Monologen

Hier vindt u toneelscripten van monologen die door één man of één vrouw kunnen worden gespeeld.
Onder elke samenvatting staat een link naar de zichtversie van het script. Als u wilt kunt u het script direct bestellen. Dit kan door via IDeal te betalen. Ook kunt u via overboeking betalen.

Mocht u gerichter willen zoeken, bijvoorbeeld op aantal rollen of tijdsduur dan kunt u dat doen via de pagina zoeken.

Een Egyptische vervloeking

Auteur : Collectief Anonymus
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

We bevinden ons in de sterfkamer van de egyptoloog Douglas Murray, die indertijd de mummie van de oud-Egyptische hogepriesteres van de Tempel van de Ogen heeft gestolen. Zij was ooit het mooiste meisje van Egypte geweest. Wie haar graf zou schenden, zou getroffen worden door een vloek… De rol van Murray kan gespeeld worden door een acteur, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van een pop en een geluidsband. Hij ligt in bed - het zou ook een doodskist kunnen zijn -, onder een deken, als een mummie, ijlend. Her en der in de kamer staan olielampen en kaarsen. Een meisje in een witte jurk terroriseert hem. Misschien is zij zijn secretaresse, of zijn dienstmeid, de geest van een oud-Egyptische hogepriesteres, een spookbeeld. Zij alleen komt aan het woord; Murray reageert uitsluitend door geluiden (band) of gebaren (indien vertolkt door een acteur). Het meisje vertelt hoe Murray haar graf heeft geschonden, en tot welk verschrikkelijk onheil dit heeft geleid… Een griezelige, sfeervolle monoloog met een onthutsende pointe… Voor een goeie actrice en een dito regisseur.


Ik ben Onschuldig

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 1 man
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Komt uit de gevangenis en vindt thuis een verwaarloosde huiskamer. Ziet er ouder uit of dat hij in werkelijk is. Hij werd door verschillende personen bedrogen en niet het minst door zijn vrouw. Terwijl hij schuldig of onschuldig in de gevangenis terecht gekomen, is zij ervan door gegaan met haar kinderen. Als hij in dat lege, koele huiskamer binnenkomt, begint hij zijn verhaal aan het publiek te vertellen. Laat ons zeggen, zijn levensverhaal. Soms brutaal, soms kalm en soms emotioneel. Veelal dramatisch maar ook eventjes komisch. Hij laat het publiek lang wachten op het verhaal waarom hij eigenlijk in de gevangenis terecht gekomen is. Het publiek moet maar zelf uitmaken of hij werkelijk zo onschuldig was of is. Komt het nog goed met Kamiel. Komt het nog goed tussen Kamiel en zijn kinderen. Vragen die in de loop van zijn verhaal opgelost worden.


Anneke op safari

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Anneke heeft met een slagzin een safarireis in Afrika gewonnen en vertelt hoe ze er toe is gekomen om die slagzin te maken en in te sturen.
Ze vertelt over de reis in het vliegtuig (bisinis-klasse…) naar Afrika en laat het publiek weten hoe haar gedachten over dierenprogramma’s op televisie zijn. De monoloog zit vol zelfspot en grappen. Hele pittige en (soms) cynische opmerkingen hoe zij over de manier denkt, waarop mensen op aarde met de dieren omgaan. De ontmoeting met haar vrouwelijke gids en hoe ze daar mee om is gegaan.
De monoloog eindigt met een vrolijke opmerking van Anneke, waardoor de gids volledig uit het veld is geslagen…


Pieter op safari

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 man
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Pieter heeft met een slagzin een safarireis in Afrika gewonnen en vertelt hoe hij er toe is gekomen om die slagzin te maken en in te sturen. Hij vertelt over de reis in het vliegtuig (bizzenis-klasse…) naar Afrika en laat het publiek weten hoe zijn gedachten over dierenprogramma’s op televisie zijn.
De monoloog zit vol zelfspot en grappen. Hele pittige en (soms) cynische opmerkingen hoe hij over de manier denkt, waarop mensen op aarde met de dieren omgaan. De ontmoeting met zijn vrouwelijke gids en hoe hij daar mee om is gegaan. De monoloog eindigt met een vrolijke opmerking van Pieter, waardoor de gids volledig uit het veld is geslagen…


Maar er hangt hier...

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 man
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Adriaan komt zijn appartement binnen en is behoorlijk aangeschoten. Hij vertelt wat hij die avond heeft meegemaakt. Dan ineens ziet hij dat er een man aan het balkon, dat aan de zijne grenst hangt. Deze man is voor het publiek niet te zien.
Hij belooft de man te helpen door de politie te bellen. En daarna de brandweer. Maar iedereen die hij belt wil precies weten hoe hij zijn naam spelt. Adriaan wordt er helemaal gek van, maar spelt toch steeds zijn naam. Tussendoor, als hij op het telefoontje van de brandweer wacht belt zijn vader. Dan wordt hij helemaal gek, want die wil hem ook nog een mop gaan vertellen. Het eindigt met een pracht van een clou!


Maar er hangt hier een man aan zijn balkon

Auteur : Peter van den Bijllaardt
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Adriana komt haar appartement binnen en is behoorlijk aangeschoten. Ze vertelt wat ze die avond heeft meegemaakt. Dan ineens ziet ze dat er een man aan het balkon, dat aan de hare grenst hangt. Deze man is voor het publiek niet te zien.
Ze belooft de man te helpen door de politie te bellen. En daarna de brandweer. Maar iedereen die ze belt wil precies weten hoe ze haar naam spelt. Adriana wordt er helemaal gek van, maar spelt toch steeds haar naam. Tussendoor, als ze op het telefoontje van de brandweer wacht belt haar vader. Dan wordt ze helemaal gek, want die wil haar ook nog een mop gaan vertellen. Het eindigt met een pracht van een clou!


Terug van vakantie

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 man
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De eenvoudige en naïeve Thijs de Rijke komt terug van vakantie. Terwijl hij zijn spulletjes opruimt vertelt hij wat hij tijdens die vakantie heeft meegemaakt. Hij neemt de post door en komt er zodoende achter dat zijn bank een brief gestuurd heeft.
Met veel moeite neemt hij contact op en komt er al snel achter dat de service-verlening van die bank niet hoog in hun vaandel staat. Op het eind van het gesprek heeft hij een verrassend bericht voor de bank.


Weer terug van vakantie

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De eenvoudige en naïeve Jose de Rijke komt terug van vakantie. Terwijl ze haar spulletjes wat opruimt vertelt ze wat ze tijdens die vakantie heeft meegemaakt. Ze neemt de post door en komt er zodoende achter dat haar bank een brief gestuurd heeft.
Met veel moeite neemt ze contact op en komt er al snel achter dat de service-verlening van die bank niet hoog in hun vaandel staat. Op het eind van het gesprek heeft ze een verrassend bericht voor de bank.


Fort d amour

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Deze avondvullende monoloog gaat over Lena Olavitsch, een prostitué op leeftijd. Ze is van Russische afkomst en ze is op jonge leeftijd naar hier gehaald door een verwende toerist die haar van alles beloofde. Ze wist door haar jeugdige naïviteit niets van wat haar hier te wachten stond. Hij beloofde haar, hier in het westen, het paradijs op aarde. Zoals zal blijken was niets minder waar.
Haar hele carrière zit ze in een gouden kooi opgesloten met alleen als eigendom een kist een foto en haar lichaam. Die kist kan niemand afnemen. Die foto daarentegen is een mysterieus geval en haar lichaam verkoopt ze aan iedereen die betaald. Het werk begint haar serieus zwaar te vallen. Waarom allemaal?
Ze verteld haar jeugdleven en haar hoerenleven en hoe ze daarin gerold is op een, emotioneel – dramatische en soms op een humoristische manier.

Ze verteld haar leven in vier scènes.


Clubliefde

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 1 man
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 15 minuten

Een oudere voetbalsupporter mijmert over hoe hij als klein jochie met zijn vader naar het voetballen ging, de gloriejaren van de club en het geleidelijke afglijden naar een bedenkelijk niveau, zowel sportief als financieel. Zijn liefde voor de club en het onbegrip van 'de buitenwereld' lopen als een rode draad door deze monoloog heen.


Mijn geleefde leven (3 monologen)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 man, 2 vrouwen
Prijs : €74,95
Tijdsduur : 45 minuten

Drie familieleden vertellen het verhaal van hun leven tot nu toe. Ieder persoon, de zus, de broer en de moeder, vertellen het verhaal als een monoloog vanuit hun eigen beleving. Ze vertellen het verhaal zoals ze het zelf beleefd hebben en hoe ze het doorgemaakt hebben.

Deze monologen zijn ook apart verkrijgbaar.


Mijn geleefde leven (Broer monoloog)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 man
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Mijn leven is een monoloog die gaat over het leven van een jonge man. Hij vertelt zijn leven tot nu toe. Wat hij doorgemaakt heeft en waar hij nu staat.
Hij vertelt dit verhaal terwijl hij op een bankje in een park zit. Soms vertelt hij zijn verhaal kalm, kil. Maar soms ook zeer emotioneel, vol spijt.
Een monoloog met een waarschuwing.

In deze serie zijn ook monologen van de moeder en zus verkrijgbaar. Apart of allemaal samen.


Mijn geleefde leven (Zus monoloog)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Mijn leven is een monoloog die gaat over het leven van een (jonge) vrouw. Zij vertelt haar leven tot nu toe. Wat zij doorgemaakt heeft en waar ze nu staat.
Ze vertelt dit verhaal terwijl ze haar gedane boodschappen opruimt. Soms vertelt ze haar verhaal kalm, kil. Maar soms ook zeer emotioneel, vol spijt.
Een monoloog met een waarschuwing.

In deze serie zijn ook de monologen van de broer en moeder verkrijgbaar, zowel los als samen.


Mijn geleefde leven (Moeder monoloog)

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 1 vrouw
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Mijn leven is een monoloog die gaat over het leven van een vrouw. Zij vertelt haar leven tot nu toe. Wat zij doorgemaakt heeft en waar ze nu staat.
Ze vertelt dit verhaal terwijl ze op een bankje of makkelijk stoel buiten gaat zitten met een sapje. Soms vertelt ze haar verhaal kalm, kil. Maar soms ook zeer emotioneel, vol spijt.
Een monoloog met een waarschuwing.
In deze serie zijn ook de monologen van haar zoon en dochter te verkrijgen.