Vrouwentoneel

Op deze pagina vindt u toneelstukken voor vrouwen. Onder elke samenvatting staat een link naar de zichtversie van het script. Als u wilt kunt u het script direct bestellen. Dit kan door via IDeal te betalen. Ook kunt u via overboeking betalen.

Mocht u gerichter willen zoeken, bijvoorbeeld op aantal rollen of tijdsduur dan kunt u dat doen via de pagina zoeken.

Moeder staakt

Auteur : Yolanda Verberk
Spelers: : 4 vrouwen, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Moeders zullen een grote herkenning vinden in dit toneelstuk. Moeder Christa heeft de zorg voor haar twee tienerdochters en, hoewel hij uiteraard al volwassen is, ook voor haar man Jan. Christa heeft het gevoel dat geen van de gezinsleden haar werk in huis waardeert. Bovendien is respect ver te zoeken. Dit zorgt ervoor dat ze de rollen in het huishouden eens drastisch wil omdraaien. Ze besluit te gaan staken en wordt hierin gesteund door haar moeder. Als er niemand de boterhammen smeert, de boodschappen doet, de rommel opruimt en de was blijft rondslingeren, beseffen haar man en de kinderen dat dit zo niet langer kan. De rest van het gezin ziet het als een uitdaging haar op andere gedachten te brengen. Als ze in de gaten hebben dat hun plannetje niet lukt, zorgt dat voor kritieke, maar ook grappige momenten.


Ja hoor, goedgekeurd

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 5 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 30 minuten

Een postbode, een ruimtevaartmedewerker en een ambtenaar solliciteren voor een baan als manager. Ze krijgen van de dokter een fysieke als wel een psychische keuring. De dokter heeft ook nog een assistente, die heel grappig met de telefoon omgaat. Voor de psychische keuring hoeven ze alleen maar… tot 10 te tellen… Een sketch met heerlijke lachmomenten! Het eindigt met een prachtige ambtenaren clou!


Die Belgen toch...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 4 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

2 Agenten staan aan een gracht. Aan de overkant staat Wiske, een Vlaamse Belgische. Ze staat duf in het water te staren, waar ze even later in duvelt. In plaats van er ook in te springen beginnen de agenten een dom gesprek met elkaar en bellen het bureau om te melden dat er een vrouw in de gracht is gevallen. Intussen gaat Wiske 3 x kopje onder. Een vrouw springt het water in en brengt aan de overkant Wiske op het droge. Als de agenten er aan komen complimenteren ze de vrouw niet met haar heldendaad, maar. vragen de 'redster' naar haar naam. De vrouw ontploft van verontwaardiging en begint de agenten op humoristische wijze te beledigen.
Aan het eind zit een hele leuke clou!


Anneke wint een prijs...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Anneke, een vrolijke meid die een safarireis naar Afrika heeft gewonnen ontmoet bij aankomst haar gids, die haar meteen een geweer in de handen wil drukken. Maar Anneke is helemaal niet van plan op dieren te gaan schieten.

In een café ontmoeten de 2 meiden Dora die op olifanten jaagt. Dat doet hij echter zonder een geweer en op een hele speciale manier. Die hij hun vertelt met de geweldig leuke clou aan het eind…!


De jager...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 2 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Een jager wil olifanten gaan vangen. Een douanier vertelt haar dat ze Tanzania niet inkomt als ze haar niet vertelt hóe ze die olifanten dan wel 'vangt' Dan volgt er een komische dialoog tussen de twee. Tenslotte haalt de douanier haar over toch te vertellen hoe ze die olifanten precies vangt...
Het eind van de SKETCH heeft een ontzettend leuke clou...!


De Paardenvijg....

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 4 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Een zwerver vertelt een andere zwerver dat ze op het platteland iedere dag heel goed te eten krijgt. En dat komt allemaal door een Paardenvijg... De andere zwerver neemt haar idee over en krijgt eerst met een hele achterdochtige boerin te maken en daarna met de norse boer zelf...
Deze sketch heeft een vreselijk leuke clou...!


Anneke op safari

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Anneke heeft met een slagzin een safarireis in Afrika gewonnen en vertelt hoe ze er toe is gekomen om die slagzin te maken en in te sturen.
Ze vertelt over de reis in het vliegtuig (bisinis-klasse…) naar Afrika en laat het publiek weten hoe haar gedachten over dierenprogramma’s op televisie zijn. De monoloog zit vol zelfspot en grappen. Hele pittige en (soms) cynische opmerkingen hoe zij over de manier denkt, waarop mensen op aarde met de dieren omgaan. De ontmoeting met haar vrouwelijke gids en hoe ze daar mee om is gegaan.
De monoloog eindigt met een vrolijke opmerking van Anneke, waardoor de gids volledig uit het veld is geslagen…


Dommer en nog dommer

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Kitty en Marian zijn 2 fabrieksarbeiders die vinden dat ze saai werk hebben. De opzichter (Marlies) zit in een stoel, drinkt de hele dag door koffie en leest in een boekje.
De 2 arbeiders willen weten waarom dat zo is. Dat zij zo hard moeten werken en dat die opzichter de hele dag op haar luie gat kan blijven zitten. Als Kitty het haar gaat vragen wordt haar op een voorbeeldwijze uitgelegd waarom dat zo is. Kitty legt het dan weer aan Marian uit, waardoor de sketch met een knaller van een clou eindigt.


Maar er hangt hier een man aan zijn balkon

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Adriana komt haar appartement binnen en is behoorlijk aangeschoten. Ze vertelt wat ze die avond heeft meegemaakt. Dan ineens ziet ze dat er een man aan het balkon, dat aan de hare grenst hangt. Deze man is voor het publiek niet te zien.
Ze belooft de man te helpen door de politie te bellen. En daarna de brandweer. Maar iedereen die ze belt wil precies weten hoe ze haar naam spelt. Adriana wordt er helemaal gek van, maar spelt toch steeds haar naam. Tussendoor, als ze op het telefoontje van de brandweer wacht belt haar vader. Dan wordt ze helemaal gek, want die wil haar ook nog een mop gaan vertellen. Het eindigt met een pracht van een clou!


Op blote voeten

Auteur : Els Goes
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Regelmatig worden er voorvallen gemeld van geweld tegen vrouwen. Zij worden ook geregeld slachtoffer van partnergeweld.
Zeker als er kinderen bij betrokken zijn komt het vaak tot erg vervelende situaties waaruit het heel moeilijk is om te ontkomen. Machteloosheid, verloren dromen, angst en schaamte zijn dan dagelijkse kost. Onbegrip en kritiek van hen die “er buiten” staan maken alles er niet gemakkelijker op.

En dan! Eens de stap naar een ander leven gezet wordt, volgt er nog het verwerkingsproces, herbeginnen van onderaan. Met als kers op de taart, de strijd voor alles en nog wat.
Elk begin is moeilijk, dat het de moeite waard is vertelt dit verhaal van twee overlevenden.


Weer terug van vakantie

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De eenvoudige en naïeve Jose de Rijke komt terug van vakantie. Terwijl ze haar spulletjes wat opruimt vertelt ze wat ze tijdens die vakantie heeft meegemaakt. Ze neemt de post door en komt er zodoende achter dat haar bank een brief gestuurd heeft.
Met veel moeite neemt ze contact op en komt er al snel achter dat de service-verlening van die bank niet hoog in hun vaandel staat. Op het eind van het gesprek heeft ze een verrassend bericht voor de bank.


Vergane Glorie (3V)

Auteur : Pieter Stouwie
Spelers: : 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Vera Schouten, voormalig jeugdvolleybaltrainster, geniet met volle teugen van haar vrijheid. Als zij tijdens een fietstocht even uit rust bij een groot meer, ontmoet Vera de joggende Eva en Linda. De dochters van Eva en Linda hebben training van Vera gehad. Beide moeders waren zeer tevreden over de speelse aanpak van Vera.
Uit het gesprek dat volgt, blijkt echter dat Vera nog met veel woede en verdriet zit. Waarom? In haar beleving werd ze door de ouders van haar team gedwongen om te stoppen. Tegenover dit oud zeer staat gelukkig de opluchting. Vera geniet volop van haar ontspannen leventje en van de natuur.
Helaas kunnen de dames niet al te lang van hun samenzijn genieten. Hun hulp wordt gevraagd. Een overmoedige waterskiester verliest namelijk de controle en komt met een enorme klap in het water terecht. De drie dames schieten de drenkelinge onmiddellijk te hulp…
Het slot is verrassend en zal het publiek doen bulderen.


Duimpie en Reuzin gaan inbreken

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 5 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Duimpie en Reuzin zijn van plan bij de heks Esmaralda te gaan inbreken. Want deze heks is heel goed in lekkere snoeperijen bakken. Maar Esmaralda heeft het toverstokje van de heks Eukalypta gepikt en laat Reuzin knorgeluiden maken. Klazien, de politieagent die er dol op is bonnen uit te schrijven neemt haar het stokje af. Dan verschijnt Eukalypta, die haar toverstokje terug wil. Maar de agent weigert die af te geven. Als Eukalypta haar dan het stokje afpakt betovert ze Esmaralda in een koe, die steeds BOE zegt en Klazien in een vuurtoren. De betoveringen duren echter niet al te lang, maar wel lang genoeg voor Duimpie en Reuzin om bij Esmaralda in te breken en de lekkere snoeperijen mee te nemen...


Kabouters bestaan echt wel

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 4 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Een directeur, haar hoofdboekhouder en hoofdinkoper wandelen in hun lunchpauze in het zonnetje. Ineens loopt Holikidoki achter hun aan. Holikidoki is een kabouter die mensen (als hij een goeie bui heeft) wensen laat doen. Na een komische, maar wat verwarrende conversatie mogen Els en Bea een wens doen. Of de directeur ook iets mag wensen, daar denkt Holikidoki nog even over na. Omdat Els en Toon, vlak na hun wensen meteen naar de vakantielanden gestuurd worden waar ze graag heen willen, staat er naast het toneel (op een kruk) een persoon, die een lap gordijnstof van 1 bij 2 meter omhoog houdt. Zodat Els en Bea daar achter kunnen gaan staan, om even later ‘verdwenen’… te zijn… En omdat het publiek meteen door heeft wat hier aan de hand is, is dit heel erg komisch. Uiteindelijk mag de zeer eigengereide directeur ook een wens doen. Die wijkt echter volkomen van die van Els en Bea af.
Het eind van de sketch is heel grappig.


Wie komt er bij het circus werken...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 5 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Lola, een directeur van een circus zoekt nieuwe artiesten. Ze heeft een advertentie in de krant laten zetten. Daar komen veel mensen op af. Cora, een vrouw die maar één olifant heeft en wil jongleren. Maar dat kan ze nog niet. Monica, een oude eigenzinnige dame, die denkt dat het circus wel een zangnummer kan gebruiken. Maar helaas zingt ze vals. Kiri, een hele vrolijke clown, die danst en rijmt. En Roko, die een buiksprekernummer heeft, maar dat niet kan. Iedere keer als de pop aan haar hand spreekt, kan iedereen heel duidelijk zien dat ze haar mond beweegt. Iedereen wil als eerste aan de directeur vertellen waar haar nummer uit bestaat, wat tot veel hilariteit leidt. Het eindigt dat ze allemaal in Lola’s circus mogen werken. Behalve de oude dame, die al kwaad is weggelopen.
De sketch eindigt met een grappige opmerking van Roko, de buikspreker.


Mijn geleefde leven (Zus monoloog)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Mijn leven is een monoloog die gaat over het leven van een (jonge) vrouw. Zij vertelt haar leven tot nu toe. Wat zij doorgemaakt heeft en waar ze nu staat.
Ze vertelt dit verhaal terwijl ze haar gedane boodschappen opruimt. Soms vertelt ze haar verhaal kalm, kil. Maar soms ook zeer emotioneel, vol spijt.
Een monoloog met een waarschuwing.

In deze serie zijn ook de monologen van de broer en moeder verkrijgbaar, zowel los als samen.


Mijn geleefde leven (Moeder monoloog)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Mijn leven is een monoloog die gaat over het leven van een vrouw. Zij vertelt haar leven tot nu toe. Wat zij doorgemaakt heeft en waar ze nu staat.
Ze vertelt dit verhaal terwijl ze op een bankje of makkelijk stoel buiten gaat zitten met een sapje. Soms vertelt ze haar verhaal kalm, kil. Maar soms ook zeer emotioneel, vol spijt.
Een monoloog met een waarschuwing.
In deze serie zijn ook de monologen van haar zoon en dochter te verkrijgen.