Sinterklaastoneel

Onderstaande toneelstukken gaan over Sinterklaas en Zwarte Piet en zijn zeer geschikt voor een Sinterklaasfeest. Onder elke samenvatting staat een link naar de zichtversie van het script. Als u wilt kunt u het script direct bestellen. Dit kan door via IDeal te betalen. Ook kunt u via overboeking betalen.

Mocht u gerichter willen zoeken, bijvoorbeeld op aantal rollen of tijdsduur dan kunt u dat doen via de pagina zoeken.

De beloning van Sinterklaas

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 1 man, 1 vrouw, 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Net voor dat Sinterklaas op ronde gaat om al zijn geschenkjes aan de kinderen uit te delen gebeurt er iets ernstigs. De hoofdpiet valt constant in slaap. Wat is er aan de hand? De rode, blauwe en groene pieten weten niet wat er gebeurt en zijn nogal van streek. Sinterklaas belast de groene en blauwe piet om een onderzoek te starten en uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is. Iedereen word op de korrel genomen, de kuisvrouw, de stalknecht, de twee schoorsteenvegers en natuurlijk ook de rode piet. Allen weten ze van niets, tot de groene piet een leeg kopje waar koffie is uitgedronken en een heel raar papiertje vind. Het is blauwe piet die het raadsel oplost. Maar hoe zit het nu in elkaar? Wie heeft de hoofdpiet constant doen slapen en waarom?


De zak van Sinterklaas

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 5 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Sinterklaas is in aantocht om zijn cadeautjes aan de kinderen te geven. Hoofdpiet moet samen met 2de Hoofdpiet en Geenideepiet zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Als 2e Hoofdpiet dan per ongeluk de zak van Sinterklaas met de vuilniswagen mee geeft kan het Sinterklaasfeest niet meer doorgaan. Geenideepiet heeft geen idee hoe ze dit moeten oplossen en ook de Hoofdpiet weet het niet meer. De Zwarte Pieten proberen de kinderen met een smoesje weer naar huis te sturen maar dan komt Sinterklaas binnen… Wordt de zak van Sinterklaas weer terug gevonden!? Kan het Sinterklaasfeest toch doorgaan…!?


Feestje voor Sinterklaas

Auteur : Collectief Anonymus
Spelers: : 4 open
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Sinterklaas komt er aan… Totdat de Sint er is zingen de kinderen liedjes en doen ze oefeningen. In dit stuk vindt u de liedjes en de oefeningen die u met de kinderen kunt doen. Wanneer de Heilige Man dan eindelijk verschijnt, uiteraard vergezeld van één of meerdere Pieten, bieden de kinderen hem een feestje aan. Ze hebben liedjes voor Sint en Piet gerepeteerd, maar ze kunnen hem ook geschenkjes geven: zelfgemaakte versjes en tekeningen bijvoorbeeld. In de zaal waar het feestje doorgaat, hebben de kinderen een troon voor de Sint gemaakt, waarop hij straks zal plaatsnemen. Een presentator/presentatrice praat de stukjes aan elkaar en leidt het geheel in goede banen. Het is de bedoeling dat de kleinere kinderen koortjes meezingen. De solo-zang kan naar eigen inzicht en mogelijkheden verdeeld worden over een aantal grotere kinderen en/of volwassenen. Sommige liedjes lenen zich heel goed voor een dansje, of om uitgebeeld te worden door de kinderen.


Help, Sinterklaas is weg!

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 2 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 30 minuten

Diego woont in Peru en hij is in Nederland bij zijn vriendinnetje Katja op vakantie. Hij vindt het heel leuk, vooral omdat het sinterklaastijd is. Maar hij weet niet dat er een heks stiekem met hem meegereisd is. Het is een rare heks, die dol is op konijnenkeutels, maar ze kan ook heel goed toveren met haar toverketting. Ze tovert zomaar pepernoten om in kiezelsteentjes. En ze vindt de sinterklaastijd ook heel leuk. Zo leuk, dat ze alle cadeautjes wil hebben. Ze tovert daarom Sinterklaas om in een poppenkastpop! Hoe moet dat nou? Zwarte Piet is helemaal in paniek. Katja en Diego moeten iets verzinnen. Maar wat?


Het boek van Sinterklaas

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 4 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De burgemeester wacht met spanning op de komst van Sinterklaas. De burgemeester is vooral benieuwd naar wat voor cadeautje hij krijgt. Vorig jaar kreeg hij een klein cadeautje omdat hij niet aardig tegen mensen deed. Wat zal hij dit jaar krijgen? Als de hoofdpiet alvast het boek van Sinterklaas klaar legt kan de burgemeester het niet nalaten om er in te kijken. Tot zijn schrik ziet de burgemeester dat hij ook dit jaar weer een klein cadeautje zal krijgen omdat hij nog steeds niet aardig doet tegen mensen. De burgemeester besluit om wat dingetjes te veranderen in het boek van Sinterklaas. Sinterklaas is al oud en zal vast al vergeten zijn wat hij in het boek heeft geschreven. De burgemeester zet bij zijn naam neer dat hij heel aardig is geweest een nieuwe fiets krijgt van Sinterklaas. De fiets was eigenlijk voor iemand anders maar de burgemeester wisselt gewoon de cadeautjes om. Agent Barendse betrapt de burgemeester maar durft niks tegen de hoofdpiet te zeggen. De burgemeester heeft namelijk gedreigd Barendse te ontslaan als hij ook maar iets zou vertellen. Zal Sinterklaas er achter komen dat iemand ander in het boek heeft geschreven? En krijgt iedereen toch de cadeautjes die ze verdienen?


Sinterklaas en de dieven

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 5 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Als de twee dieven 2.012 en 2.013 zijn ontsnapt uit de gevangenis zoeken ze een plekje om voor de politie te verstoppen. Ze blijken zich verstopt te hebben op de plek waar Sinterklaas komt om cadeautjes uit te delen… De dieven bedenken dan een plan om zich als Zwarte Piet te verkleden en de zak van Sinterklaas te stelen. Als dat lukt zijn alle cadeautjes zijn voor hun alleen! Agent Snorremans probeert de dieven te vangen maar heeft niet door dat de dieven als Zwarte Piet Verkleed zijn. Lukt het de dieven om de cadeautjes te stelen? Of eindigen ze zelf in de zak van Sinterklaas op weg naar Spanje…!?


Sinterklaas en de smikkelende Smulpiet

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Sinterklaas is met twee pieten op weg naar een sinterklaasfeest. Samen met de Hoofdpiet en Smulpiet gaat hij cadeautjes uitdelen en misschien moet er wel iemand in de zak mee naar Spanje…! Maar Smulpiet zit steeds maar van de pepernoten te smikkelen. Hij kan er maar niet van afblijven, zo lekker vindt hij het. Als Smulpiet er achter komt dat er een aantal chocoladeletters tussen de cadeautjes zitten maakt hij ze open en begint er van te snoepen… Zal Sinterklaas het door hebben dan Smulpiet zoveel snoept….? Krijgt Smulpiet straf…? Wat bedoelt Sinterklaas eigenlijk met: Iemand die teveel snoept krijgt zijn straf vanzelf…!?


Waar is de ring van Sinterklaas?

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 4 mannen, 2 vrouwen, 5 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Een klein schooltje, genaamd “De Horizon” heeft maar paar leerlingen, maar niettemin ze verwachten elk jaar Sinterklaas. Soms heeft hij het vergeten, andere jaren is hij te laat of komt hij maar een paar dagen later als de kinderen het niet meer verwachten. Sinterklaas heeft altijd een reden. Ligt dat nu aan de school die te klein is of ligt dat werkelijk aan Sinterklaas? Dit jaar is het weer zover, het is tijd dat Sinterklaas weer op bezoek gaat naar de scholen en dit maal heeft hij weer iets aan de hand als hij naar het schooltje “de horizon” op bezoek moet. Hij is namelijk zijn heel mooie ring kwijt... Is hij de ring verloren of is hij gestolen? De blauwe Piet en de rode Piet moeten het gaan vertellen aan de kinderen. Samen zullen ze uitzoeken wie de ring gestolen heeft of waar, volgens de rode Piet, Sinterklaas de ring gelaten heeft. Zullen ze de ring vinden...?


Piet als postbode

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De zwarte Pieten Pieterman en Pieterbaas hebben het druk. Ze lopen een beetje te mopperen op Grote Piet, van wie ze zo hard moeten sjouwen. Ze hebben het zo druk, ze vergeten bijna de kinderen in de zaal gedag te zeggen! Dan komt Postbode Gleufkens binnen met een grote zak met post. Van al dat gesjouw heeft hij zo'n pijn in zijn rug! Gelukkig weet Pieterman daar wel iets op te bedenken, maar.... dan ontstaat er weer een ander probleem.... En als dat probleem niet opgelost wordt, krijgen de kinderen geen cadeautjes van Sinterklaas!


De Sportpiet

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dikke en Dunne Piet hebben heel veel zin in het Sinterklaasfeest. Sportpiet dreigt dat feestje echter te verstoren, want hij vindt Dikke Piet te dik en Dunne Piet te lui. Daar zal hij wel eens even iets aan doen! Maar daar hebben Dikke en Dunne Piet helemaal niet zo'n zin in. Trouwens, wie zegt dat de kinderen wel zo sportief zijn? Om van de papa's en mama's maar te zwijgen.... En misschien zijn Dikke en Dunne Piet wel veel sportiever dan je denkt!


De brutale leerlingpietjes

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Grote Piet probeert 2 leerlingpietjes op te leiden tot volwaardige Zwarte Pieten. Probleem is echter, dat beide leerlingen niet bepaald meewerken. Ze zijn brutaal, halen streken uit, nemen Grote Piet geregeld in de maling en denken alles beter te weten. Maar om nou te zeggen dat hun schoolresultaten zo fantastisch zijn..... nee! Ze drijven Grote Piet tot wanhoop. Hoe kan Grote Piet dit tweetal tot de orde roepen, vraagt hij zich af. Maar net als hij de moed wil opgeven en de leerlingpietjes weer eens een dikke onvoldoende scoren bij het vak 'rare dansjes', krijgt Grote Piet een idee. Hij weet ook nog wel een raar dansje... en dan zal dat brutale tweetal de dans niet ontspringen!


De schat van Sinterklaas

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 1 man, 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Grote Piet en Pieterman zijn aan boord van de Stoomboot de cadeautjes aan het inventariseren. Als zij even weg moeten om een paar speciale cadeautjes op te schrijven, blijken er ineens twee ongenode gasten aan boord te zijn, die het voorzien hebben op de cadeautjes voor de kinderen. Het blijken twee beruchte piraten te zijn. Hoe kunnen de Pieten ervoor zorgen dat er niks gestolen wordt?


Het vreemde paard van sinterklaas

Auteur : Nellie de Kok
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo gaat halen. Maar Americo wordt tegengehouden door een ander paard, Neppart genaamd. Hij lijkt wel op Americo, maar is toch net even iets anders. Hij is groter en niet zo wit. Neppart wil dat Americo het reservepaard wordt en stopt hem in een zak. Nu stapt Neppart naar buiten met Piedewiet. Ziet Sinterklaas echt niet dat het een ander paard is? En wat gebeurt er nu met Americo?


De verdwenen chocoladeletters

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Grote Piet heeft een probleem. Op mysterieuze wijze verdwijnen er zomaar chocoladeletters en hij begrijpt werkelijk niet hoe dat kan. Pieterman probeert Grote Piet te helpen het raadsel op te lossen, maar daar heeft deze meer last dan gemak van. Als blijkt dat Pieterbaas iets te maken heeft met de verdwijning van de chocoladeletters, lijkt het mysterie opgelost. Maar zo makkelijk gaat dat nu ook weer niet...


Ik geloof dat er in mijn achterband

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 10 spelers
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

In een slaperig plattelandsdorpje komen op een zekere dag, vlak voor Sinterklaas, twee zwarte pieten aangelopen, met de fiets aan de hand. Ze stoppen op het dorpsplein. De pieten hebben een probleem, of eigenlijk twee. Ze moeten op tijd een pakje bezorgen en ze hebben problemen met hun fiets. De meeste bewoners van het dorpje willen best wel helpen, maar het zit de zwarte pieten niet mee. Hun probleem moeten ze uiteindelijk zelf oplossen. Uiteindelijk lijkt alles goed te komen, maar het einde heeft toch nog een verrassing in petto.

Ik geloof dat er in mijn achterband… is een leuk, kort toneelstukje met humor dat het overbekende liedje Zwarte Piet ging uit fietsen als uitgangspunt heeft genomen. Het stuk is prima te gebruiken bij een sinterklaasviering en is zowel door volwassenen als door kinderen te spelen.
Het stuk heeft minimaal 10 rollen maar kun je met meer rollen spelen.


Zwarte Piet heeft de hik

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Het is weer zover, er zal eens niet iets fout zitten. Pieterman heeft de hik en hij is er met geen mogelijkheid vanaf te helpen. En dat is een probleem, want zo kan Pieterman het dak niet op. Iedereen zou hem horen! Zelfs de kinderen kunnen Pieterman niet helpen. Grote Piet is ten einde raad, maar als dan ineens de loodgieter ten tonele verschijnt, krijgt Grote Piet een goed idee. Maar Simon blijkt niet zo heel erg slim en al snel vraagt Grote Piet zich af of dit nou wel zo'n strak plan was....


De verdwenen pakjes

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 4 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Alles staat klaar voor de pakjesmiddag. Sinterklaas is er met zijn Hoofdpiet en twee pakjespieten, de kinderen zijn er. Alles staat klaar. Maar waar zijn de pakjes?

Waar zijn de pakjes gebleven? Waarom heeft pakjespiet papernoten in zijn oor? En zal het allemaal nog goed komen?


Waar zijn de kadootjes

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 man, 4 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Ik geef aan de mensen, die nog nooit een Sinterklaasfeest voor kinderen hebben georganiseerd een eenvoudig uitleg, hoe men dat het best kan doen. U krijgt dus een duidelijke uitleg hoe men het feest het beste kan beginnen, alvorens Sint en zijn Hoofdpiet binnenkomt. Ook geef ik uitleg hoe men een sketch speelt, als er opgewonden kinderen in de ‘zaal’ zitten. In de sketch zit een Sinterklaas en een aantal Pieten, waarvan uzelf het aantal kan kiezen.

Het verhaal:
De doos, waar de cadeautjes voor de kinderen in behoren te zitten is foetsie en de Pieten weten niet waar hij is. De doos wordt gevonden, maar dan zitten er geen cadeautjes in, maar de Luiepiet, die in de doos in slaap is gevallen. Aan het eind komt alles weer op een vrolijke manier op z’n pootjes terecht! De cadeautjes zijn gevonden.


De pietenbende gaat verhuizen

Auteur : Yoëlle van Driel
Spelers: : 6 open
Prijs : €80,00
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

De pietenbende gaat verhuizen maar helemaal soepel gaat dat niet. Plaatsvervangendhoofdpiet gaat controleren of alles in orde is voor de komst van Sinterklaas. Helaas doet hij(zij) een schokkende ontdekking; de stoel van Sinterklaas is er niet! Wat er precies mis gegaan is, is ook Hoofdpiet onduidelijk. Hopelijk weten Ontwerppiet en de Verhuispieten hier meer van want anders hebben ze een groot probleem, Sinterklaas is namelijk al onderweg...

In dit script zijn verschillende liedjes opgenomen.

Dit is een leuk stuk om op te voeren tijdens het Sinterklaasbedrijfsfeest. Het is helemaal erg passend als u (of uw bedrijf) te maken heeft (gehad) met een verhuizing.


De feestcrew

Auteur : Yoëlle van Driel
Spelers: : 8 open
Prijs : €60,00
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

De Pietenbende maakt er een feestje van! Het bedrijf waar Sinterklaas op bezoek is bestaat 50 jaar. En dit jaar zijn de juiste pieten voor dit feest meegereisd.
Feestpiet is er helemaal klaar voor maar Versierpiet blijft zich maar zorgen maken om de versiering. Net toe de pieten dachten dat het feest kon beginnen blijkt er iets mis te zijn met de cadeautjes.

Dit stuk is erg geschikt voor een bedrijf dat iets te vieren heeft of een aantal jaren bestaat.

In dit stuk zit muziek verwerkt. De tijdsduur is ongeveer 90 minuten.


De Pietenbende bij de boerderij

Auteur : Yoëlle van Driel
Spelers: : 6 open
Prijs : €80,00
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Dit jaar heeft Sinterklaas een drietal zeer nieuwsgierige Antwoordpieten mee. Zij zoeken alle antwoorden op de vragen die Vraagpiet aan ze stelt. Een van de Antwoordpieten wil heel graag een huisdier. Dit is natuurlijk helemaal niet handig als je een piet bent maar het wekt wel de nieuwsgierigheid van de pieten voor de verschillende dieren. Daarom besluiten de pieten een bezoekje te brengen aan de boerderij en zo van alles te weten te komen over koeien, schapen, kippen en paarden. Wist jij alles al?

Het stuk kan eenvoudig worden uitgebreid met nog drie extra pieten.

De speeltijd van het stuk in ongeveer 90 minuten.

In het script zijn verschillende liedjes opgenomen. Voor dit stuk moet je een film maken (of het toneel verdelen in 2 stukken. Maar dit zal voor veel kinderen niet duidelijk zijn). Via de mail en een nader te bepalen bedrag is deze film ook los verkrijgbaar.


Sinterklaas en de verdwenen computer

Auteur : Annemarie van Esveld
Spelers: : 9 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Sinterklaas gaat digitaal. Hij mag dan oud zijn, maar hij wil graag met zijn tijd meegaan en dus kan het grote rode boek de deur uit….Tot grote blijdschap van de Pieten komt er een computer. Natuurlijk weet Sinterklaas niet zoveel van computers, maar gelukkig heeft meneer Appel er wel verstand van. Hij helpt Sinterklaas graag.
Alle gegevens van de kinderen van Nederland worden ingevoerd, de adressen, de verlanglijstjes etc. En hoewel Sint wel eens moppert wanneer het ‘Sinternet’ er weer eens uit ligt, is het wel heel erg makkelijk allemaal. Maar wanneer blijkt dat de computer wel heel veel werk van de Pieten overneemt, worden ze ongerust. Wat als Sinterklaas zijn Pieten straks niet meer nodig heeft? Mogen ze nog wel mee naar Nederland? Zien ze de kinderen van Joure (of eigen plaatsnaam) en omstreken misschien voor de allerlaatste keer?
Dit mag niet gebeuren. De Pieten besluiten in actie te komen. De computer moet weg en tja, wat er dan allemaal gebeurt? Jullie kunnen het zien in ‘Sinterklaas en de verdwenen computer’.

Dit stuk heeft twee liedjes, de muziek (MP3’s) hiervan ontvangt u bij uw bestelling. De akkoorden en de tekst van de liedjes staan in het script.

Geluidsfragment: Bange Piet


Geluidsfragment: Eerlijk vertellen


Sinterklaas en het piratenfeestje

Auteur : Annemarie van Esveld
Spelers: : 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Hoofdpiet (kijkt op uit zijn boek): ‘Hee, kinderen, hallo. Ik heb toch zo’n spannend boek…we zouden eigenlijk een pietenpyamafeestje houden, maar die saaie Pieten zijn al in slaap gevallen. Toen ben ik maar verder gaan lezen in mijn piratenboek. Nou ja. Ik wou toch liever een piratenfeestje….ik ben dol op piraten, en jullie? Piraten doen toch zulke spannende dingen he, dan zijn wij Pieten maar saaaaaai……Weten jullie wat piraten allemaal doen? (interactie met de kinderen). Klopt, ze vechten met monsters en met andere piraten, ze varen, en….aan het eind van een verhaal vinden ze meestal een schat….Ik wou wel een piraat zijn


Zie ginds comes the steamer

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : 12 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Zie ginds comes the steamer is een kort tweetalig toneelstukje voor de Sinterklaasviering. Het is met name bedoeld voor scholen die wat meer met Engels (willen) doen. Echter, ook voor kinderen die die taal nog niet zo machtig zijn, zal het volgen van het stuk geen enkel probleem opleveren.

Op de kade van … (de stad waar de Sint op de landelijke tv dat jaar aankomt, of de eigen woonplaats) staan kinderen op de Sint te wachten. De presentatrice in de studio en de verslaggever ter plekke spreken met elkaar en met de kinderen over de komst van de Sint. Vol verwachting klopt hun hart. Dan krijgen ze bericht dat ook in Engeland kinderen op de Sint staan te wachten. Dat kan toch niet? Of wel soms? Er ontstaat een schakelprogramma tussen Nederland en Engeland, dat eindigt met een gezamenlijk gezongen Sinterklaaslied.
En uiteraard wordt ook het raadsel van de aankomst van Sint opgelost.

Het stuk kan gespeeld worden zonder verdere aankleding en zonder decorwisselingen. Maar uiteraard kan iedereen het vormgeven naar eigen inzicht. Het kan gespeeld worden met minimaal 12 kinderen. Door de rollen anders in te delen kan het ook makkelijk met een hele grote klas gespeeld worden. Het stuk is uitgeschreven voor 23 rollen, maar zoals gezegd, dat aantal is eenvoudig te beperken of uit te breiden.


Een indiaan bij Sinterklaas

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Lopend Vuurtje de Grootvoet-indiaan is met zijn kayak nogal uit de koers geraakt en al peddelend in Nederland terecht gekomen. Hoe precies, dat weet hij ook niet.
En van Sinterklaas en zijn Pieten heeft Lopend Vuurtje nog nooit gehoord.

Maar als de Pieten een probleem blijken te hebben, omdat de staf van Sinterklaas zoek is, helpt hij graag een handje. Indianen zijn immers reuze goede spoorzoekers?


De grote pietenquiz

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Grote Piet verheugt zich erg op het komende Sinterklaasfeest. Er zijn zowaar eens een keer geen problemen, dus niets kan een geweldig mooi Sinterklaasfeest nog in de weg staan.
Al gauw krijgt hij echter te maken met een paar ruziënde Pieten. Want wie is er nou de slimste van de twee? Grote Piet denkt dit op te lossen door een heuse Pietenquiz te organiseren.
De kinderen zijn er nou toch al, dus hebben we gelijk publiek. Maar of de gemoederen daarmee nou een beetje tot bedaren worden gebracht.....?