Kerstverlichting

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen, 3 open
Prijs : €96,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Irene zit een straf uit voor beursfraude. Zij is verbitterd door hetgeen zij heeft meegemaakt en heeft nauwelijks berouw van haar daden. Haar dochter en schoonzoon zijn ongewild mede slachtoffer van haar misstap. Moeder en dochter hebben een moeizame onderlinge relatie, die gedurende het stuk de goede kant op draait. Irene krijgt te maken met het fenomeen celdeling. Zij zal haar cel moeten delen met een bolletjesslikster. Dit zorgt voor heel wat spanning maar ook humor. De gevangenisbewaarder en de gevangenispredikant slepen Irene er als het ware doorheen. In haar eenzame bestaansmomenten worden haar gedachten vertolkt door haar goede- en haar slechte geweten. Door lichaamstaal te gebruiken ondersteunt Irene deze twee spelers. De mededeling van haar dochter dat Irene Oma gaat worden, doorbreekt haar verbittering. Ik hoop dat dit stuk zowel u als uw publiek plezier verschaft en tot nadenken stemt.


Molières Masker

Auteur : Collectief Anonymus
Spelers: : 3 mannen, 2 vrouwen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

In een luxueuze kerker in de Bastille van Parijs overlijdt in 1703 de Man met het IJzeren Masker, die hier opgesloten werd en zijn ijzeren masker kreeg opgezet door niemand minder dan de Zonnekoning, Lodewijk XIV. Deze man met het IJzeren Masker speelt samen met zijn bewakers en een paar dienstmeisjes 'het spel van zijn leven', net voor hij zijn laatste adem uitblaast. Hij beweert dat hij niemand minder dan de grote toneelschrijver en acteur Jean-Baptiste Molière is, die in ongenade viel bij de Zonnekoning, omdat hij in zijn nieuwste stuk de merkwaardige praktijken van de favoriete minnares van de koning, madame de Montespan, op de korrel nam. Zij zou zich te buiten zijn gegaan aan zwarte missen, waarbij ook kinderoffers werden gebracht. De Zonnekoning zou Molière een gif hebben laten toedienen, dat hem schijndood achterliet op de scène, bij het spelen van "De Ingebeelde Zieke"… Maar vertelt deze komediant van de Bastille de waarheid? Deze avondvullende tragikomedie wordt gespeeld in de stijl van de commedia dell'arte, door 2 dames en 3 heren. Het stuk heeft ervaren en goede spelers nodig, en een dito regisseur. Het is gebaseerd op het boek De Komedianten van de Bastille van Patrick Bernauw.


Ons Erf

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 8 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

In het toneelstuk Ons Erf wordt een boerenfamilie zestig jaar lang gevolgd. In verschillende scènes spelen allerlei gebeurtenissen in het gezin zich af met op de achtergrond opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld. Als belangrijke gebeurtenissen passeren onder andere de landing op de maan, de Cubacrisis, de watersnoodramp, Pim Fortuyn en Bill Clinten de revue. Het toneelstuk begint in 1945 na de bevrijding van Nederland als Jozien ontdekt dat ze zwanger is. Ze is ongetrouwde en ziet haar toekomstplannen ineens in duigen vallen. Klaas, een jonge alleenstaande boer ontfermt zich over haar. In de tweede scène zijn Klaas en Jozien getrouwd en is het kind, Vera geboren. In de rest van het toneelstuk worden Jozien en Klaas en hun boerderij gevolgd terwijl ze zich in het leven staande proberen te houden. Ze krijgen, naast blije momenten, met moeilijke keuzes en dilemma's te maken. Als ze kinderen krijgen en er nagedacht moet worden over wie de boerderij overneemt. De ontkerkelijking van de maatschappij speelt ook in het gezin en de pastoor doet zijn best om iedereen bij de kerk te houden. Als later Klaas en Jozien opa en oma zijn geworden blijven ze betrokken bij de boerderij. Het wordt telkens moeilijker om als boer staande te blijven met alle regels en beperkingen. Na de varkenspest 1997 zijn is de boerderij op sterven na dood. Onder de kleinkinderen begint een strijd om de boerderij en geld. Als niemand meer weet hoe het verder moet bied Klaas uiteindelijke de oplossing. Dit toneelstuk is aangrijpend en ontroerend maar er is ook ruimte voor humor. Aan het eind van dit toneelstuk krijgt u antwoorden op alle vragen. Wie is de vader van Vera? Wie neemt de boerderij over? Komt er een kampeerboerderij?


Pasen en pinksteren op één dag

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 2 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een aangrijpend dramastuk, waarin leven eindigt en begint. Het gaat over een terminaal zieke, hoogzwangere vrouw staat op het punt het aardse voor het eeuwige in te ruilen. De manier waarop zij daarmee om weet te gaan is een toonbeeld voor de achterblijvers.


In de lift

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 6 vrouwen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Op de dag voor kerst komen vier mensen vast te zitten in een ziekenhuislift. In eerste instantie is er schrik en angst en daarna de ervaring van de nodige ongemakken, die het opgesloten zitten in kleine ruimte met zich meebrengt. Er is buiten de lift ook veel activiteit door hulpdiensten en collega's. We krijgen een kijkje in de privé levens van de mensen in de lift en hun denkwijze over kerst en de manier waarop dat gevierd moet worden of niet.
Om het voor de kijker nog leuker te maken, zou de vloer van het decor aan één kant op te takelen/krikken moeten zijn, om het effect van een plotselinge beweging in de lift meer te benadrukken.


Ik ben Onschuldig

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 1 man
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Komt uit de gevangenis en vindt thuis een verwaarloosde huiskamer. Ziet er ouder uit of dat hij in werkelijk is. Hij werd door verschillende personen bedrogen en niet het minst door zijn vrouw. Terwijl hij schuldig of onschuldig in de gevangenis terecht gekomen, is zij ervan door gegaan met haar kinderen. Als hij in dat lege, koele huiskamer binnenkomt, begint hij zijn verhaal aan het publiek te vertellen. Laat ons zeggen, zijn levensverhaal. Soms brutaal, soms kalm en soms emotioneel. Veelal dramatisch maar ook eventjes komisch. Hij laat het publiek lang wachten op het verhaal waarom hij eigenlijk in de gevangenis terecht gekomen is. Het publiek moet maar zelf uitmaken of hij werkelijk zo onschuldig was of is. Komt het nog goed met Kamiel. Komt het nog goed tussen Kamiel en zijn kinderen. Vragen die in de loop van zijn verhaal opgelost worden.


Als kat en Hond

Auteur : Tjitske Cnossen
Spelers: : 5 mannen, 4 vrouwen, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een absurdistisch stuk over echtscheiding, voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De vader en moeder van een meisje en een jongen zijn nogal verschillend. De moeder is creatief en alternatief, de vader is zakelijk en nogal conservatief. Ze hebben niet zo’n goed huwelijk. De ruzies lopen steeds hoger op. De buurvrouw die steeds langs komt om een kopje suiker te lenen krijgt alle agressie die opgebouwd wordt over zich heen letterlijk en figuurlijk. Als moeder haar zoon een kat voor zijn verjaardag geeft en vader een hond, dan is het huis te klein. Ook de kat en de hond maken ruzie. Vader te tekent slipjes op de naaktschilderijen van moeder en knipt haar lievelingsplant in stukken. Moeder knipt zijn lievelingsstropdassen doormidden en wast zijn witte lievelingspak met rode sokken zodat hij roze wordt. De kinderen bespreken de problemen met hun ouders met een vriendin terwijl ze aan het gameboyen zijn. Deze vriendin raadt hen aan om hun vader en moeder op te geven voor het televisieprogramma Gerry Hopper, waar echtparen hun grieven kunnen uiten over elkaar. Dat doen ze maar het loopt er op uit dat de ruzies nog erger worden. Bij opa en oma die wel een goeie relatie hebben, kunnen de kinderen altijd terecht voor een stukje appeltaart en goede raad.
Ze vragen of het mogelijk is om te onttrouwen. Dat ze niet meer getrouwd zijn. Dat kan volgens opa en oma wel. Het lijkt hun beter dat hun vader en moeder dat dan gaan doen. Ze leggen het hun voor. Vader en moeder en ook de hond en de kat vinden het een goed idee.
Zo gezegd zo gedaan. De onthuwelijksceremonie wordt gevierd. Het NEE woord wordt gegeven. Het onthuwelijkte paar gefeliciteerd. Vader gaat met de hond in een ander huis wonen en moeder met de kat. De kinderen gaan soms bij vader en dan weer bij moeder wonen. Iedereen is opgelucht. Geen ruzie meer en ieder kan leven en op vakantie gaan zoals hij of zij wil.


Living next door to Alice

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 1 man, 1 vrouw
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Dit is een kort toneelstuk dat eigenlijk bestaat uit 2 afwisselende monologen. De beide personages komen elkaar maar heel even tegen... Of is dat eigenlijk wel zo? Zij droomt van haar prins, een rockster, een revolutionair of een topvoetballer. Hij denkt alleen maar aan haar. Hij besluit met bonzend hart de stoute schoenen aan te trekken. Zal zij dan voor hem van haar roze wolk af komen?


Ons Kapelletje

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen, 4 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

De zware toegangsdeur, het kerkbankje en de kaarsentafel, die samen naast de vaste decorstukken hun bewegende alter ego vormen, bespreken onderling de roerige tijden. Het oude kapelletje staat aan de rand van een dorp ergens in Nederland. We krijgen een sfeervolle kijk in de dagelijkse gang van zaken in dit stilte centrum in de periode van vlak voor kerstmis. Allerhande actuele gebeurtenissen passeren de revue, verpakt in een verhaal over behoud van een stuk cultureel erfgoed c.q. stilte centrum voor iedereen.
Een jong meisje probeert het kerstkindje te redden van haar onveilige thuissituatie en stalt het in het kapelletje. Een oude zwerfster pakt het daar juist weer op om het thuis warmte te geven. Als het kind terugkomt voor het beeldje zijn de poppen aan het dansen. De notabelen van het dorp proberen elkaar ondertussen op te zadelen met de financiering van de broodnodige restauratie van het kapelletje.
Al met al een leuk,goed gevuld en actueel stuk met de nodige humormomenten.


Stemmen

Auteur : Martine Rademaker
Spelers: : 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Stemmen speelt zich af in het hoofd van een persoon. Het geeft de tegenstrijdigheden weer die zich binnen 1 persoon kunnen bevinden. Alle mogelijkheden aan meningen die het wel onmogelijk lijken te maken om als 1 mechanisme te functioneren zonder al te veel onzekerheden bloot te geven. Welke stem in dit “binnenste” zal het “hoogste woord” krijgen? En hangt dit “hoogste woord” af van “toeval” of is het een “keuze”?


Verplicht Gluren

Auteur : Martine Rademaker
Spelers: : 2 mannen, 3 vrouwen, 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Verplicht gluren gaat over het relaas van een ongehoord kind. Over de wereld van kindermishandeling en incest. De titel slaat op het horen, zien en zwijgen van de omstanders die de misstanden wel waarnemen maar daar vaak niet bewust mee omgaan. Omstanders die vaak alleen willen praten “over” mishandelde kinderen. Terwijl deze kinderen juist willen praten “met” die omstanders. Zij willen gehoord, geloofd en begrepen worden. Het stuk probeert vorm te geven aan de gevoelens van een kind in een dergelijke benarde situatie. Vooral waar het zo’n kind op dat moment aan ontbreekt: bestaansrecht. Het is een poging om in toneelvorm deze beklemmende werkelijkheid vast te leggen. Een theatervoorstelling die een ervaring van ongeveer een uur inhoudt voor de bezoeker; voor misbruikte kinderen een dagelijkse, 24-urig toneelspel om domweg te overleven. Voor hen geldt letterlijk: “Een kind wordt volwassen op de dag dat het beseft, dat er geen volwassenen zijn."


Op blote voeten

Auteur : Els Goes
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Regelmatig worden er voorvallen gemeld van geweld tegen vrouwen. Zij worden ook geregeld slachtoffer van partnergeweld.
Zeker als er kinderen bij betrokken zijn komt het vaak tot erg vervelende situaties waaruit het heel moeilijk is om te ontkomen. Machteloosheid, verloren dromen, angst en schaamte zijn dan dagelijkse kost. Onbegrip en kritiek van hen die “er buiten” staan maken alles er niet gemakkelijker op.

En dan! Eens de stap naar een ander leven gezet wordt, volgt er nog het verwerkingsproces, herbeginnen van onderaan. Met als kers op de taart, de strijd voor alles en nog wat.
Elk begin is moeilijk, dat het de moeite waard is vertelt dit verhaal van twee overlevenden.


Op drift

Auteur : Raymond Goovaerts
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

In 1998 vlucht een zwangere Kosovaarse vrouw samen met haar dochter van 3 jaar voor het Servische geweld naar Albanië. Haar man blijft achter om voor de bezittingen te zorgen.

Vier maand later. Na de geboorte van haar zoon probeert ze vruchteloos contact te leggen met haar man. In Albanië kan ze niet langer blijven. Naar huis gaan kan ook niet want dat is er niet meer. Zou ze in Italië kunnen gaan werken?
Zonder dat ze het beseft raakt ze op drift. Al snel veranderd ze van mens naar een dossier, een stuk wrakhout, dat eindeloos tegen de golfbrekers van de administratie wordt aangebeukt. Zal zij haar kinderen een toekomst kunnen bieden?


Fort d amour

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Deze avondvullende monoloog gaat over Lena Olavitsch, een prostitué op leeftijd. Ze is van Russische afkomst en ze is op jonge leeftijd naar hier gehaald door een verwende toerist die haar van alles beloofde. Ze wist door haar jeugdige naïviteit niets van wat haar hier te wachten stond. Hij beloofde haar, hier in het westen, het paradijs op aarde. Zoals zal blijken was niets minder waar.
Haar hele carrière zit ze in een gouden kooi opgesloten met alleen als eigendom een kist een foto en haar lichaam. Die kist kan niemand afnemen. Die foto daarentegen is een mysterieus geval en haar lichaam verkoopt ze aan iedereen die betaald. Het werk begint haar serieus zwaar te vallen. Waarom allemaal?
Ze verteld haar jeugdleven en haar hoerenleven en hoe ze daarin gerold is op een, emotioneel – dramatische en soms op een humoristische manier.

Ze verteld haar leven in vier scènes.


Jonge helden in de oorlog

Auteur : Ada Bruil
Spelers: : 2 mannen, 8 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Oma Mina zit op een bankje. Joëlle, haar kleinkind, komt bij haar met een probleem. Ze is verliefd op een buitenlandse jongen en weet niet wat ze moet doen. Ze wil haar ouders wel vertrouwen, maar dat durft ze niet goed.
Oma verteld over haar verleden, ook zij werd in de oorlog verliefd op een jongen met een andere cultuur, een joodse onderduiker, die zij in de kelder verstopte. In de oorlog was het moeilijk om mensen te vertrouwen, wie kon je wel vertrouwen en wie niet. Er was echter nog een probleem, haar moeder mocht niet weten dat Mina deze Joodse onderduiker, David, verstopte in de kelder. Haar moeder was eerder in de oorlog in haar been geschoten tijdens een overval en durft het niet meer aan om een onderduiker te herbergen. Uiteindelijk wordt David toch ontdekt en verraden, maar wie heeft dit op zijn geweten en kan David op tijd vluchten?
Het wordt gespeeld met flashbacks.


Clubliefde

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 1 man
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 15 minuten

Een oudere voetbalsupporter mijmert over hoe hij als klein jochie met zijn vader naar het voetballen ging, de gloriejaren van de club en het geleidelijke afglijden naar een bedenkelijk niveau, zowel sportief als financieel. Zijn liefde voor de club en het onbegrip van 'de buitenwereld' lopen als een rode draad door deze monoloog heen.


Ifigeneia

Auteur : Wilma Stofmeel
Spelers: : Minimaal 14 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Aan het begin van het stuk maken we kennis met de toneelgroep en hun regisseur. Toan, de regisseur van de toneelgroep heeft voor de Griekse tragedie Ifigeneia gekozen. De spelers zijn er in eerste instantie niet blij mee. Toan verteld dat hij het stuk in een modern jasje wil steken door er een reality-tv show van te maken. De oorlogsvloot kan niet uitvaren omdat de oliekraan is dicht gedraaid en er waait geen gunstige wind zodat de schepen ook niet kunnen zeilen. Er wordt gespeeld in eigentijdse kleding. TV verslaggevers doen verslag van de ontwikkelingen in de reality-tv show. Tenslotte gaan de spelers akkoord en maken ze de rolverdeling. Na deze introductie volgt het toneelstuk.

Het is de Trojaanse Oorlog, het Griekse leger is gemobiliseerd en staat op het punt om onder aanvoering van Agamemnon koers te zetten naar Troje...


Onderweg

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 2 mannen, 4 vrouwen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Het stuk speelt zich af in een koffiebar in een grote stad. Deze koffiebar is overdag een rustpunt voor winkelend publiek en 's avonds heeft de bar een soort buurt café functie. Uitbaatster Thea beheert de tent. Ook op kerstavond, wanneer de meeste zaken sluiten, blijft "onderweg"open voor de buurt. Twee van haar vaste klanten zijn of vrijwilliger of hebben een vast dienstverband in de publieke hulpsector. Beide hebben (pieper-)dienst en maken het een en ander mee op deze bewogen kerstavond. Het stuk start met de binnenkomst van een dame uit de hogere klasse, die op een onfortuinlijke manier tegen een lantarenpaal was opgelopen en zichzelf "kwijt" is door een tijdelijk geheugen verlies. Thema's in dit stuk zijn uiteraard het kerst thema en de toenemende agressie tegen hulpdiensten.


Mijn geleefde leven (3 monologen)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 man, 2 vrouwen
Prijs : €74,95
Tijdsduur : 45 minuten

Drie familieleden vertellen het verhaal van hun leven tot nu toe. Ieder persoon, de zus, de broer en de moeder, vertellen het verhaal als een monoloog vanuit hun eigen beleving. Ze vertellen het verhaal zoals ze het zelf beleefd hebben en hoe ze het doorgemaakt hebben.

Deze monologen zijn ook apart verkrijgbaar.


Mijn geleefde leven (Broer monoloog)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 man
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Mijn leven is een monoloog die gaat over het leven van een jonge man. Hij vertelt zijn leven tot nu toe. Wat hij doorgemaakt heeft en waar hij nu staat.
Hij vertelt dit verhaal terwijl hij op een bankje in een park zit. Soms vertelt hij zijn verhaal kalm, kil. Maar soms ook zeer emotioneel, vol spijt.
Een monoloog met een waarschuwing.

In deze serie zijn ook monologen van de moeder en zus verkrijgbaar. Apart of allemaal samen.


Mijn geleefde leven (Zus monoloog)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Mijn leven is een monoloog die gaat over het leven van een (jonge) vrouw. Zij vertelt haar leven tot nu toe. Wat zij doorgemaakt heeft en waar ze nu staat.
Ze vertelt dit verhaal terwijl ze haar gedane boodschappen opruimt. Soms vertelt ze haar verhaal kalm, kil. Maar soms ook zeer emotioneel, vol spijt.
Een monoloog met een waarschuwing.

In deze serie zijn ook de monologen van de broer en moeder verkrijgbaar, zowel los als samen.


Mijn geleefde leven (Moeder monoloog)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Mijn leven is een monoloog die gaat over het leven van een vrouw. Zij vertelt haar leven tot nu toe. Wat zij doorgemaakt heeft en waar ze nu staat.
Ze vertelt dit verhaal terwijl ze op een bankje of makkelijk stoel buiten gaat zitten met een sapje. Soms vertelt ze haar verhaal kalm, kil. Maar soms ook zeer emotioneel, vol spijt.
Een monoloog met een waarschuwing.
In deze serie zijn ook de monologen van haar zoon en dochter te verkrijgen.


Een spel voor de Maharadja

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 4 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 30 minuten

Het toneelstuk is gebaseerd op de legendes omtrent het ontstaan van het schaakspel. Maharadja Shirham heerst over de Indiase staat Rajasthan. Hij is niet geliefd bij zijn personeel en onderdanen. Ze maken zich zorgen over zijn wispelturige karakter, zijn liefde voor oorlog voeren en zijn enorme rijkdom. Het grootste probleem is echter dat werkelijk niets de maharadja kan boeien. Door die verveling moeten vooral zijn trouwe kamerheer en zijn lijfwacht het vaak ontgelden. De kamerheer wordt zelfs in de gevangenis gesmeten.
Op een dag bezoekt de wijze monnik Sissa het paleis. Hij belooft iets te verzinnen waarmee de maharadja zich voorgoed zal kunnen vermaken. Na de afgesproken periode komt hij terug met een spannend krijgsspel: het schaakspel. Shirham zal voortaan al zijn talenten moeten benutten om te winnen. De maharadja is zo enthousiast dat hij Sissa rijkelijk wil belonen. De monnik mag alles vragen wat hij wenst. Die belofte zorgt nog voor een leerzame verrassing…
Een spel voor de maharadja is een stuk met de nodige actie, spanning en humor. Er zit ook een positieve wending in: de maharadja wordt door de uitleg over het schaakspel een aangenamer mens en een betere heerser over Rajasthan.

Het stuk is te realiseren in één decor met een minimale bezetting van 4 spelers. Het aantal spelers kan echter naar eigen inzicht flink worden uitgebreid. Hiervoor kunnen zelfstandige acts worden ingepast op het gebied van dansen, goochelen, acrobatiek etc. Hierdoor is het ook zeker geschikt voor bovenbouwklassen van 20 of meer spelers.