twee spoken in de grotten zitten, heeft Sanne, die van geen kleintje vervaardigd is, een lumineus idee... Ze heeft van huis twee lakens meegenomen om spook te spelen. Bert is natuurlijk direct akkoord en zo geschiede… de twee spoken zijn geboren. Hun avonturen kunnen beginnen. Maar… worden ze ontmaskerd of niet? Krijgen ze een straf of niet? Het wordt bibberen en lachen. Toch heeft het stuk een gelukkig end.


Het stranden van de Ark

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 2 mannen, 4 vrouwen, 1 open
Prijs : €103,95
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Het toneelstuk speelt zich af op een met sluiting bedreigde kinderboerderij, genaamd “De Ark”. Bernadette probeert het onafwendbare sluiten te voorkomen. Dit doet ze zowel voor haar beesten-spul als voor een junkie, die wanneer hij niet terecht kan bij het Leger der Heils onderdak krijgt in “De Ark”. Bernadette wordt bijgestaan door twee vrijwilligsters, de een wat positiever ingesteld als de andere. Vertegenwoordiger in veevoer e.d. Koos “waait” af en toe aan. De dierenarts, die tevens een goede vriendin is van Bernadette, probeert op haar manier wat te betekenen en brengt een jongerenwerker op het pad van de junk. Het nodige spektakel wordt veroorzaakt door een vos, die het op de kippen heeft voorzien en waarvoor een nachtwacht wordt georganiseerd, waar de junk onverwacht het slachtoffer wordt. Thema’s als probleemjongeren, aids, “is er voor ons nog plaats in de stal” en vrijwilligers, komen ruimschoots aan bod in dit zeer afwisselend serieuze en toch ook humorrijke toneelstuk.


Het verlegen draakje

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 3 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 30 minuten

Katja en haar vriendje Diego zijn in het bos om bloemen te plukken voor de koningin. Die moet namelijk de hele dag huilen, want haar geluksketting is gestolen. Heel zielig. Maar wat is toch dat vreemde tikkende geluid? Het komt uit een ei. Misschien komt er wel een kuikentje uit! Of toch niet? Er zijn ook nog twee boeven in het bos, Slim en Tom. En wat doet Mimi, een zangeres, eigenlijk bij de poppenkast? Ze heeft flessenpost ontvangen, maar ze snapt niks van het bericht dat op het briefje staat. Heeft dat misschien iets met de geluksketting te maken? Raar allemaal hoor…


Het wassen beelden museum

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 13 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Op de sprookjesafdeling van een wassen beelden museum worden een paar bezoekers opgesloten, omdat de suppoost de deur voortijdig op slot doet. De bezoekers: lerares Esther met haar vriend Jeroen en Bea, een bekakt mens met haar verlegen zoontje Jerry. De beelden (komen na sluitingstijd tot leven): Doornroosje met hofdame; prins Nobel, die beweert Sneeuwwitje wakker gekust te hebben, met twee schildwachten; Ursula de heks, die alleen droog brood kan toveren en ook nog veel te aardig is voor een heks; Holle Bolle Gijs en Piraat. Er hangt een schilderij met een lelijk, hekserig vrouwenhoofd. Dit is het hoofd van Godelieve Bitch, de lerares van de beelden. Als de kerstverlichting om het schilderij begint te knipperen, gaat Godelieve praten. Ze geeft weektaken op, maar die zijn onbegrijpelijk en onuitvoerbaar. Wat moet Piraat met 'doe een kanon' , de prins met 'puzaalbliekzingen', of Doornroosje met 'spang een vin'? (personen met de dretteromlaaiziekte zullen dit laatste overigens moeiteloos begrijpen). Als de beelden de taken niet af hebben gaat Godelieve de hele nacht vreselijk krijsen. Veel problemen dus. Maar die worden uiteindelijk, soms met hulp van het publiek, soms door samen te werken, allemaal opgelost. Zoals het hoort in sprookjes. En dan is het feest, met een slotliedje op de wijs van Auld Lang Syne.


Het wilde oerwoud

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 mannen, 1 vrouw, 3 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Het toneelstuk begint in een vliegtuig, ergens boven de Atlantische oceaan. Marco Borsato en Ali B. zijn onderweg naar een optreden in Amerika, althans dat denken ze. Weldra zullen ze verzeild raken in een spannend avontuur in "Het wilde oerwoud...!"


Hoe het zit tussen dieven en deftige mensen

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 mannen, 5 vrouwen, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Men zegt wel dat misdaad niet loont, en meestal is dat natuurlijk ook zo, maar soms wordt iedereen er beter van. Hoe dat zit... zien jullie in dit toneelstuk!


Honderd

Auteur : Kees en Nelleke Folmer
Spelers: : 3 mannen, 4 vrouwen
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Koning Willem en Koningin Wilhemina worden samen honderd jaar. Dit is een goede reden voor een groot feest. De klas van Meester Zuurmond en Juf Knotjebril is speciaal uitgenodigd om een lied voor de koning te zingen. Meester Zuurmond wil dat het lied perfect gezongen wordt. Keesje Kraai, Wilma Wiebel en Sonja Stotter passen niet in dat perfecte plaatje. Ze hakkelen, zingen vals en kunnen geen seconde stil zitten. Meester Zuurmond besluit dat ze niet mee mogen naar het feest van de koning. Maar de koning is het daar niet mee eens: feest vier je met z'n allen! De kinderen worden gehaald en zingen hun lied. Misschien valt het dan ook wat minder op dat de koning een beetje vals zingt…


In alle staten

Auteur : Ellen Dros
Spelers: : 6 mannen, 6 vrouwen, 3 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Paul en Ina van Staten hebben maar één kind: dochter Roos. Ze houden veel van haar, maar zijn streng in haar opvoeding. Roos is inmiddels 21 jaar oud en woont nog steeds thuis. Ze is ongemerkt in een soort Assepoesterrol terecht gekomen, want haar moeder is vaak op de tennisbaan en vader Paul is een workaholic. Dan ontmoet Roos haar vriend Pierre en ze krijgen vaste verkering. Als ze ruim een jaar verkering hebben willen ze samen eens op vakantie en Roos bespreekt dit met haar ouders. Dan breekt de paniek uit bij Paul en Ina en ze zijn nu letterlijk “In alle staten”. Paul vindt het niet goed en moeder Ina spreekt hem zoals gewoonlijk niet tegen. Pierre weet Roos ervan te overtuigen dat ze toch mee moet gaan op vakantie en Roos gaat. Paul en Ina besluiten om hun dochter achterna te reizen, geholpen door hun vriend Jan die Internationaal vrachtwagenchauffeur is. Onderweg met de vrachtwagen gebeurt er het één en ander met zwervers en aangekomen in Italië blijkt dat Roos gewoon netjes in een hotel zit met de ouders van Pierre. Ina en Paul zien in dat zij een fout hebben gemaakt en maken (eindelijk) kennis met Pierre en zijn ouders. De ouders van Pierre blijken hele gezellige Italiaanse mensen te zijn en het ijs wordt snel gebroken. In de mooie en officiële slotscène zien we dat Pierre en Roos gaan trouwen en is alles weer in kannen en kruiken. Een stuk met een moraal!


Indiaan Hotemetoot

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Er worden een heleboel spullen gestolen in het indianendorp. En het is allemaal begonnen sinds er een nieuwe indiaan is komen wonen.Die indiaan heet Hotemetoot en ze gedraagt zich inderdaad een beetje vreemd. Slimme Steen is er van overtuigd dat zij de dief is, maar je kunt natuurlijk niet zomaar iemand beschuldigen. Het Opperhoofd en Slimme Steen bedenken een plan om de dief te vangen, maar Hotemetoot bedenkt ook een plan...


Isabella in Luilekkerland

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 3 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Prinses Isabella en haar knecht Carlo zijn in Luilekkerland. Carlo vindt het maar niks, het is gevaarlijk in Luilekkerland, heeft hij gehoord. Maar ja, Isabella wilde er per se naar toe. Heerlijk hoor, al dat snoep. Maar in Luilekkerland is een heks de baas, en die tovert iedereen om die van de snoepboom eet. Ze heeft al een kikker in een bokser veranderd en ook prinses Isabella wordt omgetoverd. Carlo weet niet wat hij moet doen om te zorgen dat Isabella weer gewoon wordt. En als hij zelf ook nog omgetoverd wordt ziet het er helemaal niet best uit! Zo’n enge heks, die kun je toch niet aan? Of, misschien, met hulp van de kinderen, komt het toch nog goed???


James Bond en de Man met de Gouden Teddybeer

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Ernst Blofeld, aartsvijand van James Bond, heeft een slecht plan om James Bond in de val te lokken: hij ontvoert de teddybeer van Mister Bean, die goed bevriend is met Bond...


Kerstverlichting

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen, 3 open
Prijs : €96,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Irene zit een straf uit voor beursfraude. Zij is verbitterd door hetgeen zij heeft meegemaakt en heeft nauwelijks berouw van haar daden. Haar dochter en schoonzoon zijn ongewild mede slachtoffer van haar misstap. Moeder en dochter hebben een moeizame onderlinge relatie, die gedurende het stuk de goede kant op draait. Irene krijgt te maken met het fenomeen celdeling. Zij zal haar cel moeten delen met een bolletjesslikster. Dit zorgt voor heel wat spanning maar ook humor. De gevangenisbewaarder en de gevangenispredikant slepen Irene er als het ware doorheen. In haar eenzame bestaansmomenten worden haar gedachten vertolkt door haar goede- en haar slechte geweten. Door lichaamstaal te gebruiken ondersteunt Irene deze twee spelers. De mededeling van haar dochter dat Irene Oma gaat worden, doorbreekt haar verbittering. Ik hoop dat dit stuk zowel u als uw publiek plezier verschaft en tot nadenken stemt.


Kikkers Kussen

Auteur : Collectief Anonymus
Spelers: : Onbeperkt aantal rollen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Kikkers kussen is een scenario voor een "meespeel verteltheaterstuk" dat door één iemand gebracht kan worden, bijvoorbeeld de juf, en waarin de kinderen een actieve rol krijgen toebedeeld. Het verhaal is gebaseerd op het kinderboek De Kikkerkus, van Guy Didelez, waarin het sprookje van de prinses die een tot kikker betoverde prins kust danig op zijn kop wordt gezet. Hoe voelt een prins zich, die in een gouden kooi wordt grootgebracht? Is hij jaloers op de kikkers die hele dagen in de vijver spelen, ongegeneerd kwaken of een lekker tukje doen in het zonnetje? Wil hij soms kikker worden? Moet hij dan ook een kikker kussen? Het verhaal over de jonge prins Florian die koning moet worden, maar daar niks voor voelt, is tegelijk grappig en ontroerend.


Koene prinsessen en knappe ridders

Auteur : Wendy Wuyts
Spelers: : 8 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Twee monniken vertellen het verhaal van koning Hal, van zijn avontuurlijke dochter Sheena en van zijn brave zoon Henry. Wanneer de vrouw van koning Hal sterft, neemt hij een toverdrank in die hij van zijn kwaadaardige zus -prinses Madelief- gekregen heeft. Hij dacht dat hij zijn verdriet omwille van de dood van Appelsientje zou vergeten, maar in de plaats daarvan geraakt hij in een diepe slaap. Zijn kwaadaardige zus Madelief maakt iedereen wijs dat de koning ziek is. Tot zijn genezing zal ze over het land Héél Héél Dichtbij regeren. Prinses Sheena stuurt ze op een avontuurlijke reis in de hoop dat de prinses zal verongelukken. De prins zet ze voor de keuze om met een buitenlandse prinses te trouwen en naar diens land mee te reizen of anders de gevangenis in. Omdat de buitenlandse prinsessen niet zo ideale bruidskandidaten zijn, kiest hij voor de laatste optie. Jaren gaan voorbij. Héél Héél Dichtbij gaat gebukt onder de tirannie van Madelief. De dorpelingen klagen en smeken haar om haar plunderingen in het dorp te stoppen. Het tij keert, wanneer een oude man Sheena naar het kasteel terugbrengt. Ze is echter door een betovering haar geheugen kwijt. Omdat het uitspreken van het mooiste woord de betovering kan verbreken, vindt de hofdichter verschillende woorden uit. Uiteindelijk slaagt hij erin de betovering te verbreken. Prins Henry wordt bevrijdt. Sheena en Henry willen samen met de hulp van de hofdichter en een schildknaap Madelief en haar twee lijfwachten wegjagen, maar Madelief is te sterk... totdat koning Hal wakker wordt. Hij verbant zijn zus en haar twee lijfwachten naar een akelig, ver land. Het sprookje eindigt met de twee monniken die zeggen dat ze nog lang en gelukkig verderleefden, prins Henry een ideale bruidskandidaat vond en dat Sheena succesvol andere avonturen voltooide.


Kok Gevraagd!

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 6 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Het is kerstavond. Zwerver Bertus wil zijn vriendin Sjaantje verrassen met een lekker etentje. Hij heeft hiervoor het nodige uit de vuilniszakken gehaald. Sjaantje is hier niet blij mee. Ze wil ook wel eens met Kerst in een warm huis zitten, dat mooi is versierd en lekker eten. Maar dat zit er bij Bertus niet in, want Bertus is te lui om te werken. Dan valt zijn oog op een advertentie en Bertus krijgt een geweldig idee. Bertus is niet de enige die lui is. Bij de Kerstman thuis loopt namelijk ook niet alles zoals het moet. De Kerstman hangt de hele dag in de bank, kijkt t.v. en eet chips. De rendieren zijn het beu. De chips wordt afgepakt en er wordt voortaan gezond gegeten. Er moet een kok komen die gezond en verantwoord kookt. En je raadt natuurlijk al wie die kok zal zijn! Hoe zal dat aflopen?


Kolonel Houwdegen grijpt de macht

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 15 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Koning Alexander is heel geliefd bij zijn onderdanen. In het diepste geheim bereiden ontevreden militairen echter een staatsgreep voor. Op de verjaardag van de koning grijpt kolonel Houwdegen de macht. Hij wordt daarbij geholpen door zijn trouwe volgeling sergeant Bullebak. De koning en zijn ministerraad worden gevangen genomen. De onderdanen mogen de vorst echter vrijkopen. Ze moeten daarvoor het gewicht van de koning in goud bij elkaar brengen. Iedereen doet zijn best, maar het is een bijna onmogelijke opgave. Temeer daar Houwdegen en Bullebak stiekem goudstaven uit de geldkist halen. Zo kan het benodigde gewicht nooit gehaald worden. De ministers worden tot wanhoop gedreven. Het volk zucht onder het schrikbewind… Gelukkig komt er hulp uit een onverwachte hoek. Gerrit en Jaap, twee gewiekste zakkenrollers, azen op het ingezamelde goud. Ze besluiten ’s nachts in te breken bij het koninklijke paleis. Ze worden betrapt door Hendrick, de trouwe kamerheer van de koning. Het drietal sluit echter vriendschap en beraamt een gewaagd plan om Houwdegen en Bullebak uit te schakelen. De koning, de ministers en het volk winnen tenslotte hun vrijheid terug en vieren dit met een groot feest. De opstandige militairen krijgen een gepaste straf… “Kolonel Houwdegen grijpt de macht” is een toneelspel met veel afwisseling. Het toneelscript biedt ruime mogelijkheden voor eigen inbreng op het gebied van dans, muziek en/of playback.


Koning Hoepelstoep en de verdwenen troon

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Lakei Wannes heeft zich verslapen en haast zich naar de slaapkamer van koning Hoepelstoep. Echter hij kan hem niet vinden!!! Koning Hoepelstoep is lakei Wannes aan het zoeken. Dan komt Wannes koningin Hoepelstoep tegen en ze vraagt waar de koning is want ze wil met hem gaan winkelen. Eindelijk ontmoeten de koning en Wannes elkaar maar dan blijkt dat de koning helemaal niet wil gaan winkelen!! Tot overmaat van ramp komen ze erachter dat de Koninklijke troon weg is!! Gelukkig weet de koningin de oplossing maar of iedereen daar zo blij mee is??


Koning Nors

Auteur : Peter Krabbenbos en Alex Otten
Spelers: : 16 open
Prijs : €113,05
Tijdsduur : 60 minuten

Een norse trollenkoning gebiedt zijn jongens- en meisjestrolletjes altijd een afstand van een meter tot elkaar te houden. Hoe kan iemand zo bruut zijn? Of zit hier iets achter? Kinderen uit groep 8 komen op vreemde wijze in dit Trollenland terecht. Zij komen in contact met Knoet en Olga; twee trollenkinderen die erg verliefd zijn, maar in Trollenland daar niets mee mogen doen omdat die ellendige regel hun dit verbiedt. Samen proberen ze erachter te komen hoe het toch komt dat Koning Nors zo nors is en die regel heeft bedacht. Ze vinden uit dat het iets te maken heeft met Sprookjesland; een prachtig lief land waar al jaren iedereen naar tevredenheid zijn sprookje speelt en waar de mooie, lieve sprookjeskoningin Freia regeert. Zij heeft een heel andere regel boven haar troon hangen. Wat voor regel zou dit zijn? De kinderen verzinnen een plan. Waarom gaat dan in sprookjesland ineens alles verkeerd? En komt Sprookjesland in opstand? Wat hebben Nors en Freia elkaar te vertellen? Een humoristisch sprookje voor klein en groot. Absoluut niet kinderachtig met lachvoer voor jong en oud.

Geluidsfragment: Trollenlied


Geluidsfragment: Eind goed al goed


Ma Flodder in de ban van de Ring

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 mannen, 1 vrouw, 3 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Ma Flodder in de ban van de ring is een toneelstuk over de altijd charmante Ma Flodder en haar evenzo frisse en vrolijke kinderen Kees en Johnny. Enige weken geleden hebben de Flodders nieuwe buren gekregen, prof. Murdoch en zijn beide assistenten . Kees en Johnny zijn wel bevriend geraakt met het drietal maar Ma Flodder vindt ze maar niets. Ze maken veel te veel lawaai vindt ze doordat ze altijd bezig zijn met nieuwe uitvindingen, ook ’s nachts. Dat levert nogal wat spanningen op....!


Mamma mia

Auteur : Loek de Waal
Spelers: : 4 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 30 minuten

In dit Italiaanse restaurant zwaait Luigi de scepter. Zijn neefje Pepe moet hem helpen maar daar komt niet veel van terecht. Als de gasten komen loopt de bediening nogal uit de hand. Pepe proeft het eten van de gasten door met zijn vingers in hun bord soep te gaan. Luigi probeert wanhopig Pepe in goede banen te leiden maar slaagt daar maar half in. De gasten kunnen ogen niet geloven als ze zien in wat voor restaurant ze terecht gekomen zijn.. Tot overmaat van ramp morst Luigi wijn over zijn gasten. Aan het eind lijkt het er verdacht veel op dat er een kalf in de keuken geslacht wordt. Of… was het een kat…


Op zoek naar miracula

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 3 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 30 minuten

Katja en haar vriendje Diego zijn in het Wonderwoud op zoek naar het plantje miracula. Diego heeft dat plantje nodig, want hij is gestoken door een vechtmug en nu heeft hij aanvallen van zinloos geweld. De miracula kan hem daarvan afhelpen. In het Wonderwoud woont P.Lumeau. Hij is stoffeerder, legt overal stof neer om zijn familie (oom zwabber, tante stofdoek, enz.) aan werk te helpen. Maar in het Wonderwoud woont ook Engelien, die helemaal niet van stof houdt. En ook niet van kinderen die de miracula zoeken. Engelien wordt heel boos en laat P. Lumeau en Diego verdwijnen! Dat ziet er slecht uit. Misschien kan de zwerver met zijn aap helpen? En ook de kinderen?


Op zoek naar Rudolph

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 6 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Rudolph, één van de rendieren van de kerstman is weggelopen. Hij maakte teveel fouten en de kerstman is een beetje boos op hem geworden. De kerstman vindt het heel erg en gaat hem samen met een ander rendier zoeken, maar zo makkelijk vinden ze Rudolph niet. Het is buiten koud en ze besluiten om een huis in te gaan en wat te rusten. Zo komen ze terecht in de slaapkamer van Lieselotje. Natuurlijk wordt Lieselotje wakker en hoort ze het verhaal van Rudolph. Ze gaat samen met een vriendin helpen om Rudolph te vinden. Zal het haar lukken...?


Piraten als toetje

Auteur : Wendy Wuyts
Spelers: : 5 mannen, 3 vrouwen, 8 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Na een storm stranden maar vijf piraten van een heel schip aan op het eiland Ki-Wa-Ki-We-Ki, waar ze eerst op gewelddadige manier met de inboorlingen kennismaken. Ryan, de sluwste piraat, kan zich uit hun boeien praten, maar dan beginnen de problemen pas. De inboorlingen zijn niet zomaar te vertrouwen... en voor ze het weten, worden ze geofferd aan de Verschrikkelijke. Andere complicaties komen ook in de vorm van een piratenjaagster en een mysterieuze vrouw die door de inboorlingen ook gevangen is genomen. Wat is de band van de piratenjaagster met Fernand, een piraat, en waarom denkt James, een andere piraat, de mysterieuze vrouw te kennen?


Professor Poepjes en de duistere formule

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 1 man, 1 vrouw, 4 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

De formule van professor/uitvinder Poepjes maakt oude en zieke knuffels niet alleen beter, maar ook MEGA-sterk! Op mensen echter heeft de formule een heel andere uitwerking...


Schoolreis in de middeleeuwen

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 6 mannen, 4 vrouwen, 3 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Schoolreis door de middeleeuwen is een spannend toneelstuk waarin natuurlijk ook gelachen wordt. Het is gebaseerd op geschiedkundige feiten, dus ook nog eens leerzaam. Kinderen van Basisschool de Bron zijn op schoolreisje naar FunWorld gekomen. Als zes kinderen op een open plek in het bos gaan spelen komen ze door een ongeluk in de middeleeuwen terecht. Daar leren ze Mattie kennen, een jongen van hun eigen leeftijd. Ze sluiten vriendschap met hem en leren het een en ander over de middeleeuwen. De kinderen willen het liefst direct terug naar hun eigen tijd maar dat kan nog niet. Gemakkelijk is het niet daar in het grote bos. Soldaten zien hun voor de vijand aan en een monnik die hun misschien kan helpen blijkt altijd dronken. Als de soldaten dan ook nog de opdracht van Karel de Grote hebben dat hun vriend Mattie mee moet vechten in een verschrikkelijke veldslag bedenken de zes kinderen een plan. Mattie zal zich verstoppen tot de soldaten weg zijn en dan met de zes kinderen mee gaan terug naar hun tijd. Dat is toch een goed plan…!? Maar dan ontdekken de kinderen, dat wanneer Mattie met hun mee gaat, ze de geschiedenis veranderen. Als de geschiedenis veranderd dan heeft dat ook invloed op hun tijd. Misschien kunnen de zes kinderen dan nooit meer terug naar hun ouders… Lukt het de kinderen om Mattie op tijd te vinden...? Lukt het ze om een plan te bedenken waardoor Mattie niet hoeft te vechten in de oorlog...? Zal het de kinderen lukken om weer terug te komen naar hun eigen tijd…? En zullen Gouwleider Kor en zijn domme schildwachten geen roet in het eten te gooien…?


Simson

Auteur : Jolanda Kwakernaak
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen, 5 open
Prijs : €19,95
Tijdsduur : 15 minuten

Simson is een verhaal uit de bijbel en wel uit het Oude Testament (1 Samuel 13-16) Simson is erg sterk. Die kracht heeft hij van God gekregen, om het volk Israël tot hulp te zijn. Het geheim van zijn kracht zit hem in zijn lange haren; die mag hij nooit afknippen. Iedereen probeert achter zijn geheim te komen en ook de prachtige Delila gooit al haar vrouwelijke charmes in de strijd die hem uiteindelijk fataal zal worden. Groep 7/8 van de zondagsschool vinden Bijbelverhalen vaak saai. Anderen hebben nog nooit verhalen uit de bijbel gehoord. Een verhaal waarin ze zelf een rol spelen vergeten ze nooit meer! De verteller praat dit, met humor doorspekte verhaal aan elkaar, kinderen hebben korte teksten die je zelf kunt uitbreiden.


Sinterklaas en de dieven

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 5 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Als de twee dieven 2.012 en 2.013 zijn ontsnapt uit de gevangenis zoeken ze een plekje om voor de politie te verstoppen. Ze blijken zich verstopt te hebben op de plek waar Sinterklaas komt om cadeautjes uit te delen… De dieven bedenken dan een plan om zich als Zwarte Piet te verkleden en de zak van Sinterklaas te stelen. Als dat lukt zijn alle cadeautjes zijn voor hun alleen! Agent Snorremans probeert de dieven te vangen maar heeft niet door dat de dieven als Zwarte Piet Verkleed zijn. Lukt het de dieven om de cadeautjes te stelen? Of eindigen ze zelf in de zak van Sinterklaas op weg naar Spanje…!?


Sinterklaas en de smikkelende Smulpiet

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Sinterklaas is met twee pieten op weg naar een sinterklaasfeest. Samen met de Hoofdpiet en Smulpiet gaat hij cadeautjes uitdelen en misschien moet er wel iemand in de zak mee naar Spanje…! Maar Smulpiet zit steeds maar van de pepernoten te smikkelen. Hij kan er maar niet van afblijven, zo lekker vindt hij het. Als Smulpiet er achter komt dat er een aantal chocoladeletters tussen de cadeautjes zitten maakt hij ze open en begint er van te snoepen… Zal Sinterklaas het door hebben dan Smulpiet zoveel snoept….? Krijgt Smulpiet straf…? Wat bedoelt Sinterklaas eigenlijk met: Iemand die teveel snoept krijgt zijn straf vanzelf…!?


Sjadas de struikrover

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 3 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 30 minuten

Diego en zijn vriendinnetje Katja zijn in een akelig bos terecht gekomen. Daar woont Sjaaltje Das (kortweg Sjadas), een struikrover die sjaals en dassen steelt, die praat tegen een schilderij met daarop zijn vader en die een meisje zonder naam gevangen houdt. Dat meisje moet de hele dag sjaals en dassen breien. Katja wil het meisje helpen. Maar hoe? Sjadas is veel te sterk. Zou Rosa, die vreemde mevrouw, iets kunnen doen? Maar Rosa heeft de moed verloren, die durft niks. Dat ziet er niet best uit!


Sofieke, Lowieke en hun beestenboel

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 6 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

In een klas van een doodgewone lagere school volgen tien leerlingen de les. Vier van hen zijn echte pestkoppen. Ze zijn alleen maar gelukkig als ze na de les een paar leerlingen gepest hebben. Soms gaat het maar om heel kleine dingen. Sofieke en Lowieke krijgen er genoeg van en op een dag besluiten de twee hartsvrienden om de vier pestkopjes uit hun klas eens goed bij de neus te nemen. Ze beraden een plan, maar moeten de medewerking krijgen van hun juffrouw en nog een paar andere vrienden. Zullen ze erin slagen om hun plan tot een goed einde te brengen? Zouden de vier pestkopjes het begrepen hebben...? Wat begon als een leuke verrassing begint stilaan de vorm aan te nemen als een echte beestenboel. Precies als in de tijd dat de dieren nog konden spreken.


Someren in rep en roer

Auteur : Loek de Waal
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen, 6 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Someren heeft al sinds jaar en dag dezelfde burgemeester: van Oorschot. Alles gaat zo zijn gangetje en Someren is een van de rustigste dorpjes van Nederland. Maar die rust veranderd snel als er burgemeestersverkiezingen komen. Voorgaande keren stelde alleen burgemeester van Oorschot zich verkiesbaar maar nu stelt ook directeur van Slooten zich verkiesbaar. Wie moet er nu burgemeester worden? Someren loopt uit om de met elkaar te praten over de nieuwste ontwikkelingen. De kandidaten proberen ondertussen stemmen te winnen. Ze praten met de bakker, slager, postbode en de molenaar om zo een idee te krijgen wat de burgers willen. Al snel ontstaan er twee kampen en wordt Someren verdeeld. In de strijd om de kiezer beloven de kandidaten van alles om maar stemmen te winnen. Burgers gaan actie voeren voor hun kandidaten en de spanning loopt daarbij hoog op. Spandoeken worden gemaakt en folders worden uitgedeeld. Als dan ook nog de molenaar zich kandidaat stelt voor het burgemeesterschap is de chaos compleet. Vlak voor de verkiezingen wordt een debat gehouden waar de kandidaten nog kunnen proberen de kiezers te overtuigen. De volgende dag wordt er gestemd, wie zal er winnen? En wat zal er met Someren gebeuren…?!


Toverpoeder

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 4 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De twee feetjes Tinky en Bell hebben al hun toverpoeder opgebruikt. Om nieuwe toverpoeder te kunnen maken hebben ze een haar van de heks nodig. Ze verzamelen al hun moed en dringen het huis van de heks binnen. Het plannetje van Tinky en Bell mislukt. De heks ontdekt ze. Ze vertellen de heks dat ze één van haar haren nodig hebben. Dit krijgen ze natuurlijk niet zomaar. De heks geeft ze de opdracht om voor een bepaalde tijd een kruid te zoeken. Lukt dit dan krijgen ze een haar van de heks. Lukt dit niet dan blijven ze voor altijd in haar macht. Vol goede moed beginnen Tinky en Bell aan deze opdracht, maar al snel komen ze er achter dat deze opdracht onmogelijk is. Wat nu? Gelukkig hebben ze een geweldig idee om toch nog op tijd aan een haar te komen.


Uit het dagboek van een juf

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen, 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Hartelijk welkom in de klas van Juf Macaroni, een heel bijzondere klas zoals jullie zo meteen zullen zien, maar het is ook een bijzondere dag vandaag, want prinses Maxima komt op bezoek. Ze komt gewoon even kijken of de klas iets is voor haar eigen kinderen. Een belangrijke dag is het ook voor hulpjuf Hupske die vandaag voor het eerst in de klas is. Zij heeft een hobby: zij schrijft alles wat ze meemaakt op in haar dagboek...


Uri Geller en de vedwenen lepels

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 5 mannen, 1 vrouw, 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

In de hele wereld zijn alle lepels verdwenen. Uri Geller zit letterlijk met zijn handen in zijn haar, want zonder lepels geen lepel act, en zonder lepel act geen Uri Geller... Wie wil dat nou, en waarom?


Verliefd op een heks

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 1 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Een heks is zo verdrietig. Er is namelijk nooit iemand verliefd op haar. Gelukkig vindt de heks in een van haar toverboeken een recept voor een toverdrank. Ze doet dit drankje in de koffie van Jan Klaassen en Jan Klaassen wordt op slag verliefd op de heks. Als Jan Klaassen thuis komt merkt hij dat hij helemaal niet meer verliefd is op Katrijn. Katrijn komt er achter dat jan Klaassen betoverd is door de heks. Ze moet snel op zoek naar een toverdrankje die er voor zorgt dat Jan Klaassen weer verliefd wordt op haar. Zal het haar lukken?


Waar is de ring van Sinterklaas?

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 4 mannen, 2 vrouwen, 5 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Een klein schooltje, genaamd “De Horizon” heeft maar paar leerlingen, maar niettemin ze verwachten elk jaar Sinterklaas. Soms heeft hij het vergeten, andere jaren is hij te laat of komt hij maar een paar dagen later als de kinderen het niet meer verwachten. Sinterklaas heeft altijd een reden. Ligt dat nu aan de school die te klein is of ligt dat werkelijk aan Sinterklaas? Dit jaar is het weer zover, het is tijd dat Sinterklaas weer op bezoek gaat naar de scholen en dit maal heeft hij weer iets aan de hand als hij naar het schooltje “de horizon” op bezoek moet. Hij is namelijk zijn heel mooie ring kwijt... Is hij de ring verloren of is hij gestolen? De blauwe Piet en de rode Piet moeten het gaan vertellen aan de kinderen. Samen zullen ze uitzoeken wie de ring gestolen heeft of waar, volgens de rode Piet, Sinterklaas de ring gelaten heeft. Zullen ze de ring vinden...?


Waarom je nooit je toverstaf uit moet lenen

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

We bevinden ons in het theater van Berend Buis en over enkele ogenblikken zal de beroemde goochelaar Hans Karvan Cevitan hier gaan optreden. Het belooft een bijzonder optreden te worden te meer daar onder de aanwezigen zich ook de koningin van Lombardije bevindt. In zijn kleedkamer heeft Hans alles klaarstaan voor een spetterend optreden, maar of dat er ook van komt…


Wat is er aan de hand?

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 6 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Twee van de rendieren zijn het hele kerstfeest hartstikke beu. Ze moeten heel hard werken en dan is er nog die irritante, betweterige en bazige Rudolph. De kerstman gaat met 2 rendieren naar de huisarts voor een routine onderzoek en extra vitaminepillen. De rendieren nemen echter de verkeerde deur en komen in de praktijk van de huisarts terecht in plaats van de wachtkamer. Ze krijgen daar een geweldig idee en verstoppen zich in twee schilderijen, Je ziet dat immers wel vaker, zo'n kop van een rendier aan de muur. Aan de muur halen ze allerlei streken uit. Ze verwisselen zelfs de pillen.De kerstman is daardoor anders dan anders en Rudolph ziet het helemaal niet meer zitten.


Winterwonderland

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 10 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dit toneelstuk speelt zich af in het land van koning Hendrik en koningin Christelle. Iedere winter wordt hier een sneeuwpopfestijn gehouden. Dat is een groot feest, waarbij iedereen probeert de mooiste sneeuwpop te bouwen. Het hele volk en vooral de koning verheugen zich erop. Alleen deze winter wil het maar niet gaan sneeuwen. De koning is erg verdrietig. Hij is bang dat dit jaar het sneeuwpopfestijn niet door zal gaan. Om de koning op te vrolijken wordt er een wedstrijd georganiseerd. Het hele volk mag naar het kasteel komen om de koning op te vrolijken. De inwoners dansen en zingen voor de koning, maar helaas niets helpt. Totdat de koning bericht krijgt van tovenaar Timpetamp. Hij kan met zijn toverpoeder sneeuw toveren. De koning is dolgelukkig en hoeft niet meer opgevrolijkt te worden. Toch zijn er nog twee kandidaten die graag iets voor de koning willen doen. Hoewel het niet meer nodig is mogen ze toch hun boevendans voor de koning dansen. De koning weet alleen niet dat dit echte boeven zijn. Ze hebben een plan om de kroonjuwelen van de koningin te stelen. De boeven zijn helemaal niet blij dat tovenaar Timpetamp onderweg is. Boeven willen geen sneeuw. In sneeuw zie je namelijk voetsporen. Hoe zullen de boeven dit oplossen...?


Pirateneiland

Auteur : Marjon Dobbe
Spelers: : 6 open
Prijs : €55,75
Tijdsduur : 30 minuten

Pirateneiland is een sketch met een liedje. Dit liedje is geschikt om te worden aangeleerd aan het publiek. Bedoeld voor kinderen van de basisschoolleeftijd en te spelen door volwassenen of grote kinderen. Speelduur ruim een kwartier. Het is geschikt om te worden gebruikt bij een project over piraten, de scouting, een themafeest o.i.d.
Kapitein Blaaskaak gaat met zijn maatjes een schat zoeken die zijn opa op een eiland heeft begraven. Hij leest de schatkaart en na wat onhandig gestuntel wordt de schatkist gevonden. Er zitten oude munten in van grote waarde. Jammer alleen dat Japie, die een beetje honger begint te krijgen, wenst dat ze van chocola waren. Op het eiland woont toevallig een vrouwtje dat wensen vervult…..Toch gaan ze, na het oplossen van een raadsel, uiteindelijk met de schat naar huis.

Geluidsfragment: Het piratenlied


In de lift

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 6 vrouwen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Op de dag voor kerst komen vier mensen vast te zitten in een ziekenhuislift. In eerste instantie is er schrik en angst en daarna de ervaring van de nodige ongemakken, die het opgesloten zitten in kleine ruimte met zich meebrengt. Er is buiten de lift ook veel activiteit door hulpdiensten en collega's. We krijgen een kijkje in de privé levens van de mensen in de lift en hun denkwijze over kerst en de manier waarop dat gevierd moet worden of niet.
Om het voor de kijker nog leuker te maken, zou de vloer van het decor aan één kant op te takelen/krikken moeten zijn, om het effect van een plotselinge beweging in de lift meer te benadrukken.


Het vliegtuig van meneer van Santen

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 jongens, 1 meisje, 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Welkom in de droom van scholier Ian Kelly. Ian is wat je noemt een dagdromer. Als de lessen op school hem niet boeien, gaat ie dromen. Net als vandaag. Ian komt op, gaat aan het tafeltje aan de zijkant zitten en valt in slaap. Op zijn tafeltje liggen wat rekenstencils en vandaag droomt hij mee te mogen vliegen in het vliegtuig van meneer van Santen, een miljonair die zijn supersonische vliegtuig zelf heeft gebouwd en nu van plan is een eerste proefvlucht te gaan maken . Het moet een droomvlucht worden. Ian is niet de enige die meevliegt, er zijn andere passagiers, die meneer van Santen zomaar van de straat heeft gehaald, omdat hij vindt dat iedereen, wie het ook is, mag meegenieten van zijn uitgekomen droom. Alleen zijn het wel aparte types die meegaan…


Meesterspionnen

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 jongens, 3 meisjes, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Sinds enige tijd verdwijnen er ,overal in de wereld, dingen . Niet van die kleine dingen, maar hele grote dingen. Zo is de Eiffeltoren in Parijs opeens verdwenen, het vrijheidsbeeld in New York is spoorloos, en, de Big Ben in Londen lijkt te zijn opgelost. Frankrijk, Amerika en Engeland staan voor een raadsel en hebben nu hun krachten gebundeld door drie van hun meesterspionnen opdracht te geven uit te zoeken wie hier achter zit . Het spoor leidt vooralsnog naar een klein parkje aan de rand van een Fries plaatsje. Hier zullen de drie spionnen elkaar ontmoeten om gezamenlijk verder te speuren…


Het gebeurde in het cafe Déjà vu

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 jongens, 3 meisjes, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Al geruime tijd wordt gefluisterd dat de voorouders van de kersverse president van Amerika, Barack Obama, Friezen geweest zouden zijn en dat zijn naam Obama afgeleid zou zijn van Obbema. Sinds kort is vast komen te staan dat dit ook werkelijk zo is…! Barack’s overgrootouders heetten Obbema en woonden in Damwoude (Friesland). Vast is ook komen te staan dat Cinderella Obbema, geboren in Damwoude, opgegroeid in Amsterdam en sinds enkele jaren weer woonachtig in haar geboorteplaats, eigenaresse van café Déjà vu, de overgroot achternicht is van Barack Obama. De president die dit onlangs ook te weten is gekomen, vond dit zo leuk dat hij geen moment aarzelde en in het vliegtuig stapte voor een vlucht naar Friesland om in het café van zijn overgroot achternicht een toespraak te houden. We hebben zojuist gehoord dat het vliegtuig in Leeuwarden is geland en dat de president nu ieder moment het café kan binnenkomen...


Oh, die gekke Dick Tracy

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 jongens, 4 meisjes
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Er was er eens, in het stadje Kleindorp een plaaggeest genaamd Dick Tracy. Deze jongen deugde voor niets en was alleen maar bezig met het lastig vallen van de mensen uit het stadje. De mensen werden er helemaal gek van..!


Het lot uit de loterij

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 jongens, 4 meisjes, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Het nu volgende verhaal speelde zich een tijdje terug af in een klein stadje in Noord-Nederland. Hier woont de familie Jones. Jaren geleden deed de familie mee aan een loterij en kochten toen twee loten. Een lot was voor de drieling Lana, Nana en Lara, en een lot was voor vader Jones en de zonen Piet en Paul. De drieling, die trouwens druk bezig zijn om zich te kwalificeren voor de olympische spelen van 2012, hadden geluk. Zij wonnen 10 miljoen Euro, en kochten een groot luxe huis met dure spullen en een trampoline. Vader Jones en zijn zonen hadden minder geluk , zij wonnen niets en moesten daarom verhuizen naar een kartonnen doos iets verderop in de straat… Jaren woonde de familie zo, de ene helft, de, trouwens niet zo aardige, drieling in grote luxe, en de andere helft, de veel vriendelijkere vader en zijn zonen, in armoede, tot nichtje Isabella uit Italië op bezoek kwam, en er het nodige veranderde…


Koning Hoepelstoep en het zielige draakje

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Lakei Wannes zoekt koning Hoepelstoep en de koningin. Koning Hoepelstoep en zijn vrouw zoeken lakei Wannes maar ook iets anders... Dan vinden ze elkaar eindelijk maar voordat de koning iets tegen zijn lakei kan vertellen staat opeens een draak achter de rug van Wannes. Alle drie zijn ze doodsbang totdat Wannes erachter komt dat ze helemaal niet zo bang van het draakje hoeven te zijn. Gelukkig weet lakei Wannes alles weer op te lossen.


Vrolijk kerstfeest meneer Vals

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 2 jongens, 2 meisjes, 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

In het plaatsje D. verdwijnen er regelmatig tassen van argeloze mensen. Ook tuinkabouters in de tuinen zijn niet meer veilig! Niemand vermoedt dat meneer Vals hier achter zit, want die heeft zich wel heel goed vermomd…

Dit is geen toneelstukje over kerst...!


Het meisje zonder bloem

Auteur : Alwin den Biesen
Spelers: : Minimaal 8 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Dit waargebeurde verhaal (ècht waar!) speelt zich af in de late Middeleeuwen. In een land niet zover hiervandaan zijn er belangrijke gebeurtenissen op komst. De geliefde koning van dat land is al aardig op leeftijd. Het moment nadert gestaag dat hij het roer moet gaan overgeven aan zijn zoon. Hij heeft dat tot nu toe niet willen toegeven, misschien alleen stiekem ’s morgens voor de spiegel. Edoch, wat gebeurde er deze ochtend aan het ontbijt? Terwijl de rest van de familie al voldaan achterover leunde, was de koning nog bezig met trillende vingers zijn eitje te pellen. Het begon de tafelgenoten wel erg op te vallen dat de koning langzaam aan het worden was. Die vingers die moeite hadden met een eitje konden ook nog maar nauwelijks een pen vasthouden om belangrijke wetten te ondertekenen. Op dat moment stond het de koning helder voor ogen wat er moest gaan gebeuren: zijn zoon zou de troon gaan bestijgen, en wel snel! Maar………volgens de wetten van het land moest de koning getrouwd zijn. De zoon was echter nog single. De koning bedacht een plan: “Ik stuur mijn bodes het land in om op de pleinen van de steden en dorpen te verkondigen dat alle meisjes van huwbare leeftijd naar het paleis moeten komen. Zij zullen een bloemzaadje ontvangen en naar huis gestuurd worden. Drie maanden later moeten ze terugkeren naar het paleis. Het meisje dat de mooiste bloem heeft gekweekt zal de vrouw van mijn geliefde zoon worden!” Aldus gebeurd. Het land blijkt rijk te zijn aan knappe jongedames en de paleiszaal is al snel gevuld. Hé! Temidden van al dit schoons valt een eenvoudig gekleed meisje erg op. Wat doet die hier? Denkt zij een kans te maken bij de prins? Dat is om te lachen, of……? Ook zij krijgt een bloemzaadje en gaat – helemaal verliefd op de prins – terug naar huis. Zullen we haar weer terugzien over drie maanden en zal het niet uitdraaien op een grote teleurstelling?

Minimaal 8 rollen als de kinderen dubbelrollen spelen. Meer rollen zijn mogelijk.


Piet als postbode

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De zwarte Pieten Pieterman en Pieterbaas hebben het druk. Ze lopen een beetje te mopperen op Grote Piet, van wie ze zo hard moeten sjouwen. Ze hebben het zo druk, ze vergeten bijna de kinderen in de zaal gedag te zeggen! Dan komt Postbode Gleufkens binnen met een grote zak met post. Van al dat gesjouw heeft hij zo'n pijn in zijn rug! Gelukkig weet Pieterman daar wel iets op te bedenken, maar.... dan ontstaat er weer een ander probleem.... En als dat probleem niet opgelost wordt, krijgen de kinderen geen cadeautjes van Sinterklaas!


Ettertjes te koop

Auteur : Ellen Dros
Spelers: : Minimaal 9 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Daan en Debby wonen bij hun vader en moeder, maar omdat ze erg ongehoorzaam en brutaal zijn is het niet altijd erg gezellig. De vader en moeder van Daan en Debby hebben alles al geprobeerd maar het lijkt wel of de kinderen alleen maar brutaler worden. Dan is het bijna grote vakantie en vader en moeder zijn het helemaal zat. Zes weken lang met deze Ettertjes zien zij niet zitten en er moet iets gebeuren om hen een lesje te leren. Ze besluiten samen om (voor de grap) een advertentie te plaatsen op “Marktplaats”, alleen om hun kinderen te laten schrikken, want natuurlijk willen zij ze niet echt kwijt. Ze verwachten echter niet dat er gelijk de volgende ochtend “kopers” op de stoep staan. Deze meneer en mevrouw nemen de kinderen mee naar hun huis waar nog meer “Ettertjes” wonen. Daar aangekomen is alles heel anders dan thuis. In het begin lijkt het best gezellig met al die kinderen, maar na een tijdje gaan ze toch erg naar huis verlangen. Ze moeten namelijk hard werken, krijgen lang niet zo lekker eten als thuis en moeten op tijd naar bed. Na een week worden alle kinderen opgehaald en gelukkig ook Daan en Debby. Ze zijn erg blij dat ze weer bij hun eigen papa en mama mogen wonen en hebben veel geleerd.


De jacht op de droomdieven

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : Minimaal 15 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Er gebeuren vreemde dingen’s nachts... Twee handige dieven, Gladde Gerrit en Sluwe Sjaak, dringen de slaapkamers van kinderen binnen om hun dromen te stelen. Ze gebruiken hiervoor een geheimzinnig apparaat: de droomdetector/droomrecorder. Wanneer de kinderen de volgende morgen ontwaken hebben ze een vreemd leeg gevoel in hun hoofd en zijn ze erg in de war. Steeds meer kinderen worden het slachtoffer. Artsen, de regering, politie en justitie staan machteloos, want niemand lijkt de droomdieven te kunnen stoppen. Er dreigt paniek uit te breken onder ouders en kinderen. Als de nood het hoogst is komen de beroemde detectives Jansen en Fritsen in actie. Ze openen de jacht op de gevreesde droomdieven. Ze bedenken een gewaagd plan om de dieven te ontmaskeren.
Via een kindertehuis leidt het spoor naar het geheime laboratorium van professor Carl Gustav Eigenheimer. Dit gestoorde genie heeft een droomtransmitter ontworpen; een ingewikkeld apparaat waarmee hij dromen kan vermengen en uitzenden. Hij wil zo iedereen in zijn greep krijgen en de macht in de wereld overnemen. Zijn plannen lijken niet meer te stuiten.
Zullen Jansen en Fritsen erin slagen de professor op tijd uit te schakelen?... Kan de wereld nog gered worden?... En krijgen alle kinderen hun dromen ooit terug?... “De jacht op de droomdieven” is een spel vol afwisseling, actie en de nodige humor. Het biedt ruime mogelijkheden voor eigen inbreng en het aantal rollen is variabel.


De Sportpiet

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dikke en Dunne Piet hebben heel veel zin in het Sinterklaasfeest. Sportpiet dreigt dat feestje echter te verstoren, want hij vindt Dikke Piet te dik en Dunne Piet te lui. Daar zal hij wel eens even iets aan doen! Maar daar hebben Dikke en Dunne Piet helemaal niet zo'n zin in. Trouwens, wie zegt dat de kinderen wel zo sportief zijn? Om van de papa's en mama's maar te zwijgen.... En misschien zijn Dikke en Dunne Piet wel veel sportiever dan je denkt!


De geheime passie van mevrouw Klepel

Auteur : Ellen Dros
Spelers: : 13 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Mevrouw Klepel is een rijke, oude en adellijke dame die door omstandigheden niet langer meer op zich zelf kan wonen. Haar neef Constant heeft samen met haar het beste verzorgingstehuis uitgezocht in de omgeving en dat is: “ “Residentie de Warande” geworden. Dan komt de dag van de verhuizing en mevrouw Klepel meldt zich samen met haar neef in “ Woon/Zorgcentrum de Warande”. Natuurlijk is dit geen Residentie maar wel een heel goed en gezellig huis voor oudere mensen. Daar heeft mevrouw Klepel echter geen boodschap aan en zij besluit dat haar verblijf maar van korte duur kan zijn. Ondertussen heeft neef Constant het landgoed van zijn tante verkocht en daarom moet zij net als de andere bewoners, die overigens erg aardig zijn, zich aanpassen en er het beste van maken. In het begin houdt zij zich erg afzijdig en wil met niemand iets te maken hebben, maar dan komt de dag dat de andere bewoners erachter komen dat mevrouw Klepel een wel zeer bijzondere hobby heeft en wordt het toch nog gezellig voor iedereen.

Dit stuk is speciaal geschreven voor kinderen en/of senioren maar kan uiteraard door iedereen worden gespeeld.


Krent

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 10 spelers
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Meester Krent heeft niet zoveel met kerstmis. Integendeel, hij vindt het maar tijdverspilling. Wat kun je de kinderen een boel leren in twee weken! Wat zijn leerlingen ook proberen, meester Krent krijgt er geen kerstgevoel van. Totdat hem iets overkomt.....

Het toneelstukje Krent is gebaseerd op het wereldberoemde verhaal Christmas Carol van Charles Dickens. De rol van Scrooge is hier echter vervangen door die van de schoolfrik Krent en Bob Cratchit heet hier mevrouw Krabbescheer, de werkster. De essentie van het verhaal blijft hetzelfde: kerstmis kan een mens tot inkeer brengen!


Als kat en Hond

Auteur : Tjitske Cnossen
Spelers: : 5 mannen, 4 vrouwen, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een absurdistisch stuk over echtscheiding, voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De vader en moeder van een meisje en een jongen zijn nogal verschillend. De moeder is creatief en alternatief, de vader is zakelijk en nogal conservatief. Ze hebben niet zo’n goed huwelijk. De ruzies lopen steeds hoger op. De buurvrouw die steeds langs komt om een kopje suiker te lenen krijgt alle agressie die opgebouwd wordt over zich heen letterlijk en figuurlijk. Als moeder haar zoon een kat voor zijn verjaardag geeft en vader een hond, dan is het huis te klein. Ook de kat en de hond maken ruzie. Vader te tekent slipjes op de naaktschilderijen van moeder en knipt haar lievelingsplant in stukken. Moeder knipt zijn lievelingsstropdassen doormidden en wast zijn witte lievelingspak met rode sokken zodat hij roze wordt. De kinderen bespreken de problemen met hun ouders met een vriendin terwijl ze aan het gameboyen zijn. Deze vriendin raadt hen aan om hun vader en moeder op te geven voor het televisieprogramma Gerry Hopper, waar echtparen hun grieven kunnen uiten over elkaar. Dat doen ze maar het loopt er op uit dat de ruzies nog erger worden. Bij opa en oma die wel een goeie relatie hebben, kunnen de kinderen altijd terecht voor een stukje appeltaart en goede raad.
Ze vragen of het mogelijk is om te onttrouwen. Dat ze niet meer getrouwd zijn. Dat kan volgens opa en oma wel. Het lijkt hun beter dat hun vader en moeder dat dan gaan doen. Ze leggen het hun voor. Vader en moeder en ook de hond en de kat vinden het een goed idee.
Zo gezegd zo gedaan. De onthuwelijksceremonie wordt gevierd. Het NEE woord wordt gegeven. Het onthuwelijkte paar gefeliciteerd. Vader gaat met de hond in een ander huis wonen en moeder met de kat. De kinderen gaan soms bij vader en dan weer bij moeder wonen. Iedereen is opgelucht. Geen ruzie meer en ieder kan leven en op vakantie gaan zoals hij of zij wil.


Trammelant in Grobbenland

Auteur : Tjitske Cnossen
Spelers: : 5 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

In Grobbeland wonen de Grobiers, zij hebben grote oren en grote voeten en wonen in paddestoelen. De Blauwmarkers zijn de allochtonen in Grobbeland. Zij zijn elfen en zijn fijngebouwd en hebben vleugels.
Drie gezinnen wonen naast elkaar. Een alleenstaande Grobbemoeder Betsie met haar zoon Billie en haar dochter Lucy. Een Elfenfamilie met oma, Adam de vader, Atlet zijn zoon en Ammalet zijn dochter. En een Grobbefamilie vader Henkie, moeder, Minie en dochter Miepie.
De Grobben kijken nogal kritisch naar de Elfen en vinden ze maar raar. Ze hebben vreemde gewoontes en zijn niet te vertrouwen. Vooral Betsie de alleenstaande moeder moet er niets van hebben. De kinderen van alle families spelen samen en hebben geen vooroordelen zoals hun ouders.
Een tovenaar, de Safier, uit Blauwmarken hitst de Elfen op om in opstand te komen tegen de Grobben en de macht over te nemen. Hij geeft ze toverballen om naar de Grobben te gooien. Dit zijn ballen waardoor alles blauw wordt, de keur van Blauwmarken. Atlet de zoon van de Elf sluit zich bij de opstandelingen aan. Oma vindt het maar niks en kijkt het hoofdschuddend aan, ze beheerst de Grobbetaal niet maar begrijpt alles maar al te goed.
Billie de zoon van de alleenstaande moeder is verliefd op zijn elfenbuurmeisje Ammalet. En Ammalet op hem. Dit is een onmogelijke liefde want Elfen en Grobben zijn vijanden.
Ook Adam sluit zich aan bij de oproerlingen en Atlet de broer van Ammalet gooit een toverbal in de tuin van Billie. Hij raakt per ongeluk zijn zusje, zonder het te weten. Zijn zus is er ernstig aan toe en wordt door buurman Henkie naar het ziekenhuis gebracht.
Ook al is hun dochter Miepie door een toverbal geraakt, Minie vind het genoeg geweest en gaat samen met oma Elf op de opstandelingen af om een eind aan de strijd te maken. Oma weet de Safier te overtuigen dat ze moeten stoppen.
Atlet en Adam hebben spijt. Betsie mag haar buurman Elf, nu ze hem beter leert kennen, toch wel erg graag. De liefde was dichter bij dan ze dacht. Billie mag trouwen met Ammalet. Alle families vieren samen feest.


De inbreker

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 jongens, 2 meisjes, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

De Inbreker is een korte absurdistische sketch, waarin net even anders naar de wereld wordt gekeken. Of, zoals Anna, een van de personages tegen haar broer, Bad Boy, zegt: (…) Zal ik je eens wat zeggen, Bad Boy? Dit is een vreemd toneelstuk. We kunnen maar beter goed oppassen…


Een dag uit het leven van een serveerster

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 1 jongen, 1 meisje, 6 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Hartelijk welkom in restaurant De Smikkelaar. Het restaurant waar Donna-Nicky van Buren serveerster is. Al jaren bedient zij daar, met heel veel plezier, de talloze gasten die voorbij komen. Vandaag komen er echter wel heel bijzondere gasten in het restaurant. Donna-Nicky van buren leest dit in een brief die zij zojuist heeft ontvangen…


Flopjes droom

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 jongens, 2 meisjes
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Zwerfster Flopje valt in slaap en droomt. Maar, in haar droom wordt ze achtervolgd door onder andere James Bond, en daar houdt ze niet zo van. Dus ,verzint ze iets anders, het is tenslotte haar droom …


Foutje, bedankt

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 jongens, 2 meisjes, 1 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Heel, heel, heel veel jaren geleden, echt ontzettend lang, dat je denkt van, zo zeg, dat is lang geleden… leefde er een professor die Leonardo Einstein heette en die had een ‘vliegmachine’ uitgevonden. Het enige wat nog ontbrak was een heldere diamant om de machine aan te zetten. De enige diamant waar de professor het bestaan van wist, was in handen van de zusjes Noa en Anna. Deze twee zusjes waren onafscheidelijk en ook onafscheidelijk van de diamant. Ze werden zelfs bewaakt door Klunsombo, een onhandige maar zeer betrouwbare inspecteur van politie. De dames zouden nooit toestaan dat Einstein hun diamant zou gaan gebruiken.
Dus bedacht de professor een plan: hij en zijn hulpje Big Daddy zouden, als de kans zich zou voordoen, de echte diamant verwisselen voor een nepper...


Indiana Jones en de verdwenen patatkraam

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 jongens, 3 meisjes
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Patatkraam "De Vette Bek", van de Friese patatbakker Tjeerd de Bolle is verdwenen. Indiana Jones doet zijn uiterste best hem terug te vinden. Weet misschien meneer Zwartman er meer van…?


Wie het laatst lacht...

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 6 jongens, 2 meisjes
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Welkom bij het spel der spelen, het spel programma: Wie het laatst lacht, lacht het best. En, hier is uw sympathieke, goedlachse quizmaster, de koning van de finales: Magere Hein! Applaus!


De Kerstwens

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen, 2 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Het meisje met de zwavelstokjes probeert met kerstnacht haar zwavelstokjes te verkopen. Ze mag van haar vader pas thuis komen als alles verkocht is. Niemand wil echter iets kopen. De Kerstman ziet haar en haalt haar naar binnen. Hij wil de grootste wens van het meisje in vervulling laten gaan. En dat is: Een echt kerstfeest, met alles er op en er aan. Maar zo eenvoudig is dat niet…..


De brutale leerlingpietjes

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Grote Piet probeert 2 leerlingpietjes op te leiden tot volwaardige Zwarte Pieten. Probleem is echter, dat beide leerlingen niet bepaald meewerken. Ze zijn brutaal, halen streken uit, nemen Grote Piet geregeld in de maling en denken alles beter te weten. Maar om nou te zeggen dat hun schoolresultaten zo fantastisch zijn..... nee! Ze drijven Grote Piet tot wanhoop. Hoe kan Grote Piet dit tweetal tot de orde roepen, vraagt hij zich af. Maar net als hij de moed wil opgeven en de leerlingpietjes weer eens een dikke onvoldoende scoren bij het vak 'rare dansjes', krijgt Grote Piet een idee. Hij weet ook nog wel een raar dansje... en dan zal dat brutale tweetal de dans niet ontspringen!


Ons Kapelletje

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen, 4 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

De zware toegangsdeur, het kerkbankje en de kaarsentafel, die samen naast de vaste decorstukken hun bewegende alter ego vormen, bespreken onderling de roerige tijden. Het oude kapelletje staat aan de rand van een dorp ergens in Nederland. We krijgen een sfeervolle kijk in de dagelijkse gang van zaken in dit stilte centrum in de periode van vlak voor kerstmis. Allerhande actuele gebeurtenissen passeren de revue, verpakt in een verhaal over behoud van een stuk cultureel erfgoed c.q. stilte centrum voor iedereen.
Een jong meisje probeert het kerstkindje te redden van haar onveilige thuissituatie en stalt het in het kapelletje. Een oude zwerfster pakt het daar juist weer op om het thuis warmte te geven. Als het kind terugkomt voor het beeldje zijn de poppen aan het dansen. De notabelen van het dorp proberen elkaar ondertussen op te zadelen met de financiering van de broodnodige restauratie van het kapelletje.
Al met al een leuk,goed gevuld en actueel stuk met de nodige humormomenten.


Mozes

Auteur : Jolanda Kwakernaak
Spelers: : Minimaal 3 spelers
Prijs : €19,95
Tijdsduur : 15 minuten

Mozes leeft al 40 jaar in de woestijn, is getrouwd en werkt als herder voor zijn schoonvader Jethro. Terwijl hij met de schapen rond trekt ziet hij een brandende struik waar de takken niet van verteren. Tot zijn grote schrik spreekt God tot hem! Hij moet de Israëlieten gaan redden uit Egypte. Mozes wil helemaal niet, dat durft hij niet, hij is verlegen en stottert een beetje en begint elke zin met: ‘ja maar’. Gelukkig stuurt God zijn grote broer Aaron mee, samen zijn ze het M.A- team en kunnen ze deze klus vast wel klaren. In Egypte aangekomen wil de Farao zijn goedkope slaven helemaal niet laten gaan. Dan komen er 10 plagen….


Hoe boer Jan aan zijn achternaam kwam

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Keizer Bonaparte heeft bevolen dat iedereen een achternaam moet hebben. Iedereen moet deze achternaam komen vertellen op het paleis. Zo ook op een mooie dag. Maar dan is de keizer ziek en moet zijn vrouw, de keizerin, de boeren ontvangen. De dag begint al niet goed want de keizerin kan gaar pruik niet vinden. Lakei Wannes heeft het er maar druk mee want hij moet niet alleen de pruik zien te vinden maar ook nog eens de keizer verplegen en de boeren ontvangen. Maar Wannes is niet voor een gat te vangen en verzint iets zodat de keizerin toch de boeren kan ontvangen. Dan komt de eerste boer en ook nog een het dochtertje (Liesje) van de keizerin dat verwoedde pogingen doet om zich netjes aan te kleden. Wannes moet zijn uiterste best doen om dit avontuur tot een goed eind te brengen en boer Jan krijgt dan toch eindelijk zijn achternaam


Ridder zoekt jonkvrouw

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 7 spelers
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 15 minuten

Ridder zoekt jonkvrouw is een humoristisch toneelstukje in dichtvorm voor kinderen van de midden- en bovenbouw van de basisschool, met een knipoog naar de klassieker Karel ende Elegast. Prima te gebruiken als afsluiting van een project over ridders en kastelen. Het stuk heeft 12 rollen en kan met dubbelrollen gespeeld worden met minimaal 7 personen, maar biedt ook de mogelijkheid om een grote groep kinderen mee te laten doen. Ridder Staatselot heeft alles wat zijn hartje begeert, maar er ontbreekt nog één ding in zijn leven: een schone jonkvrouw. Hij gaat op zoek en op zijn tocht naar een geschikte levenspartner komt hij diverse personen tegen, die hem de weg wijzen en van advies voorzien. Uiteindelijk vindt hij zijn ideale schoonheid, maar krijgt het verhaal een verrassende wending en eindigt zoals het in de middeleeuwen gebruikelijk was met een moralistische spreuk.


O Dennenboom

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 9 spelers
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

O Dennenboom zou je kunnen omschrijven als infotainment. Informatie over onze gebruiken rond kerstmis verpakt in een gezellig toneelstukje, dat afgesloten wordt met een komische variant van het alom bekende liedje o dennenboom. Wat betekent kerstmis letterlijk? Waarom zetten we een boom in de kamer en waarom hangen we er ballen in? Dit soort vragen en nog veel meer worden in dit stuk beantwoord door leerlingen/kinderen die vooral zichzelf moeten spelen. Humor ontbreekt niet in dit stuk, dat uitermate geschikt is voor een optreden van ongeveer 20 minuten tijdens een kerstviering voor schoolgenoten en/of volwassenen. Het geheel wordt ondersteund door een bijgeleverde, verzorgde powerpoint-presentatie.


Dicht met Kerstmis

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 10 spelers
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Dicht met kerstmis is een tv-programma, waarbij op Idols-achtige wijze de kerstgedichten van de deelnemers worden beoordeeld. Met een knipoog naar beroemde juryleden kunnen kinderen hun zelfgemaakte dichtsels laten beoordelen. De juryleden laten daarbij op bekende wijze hun mening horen. Als er uiteindelijk een winnaar uit de bus komt is iedereen tevreden en is de verrassing groot als de prijs wordt uitgereikt door een zeer bekend gedichtenexpert. Het toneelstukje wordt afgesloten met een eigentijdse vertaling van het overbekende Winterwonderland. De gedichten uit dit humoristische toneelstukje kunnen vervangen worden door zelfgeschreven gedichten. Zo kan er aan dit stuk een eigen bijdrage geleverd worden, die de betrokkenheid alleen maar vergroot.


Jefke en de Kerstman

Auteur : Louis Verlinde
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Als de Kerstman op bezoek komt bij twee kinderen die niet kunnen slapen verteld hij hun een verhaal over Jefke. Jefke geloofde namelijk niet in de Kerstman totdat de Kerstman bij hem op bezoek komt...


Als koningen gaan vissen

Auteur : Annemarieke van der Voort
Spelers: : 7 mannen, 6 vrouwen, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Nadat het koninkrijk Valstonije voor de negende keer als laatste eindigt in het alternatieve songfestival, is de boot aan voor koning Maximiliaan. Vooral als hij eraan herinnert wordt dat verlies voor de tiende keer zal betekenen dat hij zijn koninkrijk kwijt zal raken aan koning Horatio van Nachtegalia. De twee koningen hebben ooit tijdens het vissen (waar nogal wat jenever bij kwam kijken) een weddenschap afgesloten. Koning Max had zo’n vertrouwen in de grote ster van Valstonije, Arcmo Barsoto, (een talentloze blaaskaak die elk jaar het land vertegenwoordigt) dat hij durfde te wedden dat er een dag kwam dat Valstonije niet als laatste zou eindigen. Mochten ze toch 10 jaar lang de laatste zijn, dan zou Max zijn koninkrijk aan Horatio overdragen.
Na een ruzie met de zijn vrouw, die over de weddenschap heeft gehoord, geeft Max zijn kroon aan de koningin, op wiens schouders daardoor de oplossing van het probleem terecht komt. Hoe krijgt ze het voor elkaar om Valstonije tijdens het volgende festival NIET te laten verliezen?

NB: In dit toneelstuk zijn liedjes verwerkt waarvoor karaokeversies van verschillende bestaande liedjes gebruikt worden. Indien men de liedjes wil gebruiken in de voorstelling is het verstandig zelf de karaokeversies te downloaden vanaf diverse sites op het internet. Dit stuk is niet bedoeld als musical.


De huilende spiegel

Auteur : Annemarieke van der Voort
Spelers: : 3 vrouwen, 6 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het is een jaar na de bruiloft van Sneeuwwitje en de prins. De boze koningin leeft nog maar woont als kluizenaar in haar kasteel samen met een troep raven. Niemand komt er op bezoek. Er wordt niet opgeruimd of schoon gemaakt. De koningin is een slecht-gehumeurd persoon die geen gezelligheid of vrolijkheid tolereert.
De Spiegel ligt nog steeds in scherven op de grond waar de koningin hem kapot heeft gegooid in haar woede om de opmerkingen van de Spiegel dat niet zij, maar Sneeuwwitje de mooiste is in het land.
Ondertussen is Sneeuwwitje in verwachting. Ze is zo blij dat ze om iets aardigs te doen een troep schoonmakers en de hofnar naar het kasteel van de koningin stuurt om haar op te vrolijken en de boel op te knappen.
De koningin vrezend, blijft de nar uit haar buurt en lijmt om toch iets te doen te hebben de spiegel weer in elkaar, waarna blijkt dat de spiegel nog steeds kan praten. Zodra ze het bezoek ontdekt, jaagt de woedende koningin de bezoekers weg. Op het ontdekken van de Spiegel, realiseerd de koningin zich dat Sneeuwwitje niet meer de mooiste kan zijn, met dikke buik en andere zwangerschaps bijkomstigheden, dus vraagt ze de Spiegel wie de mooiste is...


Droom ik of ben ik wakker?

Auteur : Tjitske Cnossen
Spelers: : 8 jongens, 5 meisjes, 6 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een bewerking van het stuk ` Een Midzomernachtdroom` van Shakespeare. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Verwikkelingen in een bos. De liefde drijft ze. De een wil de ander niet en de ander wil die ene. Vier geliefden op zoek naar elkaar.
Ook elfen hebben problemen. In datzelfde bos kunnen we ze zien. De werkmannen studeren een toneelstuk in voor het bruidspaar, de koning en de koningin. Ook dat verloopt niet vlekkeloos. Puck, de bosgeest weet er meer van...


De Ruilwinkel

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : Minimaal 14 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

De ruilwinkel is een bijzondere winkel: je kunt er niks kopen, alleen dingen ruilen. Zoals je stomme trui voor een hip t-shirt, maar ook je tranen voor een paar druppels hoera-water. De etalagepop Robin is een robot, die met een afstandsbediening in beweging gezet kan worden.
Tess is de bazin van de winkel. Achter een gordijn zit een deur naar de kelder. Daan, de stagiair, wil daar wel eens een kijkje nemen, maar dat mag niet van Tess, want daar zitten héél grote, héél enge ratten. Tess weet niet, dat er helemaal geen ratten in de kelder zijn, maar dat er mensen wonen: ridder Fabianus met zijn solda(a)t(en), Gothic meisje Loïs, Merel met haar Dansende Deernen en Engelbert de Kwakzalver. Die komen 's nachts, klokslag 12 uur, in de winkel. Robin de robot kan dan zelf lopen en praten.
Alles gaat goed, totdat er twee heel foute projectontwikkelaars komen, die het pand willen kopen en daarna slopen om er heel dure appartementen te bouwen. Maar Tess wil haar winkel beslist niet verkopen. De projectontwikkelaars willen Tess wegpesten.

Ook in musicalversie verkrijgbaar, met minimaal 18 personen, bijvoorbeeld als afscheid van basisschool.


Geestig en Schattig

Auteur : Marjoleine Glerum
Spelers: : Minimaal 15 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Met een makelaarskantoor gaat het niet goed, al een hele tijd niet.
De 2 heren hebben wel elk een eigen assistente, maar slechts één huis in de verkoop: Huize Moeraszicht, een oude vervallen villa, waar het volgens de buschauffeur ook nog spookt. Áls ze een afspraak met klanten hebben, moeten ze daar per bus heen. De BMW, de vakantie naar Parijs; het blijven voorlopig nog dromen…
De makelaars proberen tenslotte -uit pure wanhoop- de spoken in hun verkooppraktijken te betrekken. Dat lijkt eerst niet zo’n succes, maar in een oud huis kunnen nog wel eens vreemde zaken aan het licht komen!
Zoals het hoort, loopt ook dit toneelstuk natuurlijk onverwachts goed af!


De schat van Sinterklaas

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 1 man, 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Grote Piet en Pieterman zijn aan boord van de Stoomboot de cadeautjes aan het inventariseren. Als zij even weg moeten om een paar speciale cadeautjes op te schrijven, blijken er ineens twee ongenode gasten aan boord te zijn, die het voorzien hebben op de cadeautjes voor de kinderen. Het blijken twee beruchte piraten te zijn. Hoe kunnen de Pieten ervoor zorgen dat er niks gestolen wordt?


Bespiegelingen in het café

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 4 jongens, 2 meisjes
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Deftige dame Evelien Lindeboom heeft een missie : ze wil de nietsnutten in het café van Harry Biertapper letterlijk een spiegel voorhouden om ze in beweging te krijgen. Het loopt echter iets anders…


Geen dag zonder theekransje

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 1 jongen, 3 meisjes, 3 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Dit is het merkwaardige verhaal van Karbonkel. Karbonkels zijn trollen, aparte wezens, maar als zo’n Karbonkel ook nog verhalen gaat schrijven wordt het pas echt raar…


Harry Potter en het geheim van goede vakantie

Auteur : Remco Klop
Spelers: : 3 jongens, 1 meisje, 3 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Na vele jaren filmopnamen is Harry Potter toe aan een welverdiende vakantie. Even geen getover, denk ie. Maar ja, probeer maar eens vakantie te houden als je zo beroemd bent.


Ruis op de zender

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 17 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Bij de televisiezender TV8 is iedereen gespannen, want Joep ‘t Einde, de grote producent, komt langs. Hij denkt erover om TV8 wat extra geld te geven voor nog betere programma’s en meer zendtijd. Op het laatste moment kan hij zelf niet komen maar stuurt zijn zoon John.
In de studio van TV8 hebben de technici het zo druk, dat ze extra hulp nodig hebben van iemand van het uitzendbureau. En die komt ook die dag.
Je snapt het al, er vindt een klassieke persoonsverwisseling plaats, die uiteraard aan het eind toch weer goed komt en voor iedereen zelfs nog beter uitpakt. Dit alles wordt doorspekt met verschillende televisieprogramma’s die allen een parodie zijn op echte t.v.-programma’s.
Het verhaal speelt zich af in de studio van TV8, waarbij de toneelwisselingen bij het stuk horen.

Het stuk is goed bruikbaar als afscheidstoneelstuk voor de basisschool, maar is ook zeer geschikt voor volwassenen en door volwassenen. Het kent 27 rollen, maar is speelbaar met minimaal 17 personen (met dubbelrollen), het maximum aantal is in principe onbeperkt.

Bijbehorende geluidsfragmenten worden meegeleverd m.u.v. de soundmixversie van I will survive. Hier rusten rechten op.


Assepoester

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 1 jongen, 3 meisjes, 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Deze sketch is een bewerking van het traditionele sprookje Assepoester. Ook hier spelen uiteraard de bekende figuren hun rol:de lieve Assepoester , haar twee gemene en oerlelijke zusjes, de goede maar onhandige fee en een smachtende vrijgezelle prins. Een waardige verteller zorgt voor de rode draad in het verhaal. Deze bewerking kent ook een happy end, behalve voor de lelijke zusjes…Ze komen op een nare manier aan hun (welverdiende) einde. Tot zover geen nieuws…
Het afwijkende van deze bewerking zit hem echter in de wijze van presentatie. De spelers zijn namelijk alleen zichtbaar voor het publiek als ze hun tekst zeggen. Deze voortdurende wisselingen geven voor het publiek zowel een verrassend als komisch effect.
De voorstelling is met zes spelers en minimale middelen te realiseren. Uitstekend geschikt voor korte presentaties in vereniging of op school. Succes is verzekerd !


Op pad naar Sterrenstad

Auteur : Stasia Cramer
Spelers: : 1 vrouw, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Sterrenstad is de plaats waar je dromen écht uitkomen. Daarom willen de Clown en de Pony er ontzettend graag wonen. De Clown zou het allerliefst een echte NAAM hebben. De Pony droomt ervan de beroemdste pony van de wereld te zijn, beroemder nog dan Black Beauty!
Ze komen op auditie bij de veeleisende diva, die in de afgelopen weken niet minder dan 84 'wannabe' sterren naar huis heeft gestuurd wegens gebrek aan talent én sterallures. Inmiddels zit Sterrenstad te springen om nieuwe sterren.
Gaan de audities van de Clown en de Pony daarom wél lukken?


De schat in de akker

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 1 meisje, 2 mannen, 1 vrouw, 2 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Harm is een rijke, maar ook ontzettend gierige boer. Dit tot groot verdriet van zijn sympathieke vrouw Jans. Op zoek naar eten klopt op een dag de dakloze/werkeloze Willem aan. Hij wordt zonder pardon weggejaagd. Gelukkig ontmoet hij daarna de reizende koopman Freek. Ze besluiten de gierige boer een lesje leren door hem een flinke som geld afhandig te maken. Ze bedenken een plan waarin een historicus, een vervalste landkaart, een verzonnen streekverhaal een belangrijke rol spelen.
De boer betaalt het tipgeld en gaat enthousiast op schattenjacht. Tot zijn grote vreugde vindt hij inderdaad een loodzware kist op de aangegeven plek. Begerig sleept hij de kist mee naar huis om hem in alle rust te kunnen openen.
Alles lijkt goed te gaan. Freek en Willem staan op het punt de buit te verdelen. Op het laatste moment dreigt de simpele boerenknecht Hannes toch nog alles in de war te sturen.
Een grappig kort toneelstuk (20-30 min) dat met een bezetting van vijf spelers en heel eenvoudige decors is te realiseren.


Ik wou dat ik jou was

Auteur : Ellen Dros
Spelers: : 3 jongens, 2 meisjes, 2 mannen, 2 vrouwen, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het stuk speelt zich af op een camping en een visser verteld het verhaal:
De familie Kraak heeft een grote bungalowtent waar ze met het hele gezin altijd iedere vakantie een paar weken verblijven. In de loop der jaren is er ook nog een klein tentje bijgekomen. (want kleintjes worden groot)
Tegenover de bungalowtent staat een grote luxe stacaravan die door de eigenaar wordt verhuurd. Op een dag zien de kinderen van Kraak een jongetje uit de caravan komen. De caravan is dus weer eens verhuurd. “Leuk vriendje misschien” denken ze. Het jongetje heeft alles wat zijn hartje begeert, maar krijgt niet veel aandacht van zijn werkende ouders. Dat is in het gezin van Kraak heel anders. Op een dag komen ze op het idee om te ruilen van leven en dan…


Jozef

Auteur : Jolanda Kwakernaak
Spelers: : Minimaal 13 spelers
Prijs : €19,95
Tijdsduur : 15 minuten

Jozef krijgt van zijn vader een prachtige nieuwe mantel. Alweer wordt hij voorgetrokken! De broers zijn jaloers op Jozef die de raarste dromen droomt. Als Jozef een keer op het land eten komt brengen duwen ze hem in een put. Ze zetten hem te koop op Woestijnplaats.nl en binnen twee uur is hij verkocht! De broers smeren bloed op de mooie jas en zeggen tegen hun vader dat hij door een wild dier is verscheurd. Jacob is heel erg verdrietig. Maar God heeft een plan met Jozef en er gebeuren wonderbaarlijke dingen. Zouden zijn dromen uitkomen?


De heks van het bos

Auteur : Nellie de Kok
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

De heks van het bos tovert iedereen om die ze in het bos tegen komt. Katrijn heeft de dokter gebeld als ze merkt dat Jan zijn stem is verloren. Natuurlijk is Jan ook in het bos geweest. De dokter komt tot de ontdekking dat de betovering altijd maar een uur duurt. Hij heeft een plan om de heks te vangen. Katrijn en Jan gaan dat plan uitvoeren. Maar, heeft Jan wel begrepen wat de bedoeling is?


Dierenvrienden?

Auteur : Nellie de Kok
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar dat de hond voortaan buiten moet slapen. Toch heeft hij niet gerekend op de muizen. De kat lust namelijk geen muizen. Hij vindt ze vies en de bazin wil wel dat hij muizen vangt. En als hij geen muizen vangt dan stuurt ze hem weg. Dat wil de kat niet. Nu heeft hij toch de hulp van de hond nodig?


Het gestolen schilderij

Auteur : Nellie de Kok
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Katrijn zei nog: “Je koopt niets aan de deur”. Tja, Jan Klaassen kennende, heeft hij niet goed begrepen wat Katrijn daar mee bedoelde. En of het nu over een gewoon schilderij gaat of over een gestolen schilderij, daar weet Jan natuurlijk niets van. Pas als de kinderen in de zaal het hem vertellen snapt hij pas dat hij een dief in huis heeft gehaald. O jee, hoe zal Katrijn reageren. Of heeft Katrijn al een oplossing bedacht?


Het is herfst in de poppenkast

Auteur : Nellie de Kok
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in slaap valt op een bankje loopt Katrijn boos weg. Even later valt Katrijn zelf in slaap. Jan is bang dat Katrijn zijn billen zal laten rammelen en jokt daarom tegen Katrijn. Hij doet net of Katrijn alles gedroomd heeft. Maar Jan heeft niet gerekend op de boswachter. O jee, komt zijn leugentje nu toch uit of heeft de boswachter nog iets in petto? Misschien was het niet zo slim van Jan om te jokken.


Het schilderij voor de koningin

Auteur : Nellie de Kok
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

De koningin heeft gevraagd of Katrijn voor haar een schilderij wil maken. Katrijn wil dat wel graag, maar ze heeft geen idee wat ze op het doek moet schilderen. Ze vraagt aan Jan of hij nog wat ideeën heeft. Jan kan alleen maar antwoorden met rijmwoorden en er komen de gekste ideeën naar voren. Als Jan dan ook nog de bussen verf omschopt over het doek is Katrijn helemaal boos. En toch komt er nog een mooi schilderij tevoorschijn.


Het vreemde paard van sinterklaas

Auteur : Nellie de Kok
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo gaat halen. Maar Americo wordt tegengehouden door een ander paard, Neppart genaamd. Hij lijkt wel op Americo, maar is toch net even iets anders. Hij is groter en niet zo wit. Neppart wil dat Americo het reservepaard wordt en stopt hem in een zak. Nu stapt Neppart naar buiten met Piedewiet. Ziet Sinterklaas echt niet dat het een ander paard is? En wat gebeurt er nu met Americo?


Jan Klaassen en Katrijn in Afrika

Auteur : Nellie de Kok
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen, maar Katrijn is zo aan het mopperen dat ze die dieren niet eens ziet. Jan redt haar af en toe van een krokodil, maar Katrijn heeft dat niet eens in de gaten. Wat Katrijn ook niet in de gaten heeft, is dat Jan daar al een plan op heeft bedacht. Maar of het plan ook helemaal lukt is nog de vraag.


Het mannetje van de maan

Auteur : Nellie de Kok
Spelers: : 1 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Er is een mannetje naar beneden geklommen vanaf de maan. Het mannetje wilde net als iedereen een keer een dagje uitgaan. Het stond in de krant met foto en al. Nu denkt Jan dat het mannetje in zijn maag zit, want hij heeft een stukje van de krant opgegeten. Gelukkig ziet Jan het mannetje ook in het echt en weet hij dat hij het mannetje van de maan niet heeft opgegeten. Maar het mannetje wil weer terug naar de maan. Hij vraagt Jan om hulp.


Wat als Sneeuwwitje...

Auteur : Ilona Engelsma
Spelers: : 5 meisjes, 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Het sprookje van Sneeuwwitje kennen we allemaal, eerst gaat het niet zo goed, dan nog wat slechter, weer wat beter, weer wat slechter maar uiteindelijk krijgt Sneeuwwitje waar ze van droomt, haar prins en een kasteel.
Maar wat als het nu eens anders was gelopen. Wat als de spiegel het niet deed. Of zoals in dit verhaal, verkouden is. Wat zou er dan gebeuren!

Let op: Het stuk duurt ongeveer 10 minuten.


De verdwenen chocoladeletters

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Grote Piet heeft een probleem. Op mysterieuze wijze verdwijnen er zomaar chocoladeletters en hij begrijpt werkelijk niet hoe dat kan. Pieterman probeert Grote Piet te helpen het raadsel op te lossen, maar daar heeft deze meer last dan gemak van. Als blijkt dat Pieterbaas iets te maken heeft met de verdwijning van de chocoladeletters, lijkt het mysterie opgelost. Maar zo makkelijk gaat dat nu ook weer niet...


Dag juf/meester

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : 7 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dag juf/meester is geschreven om het afscheid van een collega in een leuk jasje te steken. Het is een raamtoneelstuk, waarbinnen alle groepen hun eigen invulling kunnen geven. Het toneelstuk is dus een omlijsting.
Het stuk komt het best tot zijn recht als het door leerkrachten gespeeld wordt, maar het kan ook door kinderen worden opgevoerd. Het telt zes uitgeschreven rollen, maar er kunnen makkelijk figurantenrollen aan worden toegevoegd. Ook zijn sommige rollen nog wel te splitsen. Daarnaast kan de rol van vertrekkende leerkracht gespeeld worden door een collega/kind, maar leuker is dat hij/zij zijn/haar eigen rol moet spelen. Uiteraard wordt hij/zij er ter plekke pas mee geconfronteerd. De tekst wordt hem/haar dan met kaartjes aangeleverd.

Als afsluiting kan de echte afscheidsspeech aan het stuk worden toegevoegd, maar ook kan, of daarvoor of daarna, met de hele school een afscheidslied op een bekende melodie worden gezongen. Er is daarin voorzien. Het lied is makkelijk aan te passen aan actuele, toepasselijke zaken, die goed bij de vertrekkende collega passen.Dag juf/meester begint in de personeelskamer van de school. Collega’s komen ’s morgens binnen, pakken koffie en babbelen wat. Dan komt men tot de ontdekking dat men het afscheid van de vertrekkende collega is vergeten. Paniek alom, maar uiteraard komt alles goed.


Babbelut, 3 poppenspelen

Auteur : Louis Contryn
Spelers: : 1 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Drie vrolijke poppenspellen met de eigenwijze Babbelut in de hoofdrol. Babbelut maakt vanalles mee met het hondje Tafelpoot en zijn vriendje Kriekenpitje.


Jan Pekelharing, 3 poppenspelen

Auteur : Louis Contryn
Spelers: : 1 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Drie knotsgekke poppenspelletjes over de komische Jan Pekelharing. Bij een goede uitvoering zijn ze geschikt voor een groot publiek.

Wat beleeft Pekelharing met zijn baas, een bloem en een kat?


Bezoek uit Galactica

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : Minimaal 13 spelers
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

Sophie, Sam en Daniël zijn met hun ouders op vakantie in Frankrijk. Leuk, zou je denken, lekker aan zee. Nou nee, ze zitten midden in een bos waar niks te beleven valt, in een huisje zonder elektriciteit en stromend water. Ze zijn daar, omdat hun moeder wil onthaasten. Maar Sophie en haar broers vervelen zich kapot. Totdat er een vreemd gezelschap arriveert. Een jongen, gewikkeld in het badlaken van Sam, en even later zijn vrienden, die er uitzien of ze zo uit een sprookje of film gestapt zijn. Ze kunnen niet tegen water en bovendien denken ze dat je, als je achteruit loopt, de tijd terugzet!
Dan blijkt, dat ze met een ruimteschip uit Galactica zijn gekomen, en naar een steen, hun levenssteen, zoeken. Die is in een zwart gat gevallen en moet ergens in het bos liggen. De kinderen gaan helpen zoeken, maar moeten wel beloven het geheim te houden, want als de steen in verkeerde handen valt gaat alles mis (je kunt dan zomaar heel enge ziektes krijgen, zoals de groene snotvloed, de holle halvegarehoest of de pissebeddenkoorts).
De aliens uit Galactica krijgen bericht uit hun land, dat er een gevaarlijke crimineel ontsnapt is. Maar die zat gelukkig niet in het ruimteschip. Het zoeken lukt niet erg, ze vinden de steen niet. Wel doet de moeder van de kinderen opeens heel raar. En Madelief, dat lieve oude vrouwtje, wat doet die daar eigenlijk?

Een toneelstuk voor en door kinderen; 13 personen (meer is mogelijk; eventueel 1 of 2 minder ook, maar dan zelf tekst wat aanpassen).


De Bremer Stadsmuzikanten

Auteur : Louis Contryn
Spelers: : 10 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Een ezel, een hond, een kat en een haan, ontvluchten hun huis omdat ze niet meer gewenst zijn door hun baas. Ze komen samen in een bos. Ze besluiten naar Bremen te trekken en daar stadsmuzikant te worden. Onderweg komen ze voorbij een huisje waarin rovers verblijven. Ze jagen ze weg en gaan daar gezellig wonen in volle vrijheid en ver weg van de mensen.

In het stuk is plaats voor 10 rollen, maar eventueel kunnnen er ook dubbelrollen gespeeld worden.


Een heel bonte avond

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 18 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Een heel bonte avond is een alternatief voor de afscheidsmusical. Het is een raamtoneelstuk, waarbinnen de kinderen of de leerkrachten zelf nog ruimte hebben om voor een eigen invulling te zorgen. Je zou kunnen zeggen: het wordt een aangeklede bonte avond.

Het stuk speelt op een school, waar de juf besloten heeft om de musical af te gelasten. Ze heeft er slapeloze nachten van gehad, maar de liedjes zijn zo moeilijk of de klas zingt zo slecht, dat ze het niet aandurft. Het wordt in plaats van een musical een gewone bonte avond. Maar dat valt niet goed bij de meeste kinderen. Er wordt dan ook wat afgemopperd, maar niet door iedereen.
Juf slaapt ook slecht van het feit dat de bevestiging van de aanmeldingen voor de nieuwe scholen van de kinderen nog niet binnen is. Dat zou nog wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben voor de leerlingen.
Er moet nog geoefend worden voor de bonte avond, er is ruzie tussen de meiden, een opbloeiende romance en ook nog de nodige spraakverwarring. Met andere woorden: genoeg ingrediënten voor: Een heel bonte avond!


Een heksensteen voor koning Chagrinus

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : Minimaal 16 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Het land wordt geregeerd door koning Chagrinus. Hij staat bekend als een strenge vorst met een buitengewoon slecht humeur. Vooral zijn twee trouwe ministers, Zorgbrenger van Binnenlandse Zaken en Guldenspoor van Financiën, hebben hier vaak onder te lijden. De koning houdt elke ochtend spreekuur voor zijn onderdanen, die met allerlei klachten bij hem komen. Op een kwade dag is de koning hun gezeur zo zat dat hij zijn ministers de opdracht geeft om in één week tijd originele dingen te verzinnen om hem te amuseren. Lukt het niet om de koning aan het lachen te maken, wacht hen een levenslange gevangenisstraf. Ten einde raad roepen de ministers de hulp van het volk in. De mensen zijn graag bereid de ministers te helpen en beginnen allerlei optredens in te studeren met dans, acrobatiek en zang. De grote vraag is of koning Chagrinus tevreden zal zijn over hun optredens… De zorgen van de ministers en het volk zijn echter niet onopgemerkt gebleven. Vier machtige heksen komen midden in de nacht bij elkaar: Westenwind, Oostenwind, Noordenwind en Zuidenwind. Ze besluiten de koning een lesje te leren. Daarvoor wordt met geheimzinnige ingrediënten een krachtig tovermiddel gemaakt : een heksensteen. Wat de kracht van deze heksensteen is, zal koning Chagrinus door schade en schande leren… De Heksensteen is een toneelstuk met de nodige humor en aangename spanning. Het is zeer geschikt voor grotere gezelschappen (bijvoorbeeld bovenbouwgroepen van de basisschool. Verschillende onderdelen (bijvoorbeeld de ondersteunende muziek en de optredens van het volk) kunnen geheel naar eigen inzicht en mogelijkheden vorm worden gegeven. Het stuk kan heel goed worden opgevoerd door een combinatie van volwassenen en kinderen. Gezien het aantal benodigde rollen is het ook zeker geschikt als eindtoneelstuk voor groep 8.


Speelgoedmuseum op stelten

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 5 jongens, 2 meisjes, 12 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Het speelgoedmuseum is de trotse eigenaar van 5 levensgrote mechanische poppen. Het unieke vijftal bestaat uit Jan Klaassen, sergeant Bulderbast, robot Einstein, Pierrot en Pierrette. De laatste 2 zijn heel kostbaar omdat ze bedekt zijn met een dun laagje puur goud. Dit wekt de interesse op van de dieven Loetje en Dorus. Ze breken in bij het museum en nemen alvast Pierrot mee. Het plan is om later ook Pierrette op te halen en beiden om te smelten. Elke nacht na twaalven komen de poppen uit zichzelf tot leven. Als Pierrette ontdekt dat Pierrot verdwenen is, breekt de opwindveer in haar binnenste van verdriet. Een dergelijke veer is niet te repareren… De enige oplossing is een nieuwe veer ophalen bij de originele maker meester Leonardo in de 17de eeuw. Dankzij het tijdsreisprogramma van Einstein aanvaarden de vrienden de tocht naar Oudewater in Gouden Eeuw. Om de diefstal op te helderen roept de directrice ondertussen de hulp in van de excentrieke inspecteur Betweter en de wat onnozele agent Van Puffelen. Ze nemen de zaak voortvarend in handen. Inmiddels zijn de 3 vrienden teruggereisd in tijd en in Oudewater tijdens de Gouden Eeuw beland. Daar komen ze al snel in conflict met de strenge stadswacht. In afwachting van hun vonnis worden ze vastgeketend aan de schandaal. Poppenmaker Leonardo weet hen echter te bevrijden. Alvorens ze terugreizen naar het heden geeft hij hen ook een nieuwe veer mee voor Pierrettes mechaniek. Terug in het museum slaagt het drietal met een gewaagd kat-en-muisspel erin Loetje en Dorus in handen van de politie te spelen. Als bovendien Pierrette gerepareerd kan worden is de vreugde in het museum compleet… “Speelgoedmuseum op stelten” is een stuk met veel actie, humor en spanning. Het is geschikt voor grotere gezelschappen, bijvoorbeeld bovenbouwgroepen van het basisonderwijs. Er zijn ook volop mogelijkheden voor eigen inbreng.